Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepracovanost z práce a nevhodné podmínky

Od: beruskak odpovědí: 10 změna:

Pracuji pod pracovní agenturou každý den od rána do večera bez volna a odpočinku, tak jak mi můj nadřízený určí, tak se mu snažím vyhovět a také abych měla teď před vánocemi o trochu větší příjem než je jen minimální mzda, kterou často dostávám za velké pracovní úsílí. Kmenoví zaměstnanci u nás mají o polovinu větší platy za stejnou práci vč.příplatků za noční, neděle a státních svátků, bonusů a stravenek a dokonce i 13 plat. Mne dá jen pracovní agentura holý základ!Do kmene k firmě mne brání pustit.Kam jde ten zbytek peněz, které já mám také dostávat a nedostávám a přitom firma to pracovní agentuře proplatí za mne?Jsem už udřená a přepracovaná, nemám žádné volno a s moji výplatou díky velkým přesčasům se dostanu max na 9tis.Kč.čistého. Nemůžu si dovolit ani vzít volno a něco úředního zařídit, lékaře nebo do banky zajít, není na to čas.Proč se tohle otrocké utrpení s vypětím všech sil děje v pracovních agenturách a neplatí na ně zákoník práce?V práci se mi po 16h.směnách motá hlava a mám závraťe a koordinátor na mne řve ať furt makám a furt má práce málo a na zaměstnanci mu vůbec nezáleží.Kamarádka mi říká, že tak vypadá dnešní kapitalismus, nikoho nic nezajímá a že za dveřmi čeká další 5 lidí. To není důstojné!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Zákoník práce samozřejmě platí i pro agentury, které si toho k zaměstnancům dovolí jenom tolik, kolik jim dovolí sami zaměstnanci. Proč si to necháváte líbit? Braňte se!

Agentura Vám nesmí bránit dát výpověď ani v nástupu k jinému zaměstnavateli (klidně se tam, kde pracujete, dohodněte).

Pracovní směna nesmí překročit 12 hodin a pokud pracujete v dvanáctihodinových směnách, připadá jich na měsíc méně (cca 15,5 směn).

Pro Vás, pro zaměstnavatele (agenturu) i pro klienta (zaměstnavatel, ke kterému jste přidělena) je závazná pracovní doba tak, jak ji stanoví zákoník práce pro jednotlivé typy provozu.

Pracovní doba činí v provozu – jednosměnném 40 hodin týdně – dvousměnném provozu 38,75 hodin týdně a – třísměnném či nepřetržitém 37,5 hodin týdně.

I když jste zaměstnancem agentury, máte nárok na příplatky – za práci přesčas – za práci v noci (od 22.00 do 06.00 hodin) – za práci v sobotu či neděli – za práci ve svátek Příplatky se sčítají. (Budete-li pracovat ve svátel, který připadne na neděli, a půjde-li zároveň o práci přesčas, budete mít nárok na všechny tři příplatky.)

Vyzvěte (nežádat! neprosit!) zaměstnavatele (agenturu) písemně k doplacení dlužných příplatků a zašlete doporučeným dopisem s dodejkou. Zároveň jej vyzvěte k dodržování zákoníku práce.

Další možnost je zrušit pracovní poměr pro nevyplacení zmíněných příplatků. Pak byste měla vedle dlužných příplatků navíc nárok na náhradu mzdy minimálně za dva měsíce výpovědní doby.

Další možnost je obrátit se na inspektorát práce.

majsterjoe*
hodnocení

1x

NIKDY bych nešel pracovat pod agenturu. Ikdyz pracovni agentury jsou uz takrka vsude.

zztop*

To je hodně idiotský a křupanský názor. Až budete třeba rok bez hokny a všude Vás budou odmítat případně, že berou jen agenturní tak sem prosím přispějte. Samozřejmě záleží jakou máte kvalifikaci, školu, praxi a obecně je trend agentur u nižších pozic, ale jsou a budou dokud se něco nezmění.

hodnocení

1x

Já si myslím, že vás agentura pěkně holí! A možná jsou se zaměstnavatelem domluvení a dělí se. Fakt, fuj!

au1
hodnocení

0x

až lidi přestanou přijímat podmínky pracovních agentur, tak ty budou buďto nabídnout lepší podmínky, nebo zkrachují. Můžeme si za to jako občané sami. Přítelkyně šéfuje v brněnském Moduslinku, tam je to samej agenturní, a kolikrát co mi vykládá za historky... to se mi dělají mžitky před očima jen to slyším. Mě by vyrazili po půl hodině.

martinaa*

Jenomže spousta lidí může buď dřít za směšnou mzdu a přijmout nabídku agentury, nebo si pod mostem zdechnout hlady.

jitkaz*
hodnocení

0x

Hodně štěstí a síly!

potapnik*
hodnocení

0x

Kamarádka nemá pravdu.Na Vašem místš bych se ohlédl po jiné práci a chodil bych po firmách s nabídkou,co chci za peníze.ZA takové zlodějské peníze by Vás asi vzali v hodně firmách i na kmenový stav a měla by jste se líp.Stojí za to Vaše zdraví kvůli najakému zmetkovi?Můžete napsat,co máte za vzdělání,praxi,věk?.

potapnik*
hodnocení

0x

Můžete mi poslat mailovou adresu?Zkusím poradit

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 06. 12. 2014 13:44:21
Dobrá rada může posloužit nejen tazatelce. Proto je dobrým zvykem psát rady přímo do vlákna. Pokud tazatelku některá rada zaujme a bude ji chtít např. doplnit, upřesnit, má možnost se na konkrétního rádce obrátit např. vnitřní poštou (pokud se zaregistruje).

hodnocení

0x

Zdravím,

i pracovní agentury musí dodržovat ZP,ale bohužel se svými zaměstnanci jednají jako s dobytkem...Ale na druhou stranu Vám nikdo nemůže bránit v přestupu do kmenového stavu.Předpokládám,že někdo z firmy vidí,jak pracujete,takže by s přestupem neměl být problém.Nevím,z jakého jste kraje a jaká je tam nezaměstnanost,ale nikdo by se neměl nechat ponižovat.Na mně takhle někdo řvát,že málo makám a podobná hesla,tak mu ji hned vypálím a to jsem klidný člověk.Ale tohle neberte jako návod k řešení Vaší situace,je to jen můj pohled na věc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]