Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti

Od: llcooljey odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat na otazku ohledne podpory v nezamestnanosti.

Od 10/2007 do 9/2008 jsem byl zamestnan jako zamestnanec s mesicni mzdou 15 tis hrubeho.

Od 10/2008 do 6/2009 jsem zamestnan na ICO s prumernou mesicni mzdou 27 tis hrubeho.

Od 1.7. 2009 se jdu zaregistrovat na pracovni urad. Jaka bude moje výše podpory v nezamestnanosti?

Soc. a zdrav. + dan z prijmu jsem platil rádne po celou dobu.

Dekuji za odpoved.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

girasol*
hodnocení

3x

Podporu v nezaměstnanosti vám vypočtou z toho, co jste vykonával naposledy, ve vašem případě z IČO. Počítá se to z čistého měsíčního výdělku nebo z posledního vyměřovacího základu (tedy základu, ze kterého se vypočítává daň).

Přesně vám to spočtou na úřadě po podání žádosti, přibližně to můžete spočítat tak, že od celkového výdělku za dobu podnikání odečtete odečitatelné položky (pojištění, materiál, cestovné, sponzorské dary a to vydělíte počtem měsíců, ve kterých jste podnikal). Máte vyměřovací základ za jeden měsíc.

Z toho vám v prvních dvou měsících náleží 65%, v dalších dvou 50%. Dále budete brát 45% vyměřovacího základu, jak dlouho, to záleží na věku (do 50 let - 1 měsíc, 50-55 let - 4 měsíce, nad 55 let 7 měsíců). Potom už nebudete brát nic, ale v evidenci úřadu práce můžete být nadále, budou za vás platit pojištění. Přitom si můžete vydělat až polovinu minimální hrubé mzdy za měsíc (min. hr. mzda je teď 8000), ovšem ne na IČO.

llcooljey
hodnocení

je mozne, ze jsem si videlal za 3 mesice roku 2008 cisteho cca 65 000 a dostanu podporu jen 4600 - to me dnes vypocetli na pracaku? Vymerovaci zaklad mam cca 21500 Kč.

lidka*
hodnocení

0x

Zkuste si to vypočítat na kalkulačce: kalkulacky.idnes.cz/... Domnívám se , že Vám výši podpory ovlivnilo to, že Vám ji počítají z podnikání a asi jste měl hodně odečitatelných výdajů. Girasol problematiku dobře zná. Nemyslím si, že by Vám podporu špatně vypočítali, ale klidně se zeptejte na ÚP, z jakého měsíčního základu Vám podporu vypočítali a můžete si to alespoň na výše uvedené kalkulačce orientačně zkontrolovat. *klik*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]