Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada manka v plné výši

Od: jaknakolotoci odpovědí: 9 změna:

Byl se mnou ukončen pracovní poměr a zjištěno manko, v celkové výši asi 11000,. Kč. Může mi zaměstnavatel tuto sumu strhnout z poslední výplaty v celkové výši, tím pádem mi nevyplatit nic?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za způsobenou škodu. Nemá-li se zaměstnavatelem uzavřenu dohodu o odpovědnosti, může zaměstnavatel nárokovat max. 4,5 násobek průměrného výdělku. Zaměstnavatel však musí zaměstnanci prokázat zavinění.

V případě uzavřené dohody odpovídá zaměstnanec za celou škodu, ledaže by prokázal (důkazní břemeno je v tomto případě na zaměstnanci), že škodu (zčásti) nezavinil.

Ani v jednom případě však zaměstnavatel nesmí kromě zákonných srážek (daň, sociální + zdravotní pojištění, náhrada mzdy za přečerpanou dovolenou, exekuce) ze mzdy bez písemné dohody se zaměstnancem nic strhnout.

hodnocení

0x

Pokud jste byl u inventury a manko souhlasí - domluvíte se na formě splacení. Buď jednorázové - z platu nebo splátky ...

Pokud jste nebyl u inventury, můžete napadnout výsledek jako účelový...

S mankem však mám také špatné zkušenosti... jedna prodavačka byla přichycena při krádeži, přiznala i pravidelné krádeže v minulosti,... ale manko se rozpočítalo na všechny... hodně dlouhé spory a nakonec jsem v zájmu časové úspory uhradil svou část. Mám trpkou zkušenost a klid.

hodnocení

0x
Zaměstnanec odpovídá za škodu způsobenou zaměstnavateli do výše třínásobku ( nebo 2.5* teď z hlavy nevím ) svého platu. Takže jestli máte podepsanou hmotnou zodpovědnost a nenapadlo vás zaplatit si za 300 ročně pojistku ""na blbost" je opravdu pravděpodobné že na vám místo výplaty přijde složenka. A ještě doplním že ten násobek platu se počítá podle hrubého.

manko je ve výluce pojistného plnění - není možné uhradit manko z daného pojištění !

doplněno 05.12.14 14:10:

garnett - platba pojistného je v závislosti na typu práce a výšky plnění.. Také tam výrazně zasahuje odpovědnost řízení vozu- řekl bych, že s řízením je 2x dražší pojistné... Už jsem v tom dlouho nechodil, ale sazby zrovna u tohoto typu se moc nemění...

garnett*

Můžu Vás poprosit o informaci, kde se platí 300,-Kč ročně? Platím 1000,-Kč a 700,-Kč ušetřit je dobrých.

doplněno 05.12.14 14:19:

jmlc: děkuji za odpověď, no tak to je potom jasné, protože odpovídám za auto, telefon, notebook. A proto platím 1000,-Kč. Díky za vysvětlení.

stirecek*
hodnocení

0x

Bez vašeho souhlasu vám nesmí šáhnout na mzdu.

Inventuru jste podepsal, byl jste u ní?

aaella*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel už nemusí k jednostranné srážce ze mzdy použít dohodu o srážkách ze mzdy, stačí, pokud svou splatnou pohledávku na náhradu škody započte proti Vaší pohledávce na mzdu. Nemůže si "vzít"celou mzdu, musí Vám nechat tzv. nezabavitelnou částku. To se však netýká cestovních náhrad či jiných plnění, oproti kterým Vám náhradu škody může započíst v plné výši:

§ 144a (cit.zkráceno)

(4) Započtení proti pohledávce na mzdu, plat, odměnu z dohody a náhradu mzdy nebo platu smí být provedeno jen za podmínek stanovených v úpravě výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy v občanském soudním řádu.

Nezabavitelná částka na osobu povinného činí 6 188,67 Kč.

Více: naiclerova.cz/...

iz*

Díky za doplnění a opravu. Těch změn je tolik, že už je pomalu nestíhám sledovat ...

doplněno 06.12.14 06:56:

Článek na ePrávu.cz k započítávání proti pohledávkám na mzdu: Zaměstnanci by měla zůstat polovina mzdy, případně nezabavitelná částka + dvě třetiny části mzdy, která přesahuje nezabavitelnou částku.

stirecek*
Jinak řešeno, zaměstnavatel prodělal :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]