Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěla jsem se vás zeptat drahé ženy rádkyně. Proč většina mužů chce, aby je ženy poslouchaly? Je vzácnost potkat muže, který není takový a takového muže hledám. Většina mužů přijde s něčím a přemlouvají ženu k něčemu, i když říká, že nechce. Dám příklad. Nedávno jsem měla setkání s mužem z internetu a dobrý to bylo, to povídání. Ale chtěl, abych šla s ním pít ještě jinam alkohol. Já řekla, že už je pozdě a nechci. A on mě přemlouval, že to je jen 5 min. Tak jsem šla, i když se mi moc nechtělo. Dobrý, tam jsme popili a já pak na konci řekla, že pojedu busem a on mi řekl, že je lepší tramvaj. A já na to, že tramvaj je nespolehlivá. Mám radši autobus. Ale poslechla jsem ho, protože by to jelo přímo na mou zastávku. Bylo to převčírem večer, jak zamrzly zrovna ty troleje. A on předtím řekl, že se mu nikdy, nestalo, že by tramvaj nejela. Já měla opačné zkušenosti. Tak jsme tam čekaly 20 minut a pak jsem řekla, že jdu na autobus, že to nepojede. Místo aby mi řekl, mělas pravdu, mi řekl, že jsem to přivolala. To samý můžu ale říct i já jemu. On tam přímo bydlel. Autobus domů jsem stihla jen taktak. Jinak bych hodinu v noci někde čekala. Bylo mi špatně pak z toho alkoholu. Byla moje chyba, že jsem ho 2x poslechla. Litovala jsem, že jsem ho poslechla. Chtěla jsem se zeptat žen, jestli mají partnery, které poslouchají, i když se jim nechce nebo mají ohleduplné. Uvítala bych ohleduplného, ale nemůžu ho najít. Přece je pro mě důležité, co chci já a ne jen on. Pokud řeknu 2x nechci, tak mě nemůže nutit.
Děkuju za odpovědi.
Já bych otázku trochu otočil: Proč mnoho žen neřekne ne, když s něčím nesouhlasí? Proč jste s ním šla dál pít, když jste nechtěla? Proč jste souhlasila s tramvají, když je pro Vás výhodnější autobus? On Vás snad nutil násilím? Asi ne, jen řekl svúj návrh a vy jste ho bez protestů přijala. Vám by se líbilo, kdyby byl muž ňouma, který se nedokáže sám rozhodnout a čeká, až jestli něco navrhnete Vy? To asi ne, že?
Já to vidím jinak: Proč jste dvakrát poslechla, přestože jste nechtěla? Kdyby si ženy více vážily samy sebe, ubylo by mužů, kteří to "zkoušejí" ...
ale no tak. Já tedy nejsem žena, ale zdá se mi, že váš dotaz míří trochu jinam, než vaše úvaha. Všiměte si co dělá většina lidí, když něco navrhnete. Příklady najdete i tady na poradně. Něco navrhnete nebo vymyslíte a někdo hned začne vymýšlet variantu. Anebo, když už ho nic nenapadá, spustí aspoň kritiku. Proč to vlatně lidi dělají, je ve hvězdách. Možná si někteří chtějí připadat chytřejší nebo důležitější nebo mají komplexy a musí se s někým poměřovat a podobně.
No ale tady mám pár poznámek k vašemu dotazu :
U alkoholu přece platí, že když nechci, tak nemusím. Kdo mě nutí pit když nechci, není můj kamarád.
Kdo na mě tlačí, přemlouvá mě a nutí mě do něčeho co nechci, není můj kamarád.
Kdo mi způsobuje problémy, není můj kamarád.
Tušíte co vám teď poradím : Příště řekněte ne a vytrvejte.
Měl jste figurku pravdu. Teď mi napsal a ptal se jak je. Napsala jsem mu, že si alkohol dávat už nebudu, že mi bylo špatně po tom setkání. Víte, co mi odepsal? Že si dáme příště červený..
Asi máte "štěstí" na manipulátory a Vy sama patříte k ženám, které se dají snadno zmanipulovat. Nemyslím si, že je taková většina mužů. Vy si jen špatně vybíráte a neumíte si trvat na svém "ne", když se Vám opravdu něco příčí. Možná by to chtělo více zapracovat sama na sobě, abyste nebyla tak lehce ovlivnitelná.. Nemyslím to ve zlém, buďte opatrnější, ono by se Vám to mohlo i vymstít. Vztah není o tom, podřizovat se něčí vůli a názorům. Nedělejte, co nechcete.
