Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám u banky vyčerpaný kontokorent 80.000 Kč. Přišel jsem o přivýdělek a z příjmu který mi zůstal se mi nedaří kontokorent umořovat. Vše padne jen na úroky, které jsou účtovány každý měsíc. navíc kontokorent musí být do určité doby úplně vyrovnán. Tato lhůta skončí za 4 měsíce. Už teď proto řeším co s tím. Banka moc vstřícná není, přestože jsem je kontaktoval sám a nedošlo zatím ani na jednu upomínku. Chtěl jsem to překlopit na normální úvěr, jenže po ztrátě toho přivýdělku nejsem dost bonitní. Současná výplata je zkrátka moc nízká a měsíční výdaje vysoké. Počítám s tím, že kontokorent zřejmě zesplatní. Stalo se vám to? A co následovalo dál? Já jim to samozřejmě chci zaplatit, jen potřebuji víc času a především se chci vyhnout tomu, aby došlo na exekuci.
Děkuji za "radu". Zajímaly mě zkušenosti lidí, kterým se taková situace stala nebo vědí jak banky v těchto případech postupují. Zkrátka co se děje po zesplatnění dluhu. Předpokládám (možná naivně), že pokud s nimi budu komunikovat a snažit se to splácet, tak k exekuci nesáhnou (a nejspíš hned ani nemohou).
Vypadá to, že situaci řešit nechcete. Chtěl byste banku "dotlačit" k úvěru s výhodnějšími podmínkami, jenže na to banka nepřistoupí.
Výtěžkem z podeje byste snížil dluh, čímž by se snížily i úroky z kontokorentu.
Nebudete-li plnit smluvní podmínky a nesplatíte-li kontokorent v termínu, koledujete si o dost velké problémy.
Nejeví se mi správné Vaše pohrdání prvním příspěvkem, prodat nějaký majetek Vám totiž nabízí jednu z mála reálných možností jak to vyřešit. Namísto toho, se mi zdá, že spekulujete nad tím, jesli banka náhodou neudělá nějakou shovývavost, protože podmínky - tedy to co nastane až... Vy zdá se znáte. Rád bych Vám poradil jinak, ale moc toho na výběr neni.
Nešlo o pohrdání, ale o to, že to byla skutečně nemístná rada. Skutečně se domníváte, že na takové řešení bych nepřišel sám? Kromě toho, kde berete tu odvahu tvrdit, že z prodeje majetku je reálné takovou situaci vyřešit? 90% toho co nakoupíte, má ještě týž den mnohem nižší hodnotu, která s časem dále klesá.
Nemístná? To je pletete. Prodáním věcí, byť s nižší hodnotou, můžete skutečně část dluhu splatit. Jenže Vám se asi nelíbí prodat věci pod cenou, ale tak to prostě chodí. Pokud je fakt krize, tak bych zkusila prodat elektroniku, která se pořád hodně kupuje, třeba rádio, přehrávač, noťas...
Bez toho se pár měsíců objedete - pokud to tedy nutně nepotřebujete k práci.
My doporučujeme jednání. Ovšem musí být k tomu konkrétní podklady a dohodnuté se nesmí porušit. Banka chce své peníze zpět a když vidí reálnou možnost úhrady,dá se s ní dohodnout. Ovšem já být na straně bankéře tak bych Vám nevěřil a šel rovnou na vymáhání. Ono mít kontokoren 80 tisíc a překročit ho něco o serióznosti vypovídá.
A já vám doporučuji pozorněji číst a nesoudit lidi dle subjektivních pocitů.
1. Kontokorent v takové vyši nedostane každý. Svědčí to o tom, že jsem měl poměrně vysoký příjem ze dvou zaměstnání a to, že jsem o jedno přišel, to je věc, která se může stát úplně každému.
2. nikde jsem tu nepsal, že bych kontokorent překročil. Je pouze vyčerpaný, ale nikoliv nad rámec limitu. Pouze nedochází k jeho umořování, tzn. vždy jsem splatil úroky a limit se nepřekročil. Logicky mi tedy nepřišla ani jedna upomínka, protože jsem nic neporušil.
To, že s několikaměsíčním předstihem řeším jak ho splatit a banku s předstihem kontaktoval je dle mého názoru zodpovědný přístup. Kdybych kontokorent přečerpal, kašlal na upomínky, dělal mrtvého brouka, potom bych váš příspěvek chápal. Takhle těžko.
Romane. Tohle je docela průšvih. Kontokorent sám o sobě je velice drahý i když člověk splácí tak, jak má. Jestliže se opozdí jsou sankce neúnosné. Řešení u Tebe je dost těžké. Píšeš, že máš nízké příjmy a tím pádem nedosáhneš na "normální" úvěr. Zkusil jsi obejít i jiné banky? Někde mají podmínky získání úvěru měkčí. Tam vidím pro Tebe tu nejschůdnější cestu. Teprve potom ty nebankovky - pořád Tě to výjde levněji, jak nezaplacený kontokorent.
Co se děje dál, když kontokorent nezaplatíš? Pochopitelně jej zesplatní - to je během pár dní. Pak ale většinou banka dost dlouho vyčkává, než záležitost předá k soudu. A pak zase čeká, než to dá exekutorovi. Tady závísí na bance. Toto období může být delší jak rok. Jenže...jenže celou dobu Ti bohužel nabíhají ty předražené úroky. Takže počítej, že za dva roky tam máš cca 150.000,- Kč (včetně exekutora).
