Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Mám možná už omšelou otázku, ale nikde jsem zde nenašel odpověď mého případu.Zemřel mi otec, většina majetku je psaná na něj, jsem jediný syn a mamka chce v rámci dědictví vše rovnou převést na mě.
Chtěl bych vědět jak dlouho zhruba bude trvat vše vyřídit, a orientačně i poplatky s tím spojené.Pročítal jsem různé diskuse a jsem z toho jelen, dost se liší a nějak moc jim nerozumím...bere si notář v tomto případě procenta z majetku? nebo jen nějaký určený poplatek za vystavení dokumentů?
Budu velmi vděčný jestli se někdo podělíte o svou zkušenost, děkuji.
V prvé řadě vyjádřují soustrast.
Když mi před několika léty zemřela máma tak jsme kromě běžného majetlu dědili po ni i dům s celou nemovitosti což mělo největší hodnotu. Protože jsme k tomu neměli žáden odhad ani jiný doklad o ceně tak notářka určila hodnotu na 2000 000 Kč. Údajně se to tak dělá, jinak byhom si museli sami zajistit a pochopitelně i zaplatit odhadce který by dům s nemovitosti ohodnotil. Na ten dům a nemovitost měl nárok dědit otec, ale ten to nechal mne a bratrovi. Notářka to vzala na vědomi a podle toho bez problémů určila dědictví. Za to všechno si vzala poplatek něco přes 20000 Kč. Nevím podle čeho to počítala, ale předpokládám, že asi náklady + % z celkové hodnoty dědictví. Když pak zemřel i otec tak dědictví už bylo v mnohem menší hodnotě a notářka za to nechtěla platit nic. Než si nás notářka předvolala k dědickému řízení tak to trvalo asi 2 - 3 měsíce (nepamatuji si to už přesně) a pak než to všechno vyřídila a vystavila dědické rozhodnutí tak ji to trvalo asi měsíc.
doplněno 05.12.14 11:37:Podíval jsem se na usnesení z dědického řízení po mámě a je tam ohledně toho poplatku notářce uvedené, že "Celková odměna notářce ve výši 20.301,- Kč byla přiznána ve smyslu ust. § 12 a 13 vyhl. 196/2001 Sb.". Na usnesení z dědického řízení po otci je uvedené, že "Odměna notářky jako soudní komisařky byla stanovena podle § 11 a 16 vyhlášky Č. 196/2001 Sb., ... odměnu notáře, hotové výdaje a částku odpovídající dani z přidané hodnoty. Podle § 140 odst. 3 o.s.ř., věta poslední, platí náklady v tomto řízení stát.". Tu odměnu si v tomto případě notářka stanovila na 740,- Kč.
Před 8 lety zemřel tchán. Měli s manželkou netradičně rozdělený majetek - každý všeho půlku. Každý půl domu, půl pozemku...Měli jen jediného syna,mého muže, taky napůl.
Notářka tu tchánovu polovinu chtěla rozdělit na 2 čtvrtiny, jednu synovi, jednu manželce,vdově. Ta se jí zřekla, dala jí synovi, takže ten měl pak celou polovinu po otci. A ona tu svou druhou.
V té době byl manžel dlouhodobě v léčebně, u notářky jsem ho zastupovala. Poplatek notářce činil 12.600 Kč, vypročítává se to nějak procentuálně z toho majetku. Na to, že to bylo jednou v naší rodině a je v ní i nadále, to bylo dost peněz. Za pár papírů s razítkem. Připadá mi to dost nenasytné. Ale kuře ani notář nehrabou zadarmo. Jaga.
Základem odměny notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v řízení o pozůstalosti je obvyklá cena aktiv pozůstalosti, nestanoví-li vyhláška jinak. Vyhláška, o které se zmiňuji, má č. 196/2001 Sb. a najdete ji např. zde: nkcr.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.