Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrh zákona o dělení penzí mezi manželi

Od: junkers* odpovědí: 15 změna:

Rozumím tomu správně, že chystaná novela o důchodech by umožnila i rozvedené, dávno zavrhnuté manželce parazitovat na vyšším důchodu svého bývalého dávno odvrženého manžela?

Protože v takovém případě okamžitě ruším penzijko, a nedám do toho už ni haléře!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Junkers, jsem rozvedená, se dvěma dětmi jsem utíkala od muže alkoholika, který měl problémy platit výživné na děti. O mimořádných událostech, jako jsou školy v přírodě, taneční, lyžařské výcviky a na které nedal ani korunu, nemá cenu mluvit. Nic, nic. Přesto jsem je vychovala tak, že státu nevisí na krku na sociálkách, úřadech práce, kriminálech. Takových žen je mnoho. Musely žít velice skromně, bez možností přivýdělku, protože je děti doma potřebovaly. Dosloužilo vybavení bytu. Nemohly usnadnit svým dětem start do života, protože byly rády že děti dostudovaly. A když jdou do důchodu, mají jen svůj výměr. Stále. Když jsou dva, na nájem a veškeré náklady jsou dva. Když jeden umře, ten druhý dostane vdovský důchod. Ale ta sama, která většinu života táhla celý rozpočet sama, má stále jen jeden příjem. To píšu bez stopy hořkosti nebo závisti. Beru to jako fakt, nepovykuju, že jsem chudák. *sok* O jakém parazitování vy tady mluvíte?! Navíc, můj bývalý starý manžel má za sebou 3 manželství, tak jaké norkové kožichy a diamanty pro bývalou?! Prý parazitování *zed*

Navíc návrh na podílení se, mi příjde jako hodně veliký nesmysl! Hlasovala bych proti.

alileta*
hodnocení

5x

Tak zatím je to jen návrh, ale hlavně – cituji z toho článku: „V praxi by to znamenalo, že Česká správa sociálního zabezpečení by po každoročním obdržení údajů o odvodech na sociální zabezpečení muže a ženy jejich příspěvky sečetla a každému by do důchodového nároku započítala polovinu.

Potůček na dotaz Práva upřesnil, že komise navrhuje automatické sdílení vyměřovacích základů s tím, že by lidé měli mít možnost se z toho vyvázat.“

Mne na tom celém spíš udivuje jiná věc: „...Češi by měli v budoucnosti podle průměrné délky dožití v zemi legislativně garantovaný nárok na pobírání starobního důchodu v poslední čtvrtině svého života.“ Když vezmete za základ průměrný věk dožití, který je uveden v článku – muži zhruba 75 let, ženy 81 let – pak vám vyjde, že muži by odcházeli do důchodu cca v 56 letech a ženy kolem 60.

doplněno 12.12.14 09:04:

K tomu mně napadá, že tak, jako jsou invalidní občané "zázračně" uzdravováni, když jim berou invalidní důchody, tak by u nás nejspíš došlo ke skokovému navýšení průměrné délky života na nejméně sto let!

ivik*

Přesně tak, vychází mi ten samý věk odchodu do důchodu:),o čemž dosti pochybuji.Ale myslím si, že se tak nějak zapomněli zamyslet na tím, kdo bude schopen v 60-65,potažmo v 70 letech normálně fyzicky i psychicky pracovat.Máme u nás na brigádě v provoze důchodce, kteří prostě nestíhají,ale ze slušnosti jim to není nikdo schopný říct, jsou spíše brzdou než aby pomáhali.Mám mnoho známých lidí kolem sebe, kteří už v 60 letech trpí nástupen demence ( a nemyslím to nijak posměšně),nebo mají takové zdr. problémy, že nejsou schopní pracovat...To je pak postaví ke zdi a zastřelí nebo co s takovými lidmi bude stát dělat?

Demence je medicinský termín.

Ale to poslední navrhované řešení asi neprojde. Tím by se snižoval průměrný věk a ím i důchodový věk.

ivik*

Pro babkazov: Přesně tak, píšete to správně, jenže to ti chlapíci, co se vykašlali na zodpovědnost ,nebudou chtít pochopit...Je to i můj příběh.Zákon sice říká, že po rozvodu musí být živ. úroveń manželů na stejné úrovni, ale jsou to jen kecy...

Jasně! Je to tak. Je nás opravdu hodně.

figurek*
hodnocení

1x

přesně tak. Vzniká nám tu zákon pro zlatokopky.

pavkazji*
hodnocení

0x

Klid to neprojde.

ju*

To bych si nebyl tak jistý pokud se to dobře podá tak ta ožralá parta ze starého města je to schopna schválit a ruský mužik? Na toho bych také nespoléhal...

pt®
hodnocení

0x

Pro nás, v západních zemích je toto opatřeno zákonem. Žena tam má nárok na důchod po manželovi, s kterým se rozvedla a to na alikvotní část, podle počtu splečných let v manželství. A jiné a další výhody o kterých si můžeme nechat zdát. Tak proč ne i u nás? - pt

hodnocení

0x

Klídek, v návrhu je dobrovolnost tohoto opatření.

ivik*
hodnocení

0x

Je to tak se vším: ti joudové impotentní, co tvoří zákony, jsou neschopní převzít to, co jinde funguje.Např. v německu to tak je, že rozvedení manželé,starající se o děti jsou zákonem chránění.A v mnoha jiných věcech to funguje dobře,např.důchodci buď pobírají penzi nebo pracují, nelze obojí...Ale u nás je to záměr, aby lidé byli nespokojení, ve stresu, všechno je uměle a záměrně vedeno...

junkers*
hodnocení

babka: takže bejvalýho manžela penízky byste chtěli:

Jdu to okamžitě - pro sichr - zrušit. Radši zhebnu, než abych něco dal bejvalý nestvůře!

uska*
hodnocení

0x

Četla jsem návrh jen ob řádek, ale vysvětlila jsem si jej tak, že by se dělily příjmy pouze v době manželství. Tak proč jsem taháte ex manželky, manžele? A nebo já to blbě pochopila?

doplněno 12.12.14 13:36:

No, moc pochybuji, že by tohle platilo zpětně. Nedovedu si představit tu administrativu kolem, třeba, že by se tři bývalé manželky domáhaly dělení důchodu po ex.

madla*

V době manželství jsem byla s mužem 3 roky, 2 roky na mateřské. Pak jsem se o dceru až do dospělosti starala sama, bývalý manžel mi platil 45OKč. Vztahoval by se nový zákon i na mě, měla bych na něco nárok?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]