Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit,proti zaměstnavateli

Od: edita* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,obracím se na Vás o radu,jak postupovat proti zaměstnavateli.Jiý od 12 srpna jsem nemocná.Zatím jsem dostala nemocenskou pouze za září a to až 30.10.2014.protože jak jsem se dozvěděla,tak lístek na peníze zaměstnavatel odeslal až ke konci měsíce října.Od té doby jsem již nemocenskou nedostala,ikdyž lístky na peníze jsem odevvzdávala včas.Na OSSZ mi bylo sděleno že žádné podklady jim nebyly dodány tak nemohou vyplatit nemocenské dávky.Zaměstnavatel mi tvrdil,že lístek byl odevzdán což nebyla pravda.Nyní již za měsíc listopad mají nemocensky lístek stále u sebe.

Prosím o radu jak v tomto případě jednat,protože tohle není solventní jednání.Existuje na to nějaky zákon?Děkuji za oppověď.Edita

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

0x

Předal bych to Inspektorátu práce.

iz*
hodnocení

0x

Proč pracujete pro zaměstnavatele, kterému nevěříte? A proč mu vlastně nevěříte? Já jsem kdysi zaměstnavateli poslala doporučeně poštou začátek neschopenky, neschopenka dorazila až měsíc po skončení nemoci ...

Jak vidíte, mohou mít pravdu oba – zaměstnavatel i OSSZ.

Jste-li si jista, že pochybil zaměstnavatel, vyzvěte jej písemně k okamžitému předání podkladů OSSZ.

hodnocení

0x

Obstarejte si u lékaře nový doklad (lístek na peníze) a pošlete ho přímo na OSSZ. Nezapomeňte na zadní straně doplnit datum, podpis a zaškrtnout (ne)pobíraný důchod.

Zákon na to existuje, a to zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. Konkrétně první věta § 97:

§ 97

(1) Zaměstnavatel je povinen přijímat žádosti svých zaměstnaných osob o dávky a další podklady potřebné pro stanovení nároku na dávky a jejich výplatu a neprodleně je spolu s údaji potřebnými pro výpočet dávek předávat okresní správě sociálního zabezpečení;

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]