Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Tak nejprve bych chtěl říci, že jsem přemýšlel, jak napsat předmět, aby nevyzněl nějak rasisticky, nakonec jsem ho napsal takto, a myslím, že nemá žádný rasistický podtext. Vše co píši v tomto článku taktéž není myšleno rasisticky. Teď k věci...
Mám přítelkyni, která je "míšenka". Její otec byl běloch a matka Romka. Přítelkyně byla v mládí trochu tmavší, skoro jako Romka, ale ne úplně. Od 15 let "vysvětlala" a je bílá, zůstaly jí pouze černé vlasy a hnědé oči + snadněji se v létě opaluje, v zimě je ale bílá.
Já jsem běloch a oba nás zajímá, jaká je pravděpodobnost, že by naše děti mohly mít tmavou pleť. Nemyslíme to kvůli nám, ale kvůli dětem. Myslím, že si nebudeme nic nalhávat, když si přiznáme, že by měli rozhodně těžší dětství, a že by si na ně ostatní děti pak mohli ukazovat, i když by byly dobře vychované, oblečené apod...
Děkujeme za odpovědi...
Šmarjánoho, co to řešíte za howadiny? Když budou rodiče slušní, budou i děti slušné. A jestli byla babička italská hraběnka nebo Romka nikdo nepozná a ani to nebude řešit.
Problém není v Romech, ale v cikánech. Ne v genech, ale ve způsobu života. Ve výchově. Není to problém genetický, ale sociální.
Mimochodem - nejhorší jsou bílí cikání.
- no dnešní rasistická společnost bohužel na vzhled reaguje - můžete jim stokrát říkat, že záleží na výchově.
Ale jistě, mi vůbec neřešíme chování, nám by ani ta barva pleti nevadila. Vychovat si je vychováme sami. Jde nám pouze o to, aby neměli děti problémy se spolužáky ve škole a vůbec celý život kvůli barvě pleti.
Jen nás zajímá, jeslti když je míšenka a já běloch, jaká je pravděpodobnost... oněch 25% nebo dokonce 45%, že by byli tmavší pleti jsme si mysleli také, spíše nás zajímají ta pravidla, jakože otec byl takový, matka taková, dítě bude takové a makové, ovlivnit to můžou kvůli genetice spíše prarodiče z otcovi strany, nebo z matčiny apod...
Děkujeme
- no, nejlépe vám to řekne asi nějaký genetik, třeba existují i nějaké testy - ale upřímně - máte-li se rádi a chcete-li být spolu, myslíte, že je tento aspekt natolik důležitý, že vám zabrání mít děti.? Navíc - opravdu moc záleží na výchově a prostředí - a myslím, že vaše děti by neměly mít takové problémy, jakých se obáváte.
Měla jsem kamaráda z Kuby. Říkal, že u nich neexistuje čistá rasa. Snad jen Židé, ti se nezahazují s jiným náboženstvími. Vyprávěl, jak byl na návštěvě u krásné blondýnky s modrýma očima, která měla několik dětí jakože normálně bílé. Hledal toaletu a přišel do kuchyně. Byla tam maminka hostitelky černá jak viks. Ne hnědá, ale černá. Genetika, to věc! Pravděpodobnost je věc jedna, ale výsledek je stejně úplně jiný, než by kdokoliv očekával.
na toto téma jsem si přečetl pěkné pojednání a v něm pěkný vědecký termín : genetická dominance. Tmavší geny jsou prý docela obyčejně silnější a častěji se dědí. Tuto věc kdysi rozebírali i v televizi, v souvislosti s americkými bělochy a černochy. Ze vztahu běloch-černoška nebo černoch-běloška prý vyjde bílý potomek pouze v jednom případě z 10000. Zbytek 9999 jsou vždycky mulati. Žádná vyjímka prý není ani ten případ, kdy dětičky jsou ještě tmavší, než jejich tmavší rodič.
Takže asi tak.
Vaše případné dětičky budou tmavší než vy a možná také tmavší, než jejich matka.
No ale tento problém je pořád jen kosmetický. Romky mají přesně tu barvu kůže, které se bělošky marně snaží dosáhnout a za kterou by daly všechny prachy. Další věc : Určitě jste si všiml, že bělochy od romů odlišuje především chování a přístup k životu. Jestli jste v tomto směru oba úplně stejní, pak si myslím, že nějaké kožní barvivo můžete úplně klidně ignorovat.
Často se podstatná část genů dědí po prarodiči opačného pohlaví, ale není to fixní pravidlo, děti můžou být bílé, hnědé, béžové a někdy jsou i dvojčata každé jiné (pokud nejsou jednovaječná, to je ale jeden člověk ve dvou kopiích).Takže třeba takhle: novinky.cz/... a revue.idnes.cz/...
genetika je sice "záludná", ale "romská krev" je zde už dost naředěna, navíc mužské geny mohou být dominantní - takže byste mohli mít i krásné děti. Asi Vám to ale nikdo nezaručí, - poradili by genetikové?
- ale já bych to tedy "riskla" !
doplněno 13.12.14 15:30:- romské rysy se mohou projevit taky třeba až ve třetí, čtvrté, nebo i další generaci, pokud si ze školy ještě něco pamatuju.
A nejte tak trochu provokatér? Jak jste přišel na to, že budou mít "trochu horší dětství"? Dětství budou mít takové jaké jim jste ochotný připravit. Touto diskuzí nic dopředu nezměníte na tom, že dětský kolektiv je ten nejnemilosrdnější a nemůžete dopředu vědět, zda ve třídě nebuduou třeba převládat geny z Indie.
doplněno 13.12.14 21:28:Toto by bylo na místě řešit pokud by jste měli mezi předky nějakou dědičnou zátěž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.