Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřkou?

Od: jira* odpovědí: 3 změna:

Prosím o radu zda mám nárok na mateřskou...Nyní jsem druhým rokem na rodičovské a čekám druhé dítě. Termín porodu je cca začátek února...před nástupem na první mateřskou jsem byla zaměstnaná, ale firma zkrachovala a já jsem ukončila prac poměr dohodou k 11.12.2008 tzn. že ochraná lhůta už skončila...já jsem ale od 1.6.2009 zaměstnaná u nového zaměstnavatele...budu mít nárok na mateřskou z nového zaměstnání?Děkuji za pomoc...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mamcazmoravy*
hodnocení

0x

V listopadu 2005 jsem se podrobně vyptávala přímo na České správě sociálního zabezpečení, kopíruju sem celou odpověď. Snad tam najdete, co se Vás týká. Nejdůležitější je těch 270 dnů pojištění v posledních dvou letech, do kterých se počítá prac. poměr, ale i nemoc v ochranné době a mateřská. Nebudu tvrdit na 100%, že se nic nezměnilo, ale hlavně se nenchte odbýt, kdybyste se ptala někde osobně. Mě dvě úřednice řekly, že nárok nemám, až jsem přišla s těmito údaji z e-mailu, řekla jedna že si to ověří. Pak po mě chtěli úplně jiné doklady (doložit evidenci ÚP, která na to nemá vliv a vůbec nechtěli, co chtít měli). Já jsem jim poštou poslala všechno - co chtěli i co nechtěli - a nakonec jsem mateřskou dostala.

Věc: Nárok na PPM

Na Váš dotaz ze den 01. 11. 2005 sdělujeme:

Podle § 6 odst. 1 zákona č. 88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, v platném znění, náleží peněžitá pomoc v mateřství (dále jen PPM) zaměstnankyni, jestliže byla v posledních dvou letech před porodem účastna aspoň 270 dnů nemocenského pojištění. Podle §6 odst. 2 zákona č. 88/1968 se do této doby také započítávají dřívější období, v nichž v posledních dvou letech před porodem zaměstnankyně pobírala po zániku pojištění, popřípadě jiného zabezpečení (péče) nemocenské nebo peněžitou pomoc v mateřství. Peněžitá pomoc v mateřství náleží také ženě, která byla v posledních dvou letech před porodem účastna aspoň 270 dnů pojištění, jestliže ji trvá ochranná lhůta z jejího dřívějšího nemocenského pojištění ještě počátkem šestého týdne před očekávaným nebo skutečným dnem porodu, nebo jestliže až do počátku tohoto týdne pobírá nemocenské z dřívějšího nemocenského pojištění. Ochranná lhůta činní šest měsíců u ženy, jejíž zaměstnání skončilo v době těhotenství. Peněžitá pomoc v mateřství se poskytuje po dobu 28 týdnů mateřské dovolené, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem.
Podle § 45 vyhlášky č. 143/1965 Sb., o poskytování peněžitých dávek v nemocenském pojištění, v platném znění, náleží PPM uchazečce o zaměstnání ve výši jedné třicetiny částky rodičovského příspěvku, která náleží za kalendářní měsíc. PPM poskytovaná podle předchozí věty nenáleží, má-li uchazečka o zaměstnání na tuto dávku nárok z nemocenského pojištění.
Podle § 2 odstavce 1) písm. d) vyhlášky č. 31/1993 Sb., o posuzování dočasné pracovní neschopnosti pro účely sociálního zabezpečení, uzná lékař práce neschopným uchazeče o zaměstnání, jestliže pro zdravotní stav není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání nebo není schopen výkonu práce v rámci vhodného zaměstnání zprostředkovaného příslušným úřadem práce.
Podle §2 zákona č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců nepatří uchazeči o zaměstnání mezi okruh pojištěných osob a z tohoto důvodu jim nevzniká nárok na nemocenské.
O případném nároku na dávky podpory v nezaměstnanosti, které budete pobírat po dobu Vaší nemoci se musíte informovat na úřadu práce. Jestliže Vám zanikne nárok na podporu v nezaměstnanosti, informujte se na dávky státní sociální podpory, popř. dávky sociální péče. Ve věci dávek státní sociální podpory, Vám doporučujeme obrátit se na úřady státní sociální podpory, jimiž od 1.4. 2004 jsou úřady práce, v hlavním městě Praze úřady městských částí určené Statutem hlavního města Prahy, krajské úřady, Magistrát hlavního města Prahy. Tyto úřady jsou plátcem těchto dávek. V případě, dávek sociální péče, Vám doporučujeme informovat se na obecním úřadě obce s rozšířenou působností podle místa Vašeho bydliště na odboru sociální péče.

Pozor, od 1.1.2009 platí nový zákon o nemocenském pojištění a např. doba nemoci v ochranné lhůtě se do pojištěné doby nepočítá. Zákon č. 88/1968už neplatí.

§ 32 odstavec 4 zákona 187/2006 Sb.:

Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též

a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče podle odstavce 1 písm. b) až e) došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia,
b) doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně plného invalidního důchodu, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popřípadě dále trvala pojištěná činnost, (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2010.)
c) doba přerušení pojištění ( § 10 odst. 9);

doby uvedené v písmenech a) a b) se započítávají v rozsahu, v jakém se nekryjí s pojištěnou činností.

mamcazmoravy*

Tak pardon, neměla jsem zlý úmysl uvádět v omyl :(

V každém případě ale platí moje rada nenechat se odbýt - leckdy úřednice nevědí co a jak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]