Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost a hlášení na Úřadu práce

Od: brenda77* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

od října jsem v pracovní neschopnosti. Mezitím mi bylo změněno místo výkonu práce, které jsem měla na dobu určitou jako zástup za RD na dřívější pracoviště, ale dojíždět denně nemohu z důvodu péče o dítě a docházky do předškolního zařízení. Zaměstnavatel má pro mě práci jen v původním místě mého tehdejšího bydliště. Z organizačních důvodů mě propustit nechce, neboť pro mě práci má. Tudíž jsem podepsala výpověď dohodou do konce tohoto roku. Výpověď s 2 měsíční výp.lhůtou bych podepsat nemohla, neb jak bych dojížděla, když mám malé dítě? Ve výpovědi ten důvod(docházka dítěte do předškolního zařízení) písemně uveden nemám, jen dohodou. Je možné ho napsat do papíru i třeba rukou, který je potřeba pro Úřad práce? To mi asi vystaví na začátku roku zaměstnavatel spolu se zápočtovým listem. Pokud budu i v lednu ještě marodit, kdy se mohu jít hlásit na ÚP a jak je to potom s nemocenskou či dávkami? Jak se to vše počítá?

Děkuji za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

"Výpověď dohodou" neexistuje a dohoda o rozvázání pracovního poměru je vždy dobrovolný oboustranný právní krok. Vážný důvod by musel být uveden již v písemné dohodě. (Psala jsem to v dřívějších odpovědích, dala odkazy ...)

Pokud jste do písemné dohody vážný důvod neuvedla, vyhodnotí ÚP rozvázání pracovního poměru jako dobrovolné ukončení zaměstnání bez vážného důvodu.

V době nemoci nejste uchazečem o zaměstnání, ÚP Vás do databáze uchazečů o zaměstnání zaeviduje až po skončení nemoci.

Na nemocenské budete mít nárok i po skončení zaměstnání. Do konce nemoci nebo podpůrčí doby (podle toho, co nastane dříve).

Dokud budete pobírat nemocenské, bude za Vás hradit zdravotní pojištění stát. Bude ale nutné zdravotní pojišťovně doložit pobírání nemocenského (potvrzení od OSSZ).

pohanka*
hodnocení

0x

Brendo, pozor na to, ,,důvod výpovědi nelze dodatečně měnit,,.

Na úřadě práce předkládáte razítkem a podpisy odsouhlasenou výpověď, kde musí být důvod výpovědi nezpochybytelně uveden, a zároveň předkládáte výstupní list, kde je rovněž uveden důvod výpovědi, kdy pracovní poměr skončil a průměrný plat atd.. Jakékoliv Vaše opravy a dopisování zde nelze provádět. Vy tam máte leda možnost se k tomu vyjádřit. Je tam věta, že souhlasíte s uvedenými údaji. Takže můžete dopsat, že s uvedenými, nebo konkrétně uvedete s čím nesouhlasíte.

Já Vám doporučím, abyste se obrátila na pracovní poradenství personální agentury Aditus, www.hledampraci,cz/pracovni-pravo/dotaz-poradna...

Máte tam poradnu zdarma a poradnu placenou. Na začátku roku jsem nutně potřebovala rychlou pomoc a chtěla jsem placenou radu. Paní se mě ozvala snad hned druhý den, komunikovaly jsme přes e-mail a peníze jsem stejně žádné neplatila. Měla jsem s nimi dobrou zkušenost, proto je doporučuji. Podívejte se u nich nejdříve na ,,témata právní poradny,, a to zákoník práce témata:, je tam plno případů, třeba potřebnou pomoc najdete tam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]