Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde vyměním německou marku na eura?

Od: shrek odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

před 7-mi lety jsem byl v Německu a zbylo mi 120marek a teď jsem je objevil a jelikož už v Německu mají eura, tak mě zajímá, jestli je možnost je ještě někde směnit na jakou koliv jinou platnou měnu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

0x

ověř si to u ČNB, určitě ti dají odpověď a pověs to pak sem...hezký den...

lidka*
Nevím, nevím, ale u nás asi moc šancí už nebude - viz článek z r. 2002:Poslední šance na výměnu marek
velikost textu:
14. února 2002
Ten, kdo si zatím nestihl vyměnit německé marky, rakouské šilinky, či další měny evropských zemí, které počátkem tohoto roku zavedly hotovostní používání evropské měny euro, by měl ještě v únoru zajít do banky. Německá marka například půjde v ČR vyměnit za koruny či eura jen do konce února.
České banky budou sice bankovky ostatních končících měn členských zemí eurozóny vykupovat i nadále, ale jejich výměna za euro, případně české koruny bude brzy dražší. Většina bank zvýší poplatky za výměnu v březnu.
Fincentrum provedlo v průběhu ledna velký test směnáren. Jeho výsledky naleznete. zde
První, kdo zdraží směnu šilinků, franků a dalších bankovek je Československá obchodní banka (ČSOB). Za současných podmínek, kdy si účtuje 2% srážku za směnu na koruny, bude bankovky přijímat jen do zítřka. "Po 15. únoru vzroste poplatek na 10 procent,"říká mluvčí banky Milan Tománek.Komerční banka (KB) i Česká spořitelna zvednou poplatky až počátkem března. KB ale výrazněji. V jejích směnárnách lidé za hotovostní výměnu zaplatí 20procentní poplatek. Vloží-li si majitel úsporu v končící měně na euroúčet, bude ho konverze stát 10 procent. Spořitelna zavádí 10procentní srážku za hotovost i za vklad na účet.
Přijít s končícími bankovkami do banky bude možné ještě několik měsíců. Kromě německé marky, kterou od března bude kupovat jen v německá centrální banka. Stále ale platí to, že výhodnější je úspory v měnách, jejichž platnost končí, vložit na devizový účet
doplněno 13.06.09 13:42: ČNB stále ještě historii kurzů DEM uvádí i do dnešní doby: kurzy.cz/...

jen tak střílím, ale řekl bych, že po změně měny, centrální banka dané země umožní směnu ještě tak 5-10 let po. Třeba to ještě není ztraceno, ale cesta se už nevyplatí :)

alf*
hodnocení

0x

podle národní banky by to v Německu mělo jít bundesbank.de/...

girasol*
hodnocení

0x

Zaspal jste, opravdu jdou vyměnit jen v Německu, viz tento odkaz: cnb.cz/...

Nemáte třeba v Německu někoho známého, kdo by se mohl o výměnu postarat? Nebo si naplánujte dovolenou tak, abyste projížděli přes Berlín.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]