Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dle zákona musím sponzorovat větš.vlastníka?

Od: hankulka odpovědí: 1 změna:

Co dělat, když většinový vlastník domu (90%) o dům, ve kterém jediný bydlí, nepečuje dostatečně? Dům má shnilé krovy, díry ve střeše a při větším sněhu střecha spadne. Lze toto považovat za splnění zákona "péče o nemovitost"? Prý se stav nemovitosti dle zákona nesmí zhoršovat. Avšak každá střecha má svou životnost. Většinový majitel čeká na spadnutí střechy - sám mi to i říkal. On je "trošku" blázen, tak ani nechce říct, co se s nemovitostí bude dít po tom. Nemá peníze na novou střechu!Neraďte prosím žalobu o zrušení spoluvlastnictví, protože právníci mi řekli, že vzhledem ke zdraví a stáří obyvatele domu, jej na 95% nevyhraji!!Když tam chce dobrovolně žít, soud upřednostní psychiku obyvatele před stavem domu!

Vzhledem k dalším okolnostem, ani stát by prý s největší pravděpodobností nepřijal můj vlastnický podíl ani darem! Nikdo za daných okolností můj podíl nechce ani zadarmo, ani ten většinový vlastník -nechtěli byste jej ani vy, kdybyste znali okolnosti.

Na stavebním úřadě mi jejich právnička nedokázala poradit, jen stále asi dvacetkrát opakovala, že jsem naprosto 100% zodpovědná za to, že se stav domu nesmí zhoršovat. Nedostávám z domu ani korunu, náklady ale platím - plánuji se soudit o újmu, až našetřím na soud. To, že bych si pravidelně zaplatila statika, co by to změnilo? Ta střecha stejně spadnout musí.

Shrnu to: NEMOHU žalobou zrušit můj podíl (soudu přednostňuje vůli starého člověka, ač si může vybírat z náhradních bydlení!) a ani jej komukoliv darovat.

Paradoxně sem tedy zákonem přinucena vlastnit něco, co nechci a MUSÍM vlastně celý dům udržovat v dobrém technickém stavu, abych se kvůli stejnému zákonu nedostala třeba až do vězení! Takže jsem nucena sponzorovat většinového vlastníka, jenže protože nemám z čeho, tak VŠICHNI ČEKÁME, AŽ SPADNE STŘECHA a já se modlím, aby někoho nezabila. Zákon mi vzal práva a nechal jen zodpovědnost a povinnosti.

Kde si mohu stěžovat? Na stavebním úřadě ne. Zdá se, že na můj případ neexistuje východisko. Je prý i nějaká žaloba, když menšinový vlastník nesouhlasí např. s koupí luxusních oken. Jenže prý ta žaloba nepůjde použít na můj případ, protože zde většinový vlastník nevynakládá peníze,je chce nechat dům spadnout. Jistě znáte takové podivíny.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud tomu rozumím správně, tak jde o spoluvlastnictví domu, kde Vy máte jeho 1/10 - t.j. i nárok na 1/10 eventuálních příjmů z domu a povinnost uhradit 1/10 možných výdajů do domu (více vynakládat nemusíte). V domě nebydlíte, zájem o něj nemáte a jediné, čeho se bojíte, je ten zákon. Navštivte advokáta, on Vám přesně vyloží ten zákon a třeba poradí řešení.

Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]