Dobrý den, neviděl bych to tak dramaticky - schůzka se dařila, partner byl příjemný, navrhl pokračování, Vy jste souhlasila, potom navrhl (vzhledem k počasí) horší způsob dopravy a to je asi vše. Pokud je to muž ve vysoké funkci, tak je rozhodný a rozhoduje. Na Vás je, zda chcete partnera strom (oporu) nebo baťoh (který budete táhnout Vy). Pokud bude nějaké pokračování, tak se musíte více prosadit (v zásadních věcech určitě). Zdravím!
doplněno 03.12.14 12:11:lidus - někdy je pro muže problém rozpoznat, jestli žena, když řekne NE, nemyslí MOŽNÁ.
No, a v nějaké vinárně=?
lidus - ale, až tak daleko jsem to ani nemyslel. Snad jen, že je to někdy obtížné se v ženské vyznat.
doplněno 03.12.14 15:36:nikc - tak vidíte, nějak jsem ztratil přehled. Dětství ovlivnilo každého - to pozitivní je fajn, ale i to negativní z výchovy (a jako příklad z rodiny) v sobě máme celý život. Někdo s tím bojuje lépe a někdo to nezvládá (nebo vyhledá odbornou pomoc). Ale, vymlouvat se na to nedá - pouze naučit se s tím žít.
Zdravím Bene, těšila jsem se na vaši odpověď. Bohužel ten s vysokou funkcí se už neozval. Je to jiný, ten s velkým nosem. Na pokecání byl dobrý, ale jinak víc než pokec s ním nechci. Vím, že to souvisí s tím, že jsem doma žila s rodičema, kteří mi jen rozkazovaly a musela jsem je poslouchat na slovo. Diskuse možná nebyla, nezajímalo je, co chci nebo nechci, co mě baví nebo nebaví, můj názor. Kdybych je neposlechla schytala bych to. Proto mám problémy ve vztazích a dupnout si.
doplněno 03.12.14 15:43:Bene, tušila jsem nějakou takovou odpověď od Vás. Psala jsem to pouze proto, že to tak je. Nemyslím si, že je to jen výmluva, ale fakt.
doplněno 03.12.14 16:16:Máte pravdu v tom, že naučit žít se s tím člověk musí.
Dobrý den, budiž, dostala jste v rodině zabrat, příčí se Vám asi přikazování i manipulace. Žít se s tím musí, ale je to ještě horší - on na tom může být podobně i ten Váš budoucí partner.
Takže, zřejmě je dobré s tím počítat, že nikdo není dokonalý a mít dost tolerance i pochopení.
Ten pán s velkým nosem měl možná v dětství volnost a naučil se rozhodovat za sebe, když jemu nikdo nenutil svá rodičovská rozhodnutí. Ale, to jen spekuluji. Zkrátka, každý je nějak postižen výchovou a je třeba se připravit na to, že narazí také na "exota", kterého buď bude tolerovat nebo se podřídí či ho ovládne.
Změnit dospělého člověka už nelze, ale muž (je-li ženou dobře veden) se dá poměrně kultivovat a stane se pro ní přijatelným. Zdravím!
doplněno 03.12.14 16:56:nikc - tak to bude Indián. Ale, kdyby byl jinak zlatý, tak bych ho bral .
Bene, on má opravdu velký nos. Tak velký jsem snad nikdy neviděla. Připomíná mi nějakého dravce.
Když řeknu NE, myslím NE a ukecat se nedám. Můj muž říká, že mám problém změnit názor, že si stojím za svým i když on argumentuje, proč je jeho názor lepší. Vy tu mluvíte o nepodstatném, (pití alkoholu, cestování), jednou půjde o důležitou věc, třeba stavět dům nebo koupit byt, dělám svá rozhodnutí tak, že si na 2 A4 napíši - +, vyhodnotím (někdy se poradím, třeba i zde) a pak si stojím za svým i kdyby čert na koze jezdil. Nikdo vás k ničemu nenutil, byla to vaše volba, vaše chyba.
doplněno 03.12.14 12:18:Bene, narážíte-li na sex tak pak si já myslím, že žádná otázka nemusí zaznít, vyplyne to z chování. Pokud se k partnerovi lísám, líbám ho (dovolíme si nějaké osahávání) je podle mě logické, kam to směřuje. V autě mu ho postavím a pak ho prásknu za znásilnění, kdybych to soudila já, zcela jistě to jako znásilnění neposoudím.
Právě proto, že mě nenutil, tak mě tam do toho druhýho podniku dostal. Kdyby mě nutil, tak bych tam nešla. Zkrátka to se mnou uměl, tak se s ním už radši nesejdu.
- podle mého názoru - každej ! chce, aby ho ostatní poslouchali, a nevidím dnes rozdíl mezi ženami a muži (i když muži mají ve své biologické podstatě dáno vládnout, lovit, velet a poroučet).
