Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje stavební spoření?

Od: belor odpovědí: 5 změna:

Půjčoval jsem si na meziúvěr 210 000 Kč, spořitelna ale chtěla předem poslat 23 000 Kč a pak mi vyplatila těch 210 000 Kč. Těch 23 000 Kč normálně zůstává na spořícím účtu a spoří se. Přijde mi ale, že si vlastně půjčuji vlastní peníze, které jsem tam uložil a musím z nich platit úrok.

Přitom kdybych nemusel těch 23 000 Kč posílat, stačilo by mi půjčit jen 187 000 Kč.

Nějak ten systém postrádá logiku.

Nebo mi něco uniká? :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

2x

Spořitelna vám nemůže půčit 100% cílové částky proto požadovala 1 vklad 10% (zbytek jsou provize)

tak -...

Doplnil bych, že vám tímto vlastně půjčila na nutný vklad. Když budete platit úroky z 210000,-, bude to pro ni samozřejmě opět výhodnějši. Prostě obejdou nějakou směrnici a tím i vydělají víc :)

Jak jsem napsal - nemůžete dostat 100%.. dostanete třeba 90%, ale vyšší částky. Je to o nastavení metodiky dané společnosti.

belor
hodnocení

No ale tak když nemůže půjčit 100 %, tak proč nepůjčí rovnou jen 80 - 90 % (jako u hypoték)?

Protože teoreticky mi půjčili 100 %, avšak protože jsem něco přes 10 % vložil jako akontaci, reálně půjčili 90 %. Jelikož mi ihned vrátili, co jsem tam poslal - probíhalo to tak, že ve středu jsem poslal těch 23 tisíc a další pondělí mi vyplatili 210 tisíc. Prostě rovnou mohli vyplatit 187 tisíc, a bylo by to transparentnější :)

Nějak pořád nechápu logiku :)

uska*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že platíte úroky i z vašich naspořených peněz. Proto je vhodné maximálně splácet i mimořádnými vklady, abyste meziúvěr zlikvidoval a přešel na úvěr. I tak úvěr u st. spořitelen bývá vyhledáván, je to jistota, předem víte kolik splatíte až do konce úvěru, což u bank je to jiné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]