Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Již delší dobu nemužu večer usnout. Stále se na posteli převaluji se zavřenými očmi. Dříve jsem usnul a ráno mne obudil mobil do práce. Ted to tak není. Kávu si odpoledne již nedávám. Je mi 59let.Dá se zjistit proč nespím? Koupit si tablety na spaní atd? Děkuji.
Dobrý den,
než sáhnete po tabletách, a to i těch třezalkových, volně dostupných z lékárny, doporučovala bych úpravu životosprávy. Lehké jídlo dostatečně brzy před spaním, ne na noc. Místnost na spaní by měla být dobře větraná, kde vás neruší světlo ani hluk. Někdy před spaním na uklidnění pomůže si pustit klidnou hudbu, kterou máte rád. Taková Enya, Pink Floyd, Tangerine Dream nebo ambientní hudba Briana Eno dělá divy.
A hlavně zařadit večerní procházku před spaním, která vás unaví. Ono se člověku do tmy moc nechce, ale i ta vánoční osvětlení jsou hezká a i večer se dá najít půvab procházky.
Po procházce se osprchujte teplou sprchou a zkuste autogenní trénink. Je to několik cviků na uvolnění, kdy si budete postupně na různých částech těla navozovat pocit tepla a uvolnění. Začínáte od nohou, pak ruce od konců, každý obratel páteře, krk atd. Jak na to, je zde dobrapsychiatrie.cz/...
Na noční stoleček si nachystejte dobrý rozvláčný román a to by bylo, abyste to nezalomil.
Pokud vás trápí nějaké starosti, pro které nemůžete spát, např. co v práci, abyste na něco nezapomněl, zkuste si je napsat všechny na papír, nachystaný u postele a pak budete moci klidně usnout. Pakliže jsou to starosti vážného rázu, které nejde racionálně řešit, pak je dobré s nimi navštívit psychologa, jestliže tělesné obtíže, bránící usnutí, pak praktického lékaře.
Od prášků na spaní vás důrazně odrazuji. Poměrně brzy, v řádech týdnů, se vytvoří silný návyk, kdy byste po bez nich neusnul a dávku budete muset navíc zvedat, kdy původní dávka přestane rychle stačit.
Prášky na spaní mají též krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý účinek, z nichž většina spadá do střednědobého, kdy vám zaručuje spaní max. 4-6 hodin, což nestačí, navíc je ten spánek nekvalitní. Po dlouhodobých hypnotikách jste zas ráno jako opilý a nemohl byste řídit. Kromě závislosti též prášky kvalitně ničí i játra, takže to bych si nechala někam na sklonek života do špitálu.
Můžete zkusit též bylinné čaje před spaním. Nejúčinnější je kozlík lékařský, chmel, zelený čaj, meduňka, levandule, třezalka a mateřídouška. Můžete zkusit též sklenici mléka a banán.
S vyšším věkem klesá produkce spánkového hormonu melatoninu, dá se koupit a užívat, ale opravdu s tím počkejte, ne každému to pomůže a je lépe nastartovat tělo vlastní silou, než do něj něco cpát, bez čeho se pak neobjedete.
Je rozdíl mezi lékem na spaní (předepisuje lékař) a volně prodejnými bylinnými přípravky.
Za sebe doporučuji bylinné praparáty, v dost velké stresové situaci mi vždy pomohou. Může chvilku trvat, než po nich usnete, ale pak spíte celou noc velmi tvrdě. Já tedy určitě
Vyzkoušela jsem během let různé čaje, za nejelpší považuji Teekanne spánek a nervy (na noc lze vypít dva). Pak můžete přidat/změnit na Hypnox Forte či podobné bylinné tabletky...
Zkuste pít hodně minerálky Magnesie a koupit si ještě další hořčík. Je to dobré na nervy, ale na každého Mg nepůsobí
Jinak úprava životosprávy a vše, co napsali rádci předemnou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.