Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasný duchod

Od: petas* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Chtěl bych jit do předčasného duchodu. Jsem narozen v dubnu 1955. Paní z OSSZ mi řekla že mi v lednu udělá výpočet že si mám přinést doklad odpracovaných roku z Prahy. Chci se zeptat ve kterém měsíci příštího roku bych začal pobírat duchod? A kdy nahlásit a kde nárok na vyplácení? Děkuji.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Nemýlím-li se, mělo by to jít od dovršení 60 let. Ale pozor na trvalé krácení předčasného důchodu za každých i zapotačatých 90 kalendářních dnů, o něž do důchodu odejdete dříve.

Rok má více než 360 dnů, takže pokud o důchod požádáte hned od dubna, naběhne Vám dalších 90 dnů, o něž se procentní výměra důchodu bude krátit. Ale i datum odchodu by Vám měla úřednice pomoci vypočítat.

Důchodový věk dovršíte v srpnu 2018. Podle mne by bylo lepší o předčasný důchod požádat až od srpna (případně ještě o něco později) 2015.

" Nárok se nikam nehlásí", musíte požádat o předčasný důchod. Žádost můžete na OSSZ podat 4 měsíce před požadovaným začátkem výplaty důchodu. (Formulář žádosti s Vámi může vyplnit pracovnice OSSZ.)

––––– Stáhněte si kalkulačky pro rok 2015 z webu MPSV a předběžně si vše orientačně propočítejte:

Kalkulačka důchod/... (Excel, 35 kB)

Důchodová kalkulačka (Excel, 68 kB)

Pokyny k důchodov/... (PDF, 733 kB)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]