Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
nejdříve popíšu situaci...moje matka má rakovinu a nevypadá to bohužel dobře . Mám ještě dva sourozence, otec zemřel před lety. Také mám jedno dítě a přítele se kterým si vůbec nerozumíme (zůstávám s ním pouze kvůli dítěti). I já jsem dost nemocná a nevím jak dlouho tady ještě budu.
Vím že je hrozné přemýšlet takto dopředu ale musím. Kdyby moje matka zemřela, zůstal by po ní dům a byt. Přemýšlím že bych se dědictví vzdala ve prospěch mých sourozenců. Kdy se to dělá? Při dědickém řízení nebo dříve?
Lze se zřeknout ve prospěch sourozenců nebo by moje dědictví po mém zřeknutí se, dostalo automaticky moje dítě?
A ted mě nekamenujte ale přečtěte si to dál. Chci se totiž vyhnout tomu, kdybych měla 1/3 z dědictví a sama jsem zemřela, vše by připadlo mému nezletilému dítěti. Jeho otec moji rodinu nenávidí a společně by se určitě se svým právníkem chtěl postarat o to aby sourozenci museli majetek prodat a vyplatili peníze. To nechci, nechci aby sourozenci museli prodat rodný dům matky, který její rodiče vlastníma rukama postavili. On má peněz dost (v řádu milionů), pro něj by to nebylo o penězích ale spíše o pomstě nebo tak. Předčasem mi něco takového naznačil...že mojí rodinu klidně zničí.
Díky za odpovědi.
Zřeknutí dědictví se dělá při dědickém řízení. Nevím zda se to nechá dříve, ale je možné udělat závěť a v ní se zříci dědictví, ale mám tušení, že se v závěti nedá zříci toho co ještě nenastalo. Nevím to však jistě. Pokud se zřeknu dědictví ve prospěch někoho jiného, tak dědictví už nemůže přejít na další dědice. Pokud by matka darovala nemovitost na tvoje sourozence, tak je to bez problému.
doplněno 01.03.15 18:55:Při úmrtí otce, měla matka 1/2 a další polovina se měla dělit na tři díly. Všichni tři bratři jsme se zřekli dědictví ve prospěch matky. Takž se opravdu můžete zříci dědictví ve prospěch určité osoby. Osobní zkušenost při dědickém řízení. A všichni máme děti a při zřeknutí nepřešlo dědictví na ně.
Ne, že bych byl právník, ale dohodnou-li se dědici, jak si majetek rozdělí, je to ten nejlepší případ vypořádání. Takže když při dědickém řízení u notáře řeknete, že jste se dohodli, že to a to necháte tomu a tomu (jen dědici mezi sebou) a všichni (dědici) budou souhlasit, tak se to tak vykoná. Takže můžete nechat sourozencům svůj podíl na domu a bytu a oni Vám třeba zas nechají peníze (jestli nějaké jsou) nebo nějaké věci apod., abyste nevyšla úplně naprázdno.
Když se zřeknete dědictví jako úplně, tak, podle mne, se vše rozdělí mezi zbývající dědice (Vaše sourozence), Vaše dcera v tomto případě mezi dědice nepatří.
Občanský zákoník zná tři na první pohled stejné instituty: zřeknutí se dědického práva, odmítnutí dědictví a vzdání se dědictví, přičemž každý z nich má jiné právní důsledky. Zříci se a vzdát se můžete ve prospěch někoho. Tato záležitost je dosti složitá, v některém případě je nutný notářský zápis, proto doporučuji obrátit se na notáře.
Dědicví se nezříkáte ve prospěch někoho, ale probíhá to tak, jako byste neexistovala. Takže dědí ostatní dědicové, tj. manžel a děti zemřelé, a jen kdyby nikdo z nich nebyl, dědili by další potomci.
Dědictví se nemůžete zříct předem, ale až řízení probíhá. Zříct se ho musíte kompletně - nemůžete se zřeknout jen části (třeba dům nechci ale peníze ano). A je tam nějaká lhůta, nevím přesně (dva týdny? fakt nevím, ale je), tak ji neprošvihněte.
Děkuji za odpovědi,
zatím si s tím tedy nemusím dělat starosti ...až v dědickém řízení u notáře se to vyřeší.
"Pokud by matka darovala nemovitost na tvoje sourozence, tak je to bez problému." To určitě ne, nechci jí s tím zatěžovat, pokud by o tom nezačala sama. A dost možná ani kdyby o tom začala sama, bych jí to neřekla. Vnouče má ráda a mohlo by se jí to dotknout.
"Takže můžete nechat sourozencům svůj podíl na domu a bytu a oni Vám třeba zas nechají peníze (jestli nějaké jsou)." Peníze nejsou, to vím skoro určitě ale mě nevadí že vyjdu na prázdno.
Díky
O dědictví psát nebudu, ale Vy byste měla především zajistit svého syna. Pokud byste měla zemřít /nerada o tom píšu, ale zvažovat se musí všechno/, kdo by dítě vychovával? Z čeho by nadále žilo? Postaral by se o něj případně druh, nebo některý ze sourozenců? Skončilo by v dětském domově?
Nevím, zda by to bylo možné /možné je nakonec všechno/, ale pokud byste měla nárok na tu 1/3 majetku po mamince, co ji převést na syna s tím, že ji dostane až v dospělosti? Aby pak něco měl do života. A aby ten zlotřilý druh na to nemohl. A za tu dlouhou dobu třeba Vaši sourozenci našetří, mohli by Vašeho syna vyplatit a dům by nemuseli prodávat.
Ale raději neuvažujte o smrti, nemějte černé myšlenky a radujte se ze života. Znám to přímo z rodiny. Moje tchyně promarodila celý život, stonala, klempírovala, operace kdečeho a věčně naříkala: Já už tady dlouho nebudu! A věřte, nebo ne, za měsíc jí budeme chystat oslavu 90 let. A kromě chybějícího mozku jí vlastně na stará kolena nic není.
Tak nesmutněte, jistě i Vy máte před sebou ještě pořádný kus života. Ale ten majetek můžete zachovat pro svého syna, na tom nic špatného nevidím. Jaga.
@babajaga Pravděpodobně jste si nepřečetla můj dotaz celý...píši že přítel/otec dítěte má majetek v řádu milionů. Kdyby neměl nic a nechoval se jak idiot, nechala bych dědictví dítěti. To bude ale zabezpečené, je to jeho jediný potomek.
Je až zarážející, jak se tu radí, aniž by rádcové měli ponětí o dědickém právu. Svého dědického práva se mohu zříci dopředu smlouvou se zůstavitelem, která musí mít formu notářského zápisu, dědictví mohu v řízení o pozůstalosti odmítnout poté, kdy jsem byl notářem poučen o této možnosti a právních důsledcích a nebo se dědického podílu mohu vzdát ve prospěch jiného dědice, případně uzavřu takovou dohodu dědiců, kde souhlasím s menším podílem, než mi náleží. V dotazu popsané situaci nepřipadá v úvahu odmítnutí dědictví, protože by dědické právo přešlo na dceru a to si tazatelka nepřeje. Je třeba připomenout, že pokud se vzdám dědického podílu, nikterak to neovlivní fakt, že spolu s ostatními dědici odpovídám za dluhy zůstavitele. Podle dříve platné právní úpravy každý odpovídal za dluhy jen do výše hodnoty dědického podílu, který nabyl. Nově už toto omezení neplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.