Ale záleží na tom, jestli jsi taková osobnost, abys si svoji vůli dovedl(a) obhájit a prosadit, ani ne tak na tom, je-li je tvůj názor správný.
- pokud na to člověk tzv. "nemá", tak bude vždycky spíše poslouchat, nežli poroučet, s tím nic nenaděláš.
doplněno 03.12.14 13:15:- ale vlastně k věci - já např. nemám na to, abych někomu poroučela, ale když něco nechci a mám k tomu rozumný důvod, tak se mnou nikdo nehne.
Ale budiž Vám omluvou, že to bylo jinak příjemné rande - a nechtěla jste si ho nějakou malicherností pokazit. To je normální - jinak se jistě prosadit dovedete, soudě podle toho, že Vám taková situace vadí.
Leckdy jsou tak vychovaní. Muž doma šéfuje, drží kasu a ženská poslouchá a drží hubu. Dost párů se rozchází proto, že chlapi prostě nemůžou skousnout, že má žena vlastní názor a třeba se odváží oponovat.
To, co jste potkala, bylo sebestředné pako, od kterého bych se držela daleko.
doplněno 12.12.14 13:25:Pokud by mi chlap poté, co odcházím po 20min na bus, řekl, že jsem si to přivolala a vlastně si za to můžu sama, tak ho za fajn člověka pro další setkání rozhodně nepovažuji. A že mi těch šalin v Brně nejela už spousta.
Proč hned "sebestředné pako"? Přečtěte si ještě jednou popis schůzky! Smůla byla, že ta tramvaj nejela, jak měla, a že pití nesedlo. Dvacet minut čekání není zas nic moc, kdyby oba byli v pohodě.
Zdravím.! Myslím si, že jste příliš submisivní. Každý vzájemný vztah by měl být založený na toleranci
a na domluvě. Jinak se začnou tvořit třecí plochy, přes které to nepůjde.
Mít pak doma despotu, který má za všech okolností pravdu nemusí být zrovna výhra.
Myslím si, že to byla dobrá zkušenost a tak to berte. Poučení už si z dané situace vydedukujte sama.
Nemyslím si, že jsem submisivní. Právě že bojuju se submisivitou, která ve mě není. Ve mě uvnitř je naopak dominance.
Na vaši otázku se dá odpovědět složitě, ale i povrchně, záleží do jaké hloubky chcete jít.
Kde se vzala v mužích dominance a touha po moci? To je velmi složité téma, ale usuzuje se, že v dávných dobách muži nevládli ani neměli žádnou moc, středobodem byla žena jako rodička a ta byla uctívána, což narušuje dnešní představu, že vládli vždy muži a ženy musely poslouchat. Změna přišla až v dobách vzniku starověkých říší, které v podstatě vznikly i díky tomu, že se muži změnili a přišli na to, že s lidmi se dá manipulovat a že existuje něco jako moc. Tehdy se začalo ve velkém s takovými věcmi jako je válka a otroctví a funguje to tak v podstatě dodnes. Tenhle model vládnutí se přesunul i do mezilidských vztahů.
Ale to děláte velikou chybu, že muže posloucháte. Navíc ještě nějakého takového z internetu, kterého ani neznáte... Proč to děláte? Proč nepoužijete svoji hlavu? Protože když to budete dělat nyní, budete pak muset poslouchat pořád... Naučte se říkat ne. Každá žena by uvítala ohleduplného muže. No, některá ho doma má, jiná nee. Ale to ještě neznamená, že i když má žena doma neohleduplného muže, že si musí nechat všechno líbit, ne? Jak já tady čtu vaše povídání, které sem píšete docela často, tak hledáte životní lásku a asi zatím nenacházíte. V první řadě si ujasněte, co si necháte líbit a co už ne. A podle toho jednejte. Na do další popíjení alkoholu jste se už měla vybodnout a jít domů. Toto asi stejně nebude typ muže, který hledáte.
To, že chce někdo někoho "překecat" nebo "ukecat" k něčemu, jak se říká, je docela normální. Dělají to ženy můžum, opačně také. Zdější diskuse se zvrhla do polohy "zlých mužů", kteří chudinky ženy do něčeho nutí, což je absurdní.
Vy jste se nechala naprosto normálně překecat a nedopadlo to právě dvakrát dobře. Mohlo to být také opačně a třeba mohl mít výluku autobus, pak byste patrně nezakládala toto vlákno... Nedémonizoval bych to, negeneralizoval.. Vaše rande nedopadlo shodou náhod dobře, nesnažte se proto křižovat muže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.