Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Epilepsie a 3D kino

Od: novakovab odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám dotaz: Když byl můj syn malý, prodělal silný epileptický záchvat (byl v bezvědomí). 5 let bral léky, potom je doktor vysadil. Od té doby se objevilo ještě pár slabších záchvatů, které už proběhly při vědomí a byly spíše ojedinělé. Již 6 let je bez léků. Zajímalo by mě, jestli může chodit do kina na 3D filmy nebo by se jim měl vyhýbat? Případně, pokud máte osobní zkušenost s epilepsií a 3D kinem, napište, jak jste ho snášeli.
Předem moc děkuji a hezký den.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Neporucuji , i me co jsem zdravy a ok po sledovani kina v 3D rozboli hlava ...

rexona*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že v žádném případě 3D!

Je to velké riziko. Některým (zdravým) návštěvníkům se motá ještě několik hodin potom hlava a je jim špatně.

hodnocení

0x
Přemýšlím, zda to dítě v současnosti žije v 2D světě?
Vše okolo nás je 3D! Vše má délku, výšku a šířku. Jak by mu to mohlo uškodit v kině?
Bylo by vhodné toto konzultovat s lékařem...
doplněno 13.12.14 22:58: Děkuji hm za vysvětlení! Něco na tom může být.
Jsem zvědavý, zda někdo dá podrobnější info. Člověk se furt učí.

hm*
hodnocení

0x

Podobně jako @hejkal bych doporučil zeptat se lékaře.

Kdybych měl ale odpovědět hned, řekl bych "raději 3Dkino ne". Je několik metod jak dosáhnout jakéhosi napodobení prostoru, někdy třeba rozdělením barev (každé oko vidí jinou), někdy přepínaním obrazů (promítají se střídavě obrazy pro levé a pravé oko a brýle vždy to druhé oko zacloní) a jsou určitě další. No a blikat epileptikovi střídavě do očí (i když rychle, takže to "nepostřehne"), to bych opravdu raději nezkoušel.

donkarel*
hodnocení

0x

Konzultujte to s lékařem, ale obecně 3D kina používají lepší snímkovací frekvenci, než bývá u 2D snímků, tímpádem je tam úplně jiná frekvence blikání než u běžného filmu (což může být jak plus tak mínus). To samé se dá říci i o technologiích použitých k promítání (IMAX funguje tak, že promítá "střídavě" obraz pro levé a pravé oko, 48 snímků za sekundu, ale každé oko vidí vlastně "jen" 24, jiné technologie promítají pro každé oko jinou barvu, apod.). Opět - jde jen o to, při jaké "frekvenci" dostává člověk epileptické záchvaty a co mu vyhovuje či ne.

Jinak ten samotný 3D efekt by nijak neměl ovlivnit to, jestli člověk dostane epileptický záchvat či nikoli. Někomu se z 3D fimlu může dělat špatně, motat hlava - ale to je způsobeno tím, jak jeho mozek zpracovává celou situaci.

Nejde říct, zda do 3D kina jít smí či nikoli. Pokud se porovnají "rizika" klasického a 3D kina, tak ani jedno z nich nevyhraje. Oboje bliká, záleží tedy jen na frekvenci, která záchvat vyvolává a tu těžko dopředu odhadnete...

sportcanon

Nestíhám se divit, co kde na netu píší samozvaní odborníci. 3D kino že promítá střídavě? Na to jste přišel kde? Na rozdíl od jiných technologií (třeba u monitorů a televizí s 3d funkcemi) se v iMax (stejná technologie je nyní v podstatě ve všech kinech) promítají dva obrazy s jinou polaritou zároveň. Většinou se jedná o 24 snímků za vteřinu a výjměčně se rozhodne nějaký režisér (třeba ve filmu Hobit) použít 48 snímků za vteřinu. Tohle mění subjektivní vnímání kvality akčních scén, ale s technologií 3dCinema to nijak nesouvisí. 2d filmy jsou promítány taktéž se stejnou snímkovou frekvencí.

A jak tedy s Epilepsií? V každém případě doporučuji konzultaci u lékaře. Obecně však platí, že pokud vám záchvaty navozuje blikání o určitých frekvencích, raději se vyvarujte jakékoliv návštěvě kina. Pokud pak musíte vidět nějaký film, podívějte se ve 2D na televizi, která má nejlépe 200Hz.

Z 3D obrazu se může udělat zle i zdravému člověku. Existuje řešení, jak jít s kamarády do kina na 3d a nemít pocit závratě i když jste na to citliví. Stačí si pořídit vlastní brýle, kde jsou obě sklíčka se stejnou polarizací. Výsledek je stejný jako když zajdete na film ve 2D.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]