Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokud podám výpověď ze své strany, jelikož jsem se přestěhovala a moje místo výkonu práce je vzdálené 200km od nynějšího bydliště a zaměstnavatel nemá pro mě místo v nynějším bydlišti, je to nějak zohledněno na Úřadu práce? Myslím tím, v jaké výši můžu dostat podporu v nezaměstnanosti? Navíc pečuji o 4leté dítě. Výpověď bych sama nepodala, kdyby mi zaměstnavatel umožnil pracovat v místě bydliště. Ale denně dojíždět nemohu, tudíž budu muset dát výpověď.
A pokud by jsem se ze zaměstnavatelem dohodla a výpověď by byla z jeho strany, náleží mi vždy odstupné? Jak je potom toto zohledňováno na pracáku?
Děkuji za odpověď
Dáte-li výpověď z vážného důvodu (v tomto případě z důvodu docházky dítěte do předškolního zařízení), nebude se Vám následně krátit podpora v nezaměstnanosti.
S výpovědí od zaměstnavatele nepočítejte, problém je na Vaší straně (zaměstnavatel nemá důvod dát výpověď a platit odstupné).
Pokud zaměstnání ukončíte, aniž byste nastoupila do práce, bude se za poslední zaměstnání považovat péče o dítě a podpora se vypočte z průměrné mzdy v národním hospodářství.
Podpora pak bude vypadat takto: – první 2 měsíce ve výši 0,15násobku průměrné mzdy (tj. 3.694 Kč) – třetí a čtvrtý měsíc ve výši 0,12násobku průměrné mzdy (tj. 2.955 Kč) – poslední měsíc 0,11násobku průměrné mzdy (tj. 2.709 Kč)
(Příští rok to bude o pár korun vyšší.)
Pokud by mi přece jen zaměstnavatel vyšel vstříc, dal mi výpověď z organizačních důvodů a tím pádem i odstupné, jak je to potom bráno na pracáku? Dočetla jsem se, že pokud se dostane odstupné 2 nebo 3 měsíční, nedostává se po tu dobu podpora. 1-3 měsíc by člověk měl čerpat z odstupného. Je to tak? A potom? Jak dlouho je potom podpora a jaká (procentuelně)?
Pokud bych podala výpověď sama z důvodu docházky dítěte do předškolního zařízení, jaká je doba a výše podpory(procentuelně)?
děkuji za odpověď
Výpověď ze strany zaměstnavatele je také vážným důvodem. Odstupné posune začátek výplaty podpory o tolik měsíců, za kolik bylo vyplaceno. Podpůrčí doba je stejná – do 50 let věku uchazeče jde o 5 měsíců.
Ale to nic nemění na tom, že pokud do práce nenastoupíte, zůstane Vaším posledním "zaměstnáním" péče o dítě ... Aby se Vám podpora počítala ze mzdy (nebo pravděpodobného výdělku), musela byste po skončení péče o dítě nastoupit.
Je-li Váš zaměstnavatel vstřícný, mohlo by být schůdnější se s ním dohodnout o nástupu nebo o práci z domova po dobu výpovědní doby. (Za podpůrčí dobu byste na mzdě za výpovědní dobu a na podpoře pravděpodobně přišla o víc, než kolik by činilo odstupné.)
Dobře si to propočtěte.
Pokud nenastoupíte a zaměstnavatel Vám dá výpověď, vypočte se odstupné z pravděpodobného výdělku (pravděpodobně jen ze základní mzdy), nikoliv z výdělku, který jste měla před MD a RD.
Podpora se vypočte tak, jak máte v odpovědi výše.
––– Další problém vidím v tom, že Vám zaměstnavatel může dát výpověď až po nástupu do práce. Celou výpovědní dobu byste ještě byla povinna pro něj pracovat.
Máte nějaký důvod se domnívat, že by Vám zaměstnavatel dobrovolně vyplatil odstupné?
Zaměstnavateli stačí počkat a pokud nenastoupíte, může pracovní poměr po 5 dnech zrušit pro neomluvenou absenci. To by mělo za následek ztrátu nároku na podporu.
Já jsem po RD nastoupila a pracovala něco přes rok na zkrácený úvazek. Pak mi skončila změna místo výkonu práce v nynějším bydlišti a práce je jen v původním, vzdáleném těch 200km. Nyní jsem v pracovní neschopnosti. Ale možná se mi podaří se ze zaměstnavatelem dohodnout na výpovědi z jeho strany a pak s odstupným a s ukončením prac.poměru ihned. Takže je to tak, že se podpora nepočítá po ty měsíce, co se dostane odstupné, ale jen se to prodlouží? Kdo tohle vymyslel? Co má společného podpora a odstupné od zaměstnavatele?
Vymyslela to předchozí vláda a poslanecká sněmovna v předchozím volebním období. Ale když se nad tím zamyslím, přijde mi to jako docela dobré opatření. Podpůrčí doba je u většiny uchazečů jenom pět měsíců, během nichž najde novou práci jenom málokdo.
To odstupné dobu jakoby prodlouží z pěti na osm měsíců, kdy uchazeč má k dispozici nějaké prostředky. (Ze sociálních dávek nikdo nevyžije, jsou hodně nízké.)
Znovu radím: Buďte opatrná! Překážka je na Vaší straně, nikoliv na straně zaměstnavatele. Zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat práci v místě sjednaném v pracovní smlouvě. Není povinen Vás přeložit do jiného místa, kvůli tomu, že jste se přestěhovala.
Proto nepovažuji za rozumné pokoušet se zaměstnavatele "dotlačit" k výpovědi z jeho strany. Jemu stačí jen počkat, až pětkrát nepřijdete do práce a může pracovní poměr zrušit – bez odstupného.
Neměla byste odstupné, byla byste povinna uhradit škodu, kterou byste zaměstnavateli způsobila, a ztratila byste nárok na podporu.
Proč by člověk s odstupným potřeboval podpořit v nezaměstnanosti? Dostává (dostal) x měsíčních platů.
Mimochodem, podpora se odsouvá i při NÁROKU na odstupné. (Uvažovala jsem o tom, že bych se se zaměstnavatelem dohodla na výpovědi z jeho strany s ujednáním, že odstupné nepožaduji, ale pokud bych na nějaké měla nárok, stejně by se mi podpora začala počítat až později. Přičemž mi samozřejmě došel důvod tohoto pravidla, dohodnout by se se zaměstnavatelem mohl každý...)
Nevím jestli nastala nějaká změna, ale dříve když pracovník rozvázal pracovní poměr z důvodu stěhování, tak se to bralo v potaz jako vážný důvod a podpora se nekrátila.
Ve vašem případě bych podala výpověď v dostatečném předstihu, důvod stěhování do jiného města /následování manžela/ bych ve výpovědi uvedla. Slovo dohoda si myslím, že na pracovníky úřadu působí jak červený hadr na býka a mají tendenci nepátrat po příčině. Tady se vyplatí přečíst si opravdu zákoník práce a důvody výpovědi. Já si myslím, že tam jako důvod stěhování nefiguruje, ale lze to pojmout pod jiné zřetelehodné důvody?
Je fakt, že lidí na ÚP je hodně a i úředníci se musí držet zákoníku práce, aby nebyly napadnutelní ze špatného postupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.