Nejste přihlášen/a.
Co dělat, když většinový vlastník domu (90%) o dům, ve kterém jediný bydlí, nepečuje dostatečně? Dům má shnilé krovy, díry ve střeše a při větším sněhu střecha spadne. Lze toto považovat za splnění zákona "péče o nemovitost"? Prý se stav nemovitosti dle zákona nesmí zhoršovat. Avšak každá střecha má svou životnost. Většinový majitel čeká na spadnutí střechy - sám mi to i říkal. On je "trošku" blázen, tak ani nechce říct, co se s nemovitostí bude dít po tom. Nemá peníze na novou střechu!Neraďte prosím žalobu o zrušení spoluvlastnictví, protože právníci mi řekli, že vzhledem ke zdraví a stáří obyvatele domu, jej na 95% nevyhraji!!Když tam chce dobrovolně žít, soud upřednostní psychiku obyvatele před stavem domu!
Vzhledem k dalším okolnostem, ani stát by prý s největší pravděpodobností nepřijal můj vlastnický podíl ani darem! Nikdo za daných okolností můj podíl nechce ani zadarmo, ani ten většinový vlastník -nechtěli byste jej ani vy, kdybyste znali okolnosti.
Na stavebním úřadě mi jejich právnička nedokázala poradit, jen stále asi dvacetkrát opakovala, že jsem naprosto 100% zodpovědná za to, že se stav domu nesmí zhoršovat. Nedostávám z domu ani korunu, náklady ale platím - plánuji se soudit o újmu, až našetřím na soud. To, že bych si pravidelně zaplatila statika, co by to změnilo? Ta střecha stejně spadnout musí.
Shrnu to: NEMOHU žalobou zrušit můj podíl (soudu přednostňuje vůli starého člověka, ač si může vybírat z náhradních bydlení!) a ani jej komukoliv darovat.
Paradoxně sem tedy zákonem přinucena vlastnit něco, co nechci a MUSÍM vlastně celý dům udržovat v dobrém technickém stavu, abych se kvůli stejnému zákonu nedostala třeba až do vězení! Takže jsem nucena sponzorovat většinového vlastníka, jenže protože nemám z čeho, tak VŠICHNI ČEKÁME, AŽ SPADNE STŘECHA a já se modlím, aby někoho nezabila. Zákon mi vzal práva a nechal jen zodpovědnost a povinnosti.
Kde si mohu stěžovat? Na stavebním úřadě ne. Zdá se, že na můj případ neexistuje východisko. Je prý i nějaká žaloba, když menšinový vlastník nesouhlasí např. s koupí luxusních oken. Jenže prý ta žaloba nepůjde použít na můj případ, protože zde většinový vlastník nevynakládá peníze,je chce nechat dům spadnout. Jistě znáte takové podivíny.
Dobrý den, pokud tomu rozumím správně, tak jde o spoluvlastnictví domu, kde Vy máte jeho 1/10 - t.j. i nárok na 1/10 eventuálních příjmů z domu a povinnost uhradit 1/10 možných výdajů do domu (více vynakládat nemusíte). V domě nebydlíte, zájem o něj nemáte a jediné, čeho se bojíte, je ten zákon. Navštivte advokáta, on Vám přesně vyloží ten zákon a třeba poradí řešení.
Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.