Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční dar pravnoučeti

Od: cerstvababca odpovědí: 12 změna:

Můj otec chce svému právě narozenému pravnoučkovi darovat 10 tisíc korun. Po mně chce, abych založila vkladní knížku u spořitelny. Je to rozumné? Rodiče malého zatím stránku spoření pro něj neřeší a po dobu splácení půjčky na bydlení a mateřské dovolené jeho maminky ani nebudou.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

faithoncemore*
hodnocení

4x

Ať mu založí Broučka u Komerční banky. To bych do sebe neřekla, že budu nabízet bankovní produkty, haha :D
No ale Brouček je bezva v jedné konkrétní věci - na peníze nemůžou rodiče dítěte. Může na ně jen založitel Broučka a pak až dítě, až dospěje. Nic proti rodičovským právům dítěte, ale peníze pak ve finanční tísni nepadnou na něco, na co nebylo při darování myšleno.

lidus*
hodnocení

3x

Každé vnouče dostalo od prarodičů vkladní knížku s vkladem, moje dcera na knížku 34 let nesáhla (pouze když se muselo, nechala ji přepsat na jméno a zrušila heslo), teď se peníze hodily. Každá uspořená koruna je dobrá a dítě to jistě jednou ocení.

ju*
hodnocení

2x

proč polemizujete o tom zda je to rozumné, praděda vyjádřil přání tak šupejte do spořitelny a založte mu knížk, vložte 10 litrů a vyřešeno...řešit jestli je úrok nízký nebo pradědu přesvědčovat o nevýhodnosti je podle mě značně nerozumné...chce to dát pravnoučkovi a ne jeho rodičům na splátky půjček a jiných taškařic, tak co řešíte...

hodnocení

2x

Finanční dar je OK. Jen bych se zamyslel nad tím, zda vkladní knížka ČS je zrovna ten nejvhodnější produkt.

iz*
hodnocení

1x

Chce-li pradědeček založit pravnoučeti vkladní knížku, není v tom podle mne nic nerozumného (je na dárci, jakou formu daru zvolí) ...

hahanaj*
hodnocení

1x

Peníze daruje děda , tak splňte jeho přání a vůbec nezáleží zda tam bude někdo hned spořit...

buss
hodnocení

0x

To vypadá, jako by vám to vadilo. Váš otec má rozum, projevil přání peníze darovat, také nemusí dostat pravnouček nic, že? Na co vše se budou lidi ptát?

culdabulda1*
hodnocení

0x

proč by to nebylo rozumné ! - má je dát do matrace, nebo do obálky jeho rodičům.? Jestli myslíte, že vkladní knížka nemá úroky, tak zkuste založit nějaký spořící účet, nebo stavební spoření - jistě Vám v bance poradí.

doplněno 11.12.14 13:03:

Taky asi jde založit životní pojištění - peníze by mělo dítě k dispozici, až bude plnoleté - alespoň myslím.

Životní pojištění je obecně pojištění pro případ smrti. V případě, že se jedná o spořicí životní pojištění, určitá čast jde sice na spoření, ale stále tu větší část spolkne pojistka. V žádném případě bych jej nedoporučil pro dítě, pro které je životní pojištění zcela zbytečné. Bylo by to házení peněz do kanálu, ačkoliv je potřeba si při této příležitosti připomenout, že u něj existují určité daňové výhody.

cerstvababca
hodnocení

Díky za vaše názory. Jen jsem asi nebyla všemi dobře pochopena. Zda je to rozumné, bylo myšleno tak, zda je to rozumné u České spořitelny a zrovna vkladní knížku. Doufala jsem, že mi někdo znalý finančnictví poradí např. "kašli na vkladní knížku a vlož to na...". To se nestalo, takže jsem to pořešila v ČS a nevyřešila nic. Dětskou vkladní knížku, která nabízí více než klasická (různé narozeninové bonusy, za vysvědčení, atd.), mohou založit pouze rodiče dítěte. Takže pokud je zde nějaký finanční poradce, budu ráda za jeho radu. Ale prosím žádné pojištění, pravidelné spoření, to si pořeší rodiče. Tohle je dar od pradědy. Děkují:)

honzajs122

Bohužel tu knížku asi budou muset založit rodiče, stejně tak jako jakýkoliv jiný peněžní produkt. Ani jsou zákonní zástupci dítětě ...

cerstvababca
hodnocení

Aby to tu nevyznělo jakože rodiče chtějí svého synka obrat, to určitě ne. Jsou jako většina mladých manželů, kterým rodiče mohli naspořit na stavebko a dát vzdělání. Kouknu na toho broučka, díky za typ:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]