Nejste přihlášen/a.
Ano, na 100%. Proto máme hudby tolik druhů a tolik lidí poslouchá hudbu podle nálady. Já třeba, když jedu autem, posíchám a zapnu si metal, tak mám tendenci předjíždět a troubit na kdekoho, ale když si pustím něco klidnějšího, tak jsem úplně v pohodě a to, že nestíhám je mi úplně jedno.
doplněno 05.11.12 17:50: Martinhajek: Jo, je to tak
Samozřejmě, že ano. Proč by se jinak psala hudba k filmům? Tam má hudba právě podtrhnout navozenou náladu, třeba radost, nebo strach. Takže hudba se má vybírat, dokáže na člověka působit. - pt
Ano hudba mění chování hodně..Např. v obchodech hraje hudba taková, aby si člověk připadal bohatý a chtěl mít zboží (dle nějakýho průzkumu)
V autě mě hudba též hodně ovlivní. A jako důkaz : tinyurl.com/...
Nevím, zda to myslíte momentálně (když zrovna někdo poslouchá danou hudbu), nebo dlouhodobě (např. kdo poslouchá dlouho metal bude ovlivněn tak a tak), ale vliv jistě má.
Už samotný rytmus ovlivňuje např. to, jakým tempem chodíme. Občas se používá, že v místech, kde je dav lidí a je třeba aby postupoval rychleji, je pouštěň rytmus svižnější chůze (jen t-t-t-t - žádná melodie). Také řidiči poslouchající rychlou a "agresivní" hudbu většinou v danou chvíli jedou rychleji...
O dlouhodobých dopadech jsem nikdy nečetla, myslím že takové studie budou poněkud diskutabilní, protože je otázka, zda si člověk prferovaný žánr volí dle svých dispozic k urč. chování, nebo zda se urč. chování projeví na základě hudebního žánru. Navíc hudba je velmi často spojena s celým životním stylem, je součástí subkultury, je spjata např. s módou, ale je to přeci jen výtvor kultury, nejde říci, že když si pustíte metal (a jste např. domorodec, který nemá ponětí, s čím bývá spjat), zalíbí se vám, hned vás automaticky napadne nechat si narůst dlouhé vlasy.
Určitě ano. Hudba navozuje náladu, umocňuje atmosféru. Vemte si třeba jen vánoční koledy, bez nich by vánoce nebyly vánocemi.
Relaxační hudba pro odpočinek, svižnější nebo rocková hudba pro povzbuzení, romantická hudba pro pěkný večer...
A negativní vliv? Ano. Včera ve vlaku si školou povinní spolucestující pouštěli na plné kolo pro mě neidentifikovatelnou "hudbu", která na mě měla negativní vliv - agresivitu. Měla jsem chuť je proplesknout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.