Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod - náhradní doba

Od: jaha odpovědí: 3 změna:

Prosím, pomůže mi někdo dešifrovat odpověď na dotaz?

Dobrý den, jsem ročník 1956. Střední školu jsem studovala od svých 15 let čtyři roky a vysokou školu od 19 let do 24 let. Studia jsem tedy skončila v roce 1980. Kolik let studia se mi započítá jako náhradní doba do důchodu? Děkuji.

Odpověď.

Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední nebo vyšší odborné škole (dále jen "střední škola") nebo vysoké škole v České republice, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let v období před r. 2010. Tato náhradní doba se započítává z 80 %.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Pohanka má pravdu. Pokud jste nepřetržitě studovala, pak se započte 6 let studia, a to 80% jako náhradní doba pojištění, tedy za toto studium se pro nárok na důchod započte 4,8 roku.doplněno 04.12.14 14:23: Teď jsem objevila podrobnější (a příznivější) vysvětlení. Je pravda, že v zápočtu doby studia došlo ke změnám, a že se pro různé ročníky narození započítává různě. Pro laika je velmi těžké se v tom vyznat.Snad by to mělo být takto:Bude se Vám započítávat doba studia od skončení povinné školní docházky do 18 let. Tato doba se hodnotí do doby pojištění pro splnění podmínky nutné doby pojištění pro přiznání důchodu plně. Stejně tak se bude v plné rozsahu započítávat tato doba do doby pojištění pro výši starobního důchodu.Dále se Vám bude započítávat studium na střední, vyšší odborné a vysoké škole po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení 18 let věku. Pro účely výše důchodu se studium po 18 roku věku započítává do doby pojištění z 80 %.Myslím si ale, že by neměl být problém zajít se na to zeptat přímo na důchododvé oddělení OSSZ a nechat si to vysvětlit na Vašem konkrétním případě polopatě.

pohanka*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že od 18 let se bude počítat šest let jako náhradní doba, tedy Vám do skončení studia ve 24 letech.

naseduchodycz*
hodnocení

0x
Odpověď inzinirky je správná. Do 18 let se vám doba pojištění hodnotí plně, od 18 se hodnotí prvních 6 let a to v rozsahu 80 %.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]