Na rozdíl od ostatních rádců se domnívám, že jsi zodpovědný. Snažíš se řešit situaci. Vzhledem k tomu, že se v tomto pracovně pohybuji, tak vím, že se banky nijak nesnaží svým klientům v takové situaci nějak pomoci. Mám tu mnoho klientů, kteří se díky takovéto situaci dostali do naprosto neřešitelné situace.
Rady typu prodej co máš, půjč si v rodině...Jsou pravdivé. Ale leckdy tato možnost nepřichází v úvahu.
Takže rada - zkus ty ostatní banky a dál hledej přivýdělek. Držím Ti pěsti, ať tu situaci ustojíš.
doplněno 29.11.14 11:22:Vžda záleží na bance. Většinou na menších městech. kde se lidé znají, jsou ochotni pomoci. Ale tam, kde jsi jen "přepážkový" klient jsou problémy. To, jak popisuješ, že by to mělo vypadat, je pravda, ale nefunguje to tak. Měla jsem klientku, která splácela cca 50.000,- Kč za měsíc. Věděla, že jí čekají tři měsíce, kdy toto nezvládne a bude potřebovat splácet "jen" 30.000,- Kč. Kdyby tu banku vlastnil nějaký Žid, co umí počítat, tak by mu bylo jasné, že na tom nemůže prodělat a snížení by ji umožnil (pochopitelně za patřičný úrok). Banka té dotyčné nevyšla nijak vstříc, paní se to snažila "zachránit" nebankovními půjčkami a to jí zlomilo.
Ano, s bankou se domluvíš i na splátkovém kalendáři. Ale tím pádem budeš strašně moc přeplácet. A hlavně se dostaneš do registru neplatičů a tím pádem nebudeš mít šanci několik let získat bankovní úvěr. Takto se v naší republice dělají z lidí dlužníci nebankovek. Proč? Stačí si zjistit majitele oněch společností a jejich provázanost na politiky. Smutné, ale pravdivé.
Díky. Konečně odpověď na moje otázky Ano, zkoušel jsem to ve více bankách. Jak jsem již uvedl výše, kvůli sníženému příjmu mám nízkou bonitu, takže jsem zatím neuspěl. Ještě to zkusím v dalších.
Když říkáš, že se v tom pohybuješ, to vážně žádná banka nevyšla klientovi vstříc a nepřeklopila mu kontokorent na úvěr s delší splatností? Připadá mi to neuvěřitelné. Přece i v jejich zájmu snad je, aby toho klienta nezničili a nedonutili ho půjčovat si u pochybných společností na likvidační úrok, ne? Když mu vyjdou vstříc, klienta si udrží a mají z něj nadále prospěch oni ve formě dalších úroků.
2. varianta - když to zesplatní a já s nimi budu komunikovat, tak by snad mohli dát splátkový kalendář a když ho dodržím tak snad nemají důvod to dávat k soudu, natož exekutorovi, ne?
jmlc. To nemyslíš vážně s tím osobním bankrotem, že ne?
doplněno 29.11.14 11:40:Pro tazatele výjde daleko levněji a lépe, když se domluví na splátkovém kalendáři, než jít do oddlužení. Navíc zatím ani nesplňuje podmínky pro schválení oddlužení.
Obešel banky, nikde mu nechtějí půjčit - nemá dostatečný příjem, aby zaplatil víc než poplatky - má jít krást nebo přepadnout benzínku? Poraďte
ˇjmlc. Sepisuji pro klienty Návrhy na povolení oddlužení. Kdyby za mnou tazatel přišel, tak bych se mu to v tomto případě snažile rozmluvit. V jeho případě by to bylo zbytečné. Znovu opakuji, že pro něho je po všech stránkách výhodnější se domluvit na splátkovém kalendáři s bankou. Pochopitelně nejlepší by bylo, kdyby ty peníze na ty dva dny sehnal. Ale to nemá možnost. U tazatele se jedná o přechodný stav, musí doufat v to, že to časem zvládne. Jaký by oddlužení pro něho mělo smysl? Nejspíš by platil měsíčně daleko víc, než při domluveném kalendáři s bankou. Oddlužení by ho možná vyšlo i dráž, než domluva s bankou. Navíc by si naprosto uzavřel cestu do budoucna třeba na hypotéku. Nevidím jediné plus, které by mu to přineslo.
Nemám aktuálně dost času, ale mými reakcemi jsem chtěl uvést jedno upřesnění - DOHODA je vztah dvou stran, kdy obě souhlasí s řešením. Banka nemá zájem o zrušení pro ni výhodného kontokorentu tím, že ho splatí půjčkou výrazně levnější nebo splátkovým kalendářem...
Další řešení situace by bylo - ale jedná se o finanční podvody, které není možné s ohledem na charakter webu uvádět.
tak jedině najít nějakého kamaráda, kolegu, někoho z rodiny, a pod., kdo by vám půjčil a počkal vám delší čas, třeba i s nějakými "normálními" úroky, no a vy musíte omezit výdaje a případně sehnat jakýkoliv přivýdělek, žádná jiná schůdná cesta asi nebude, hlavně nekontaktujte lichváře
Dobrý den,
nevím jak to fungjuje jinde,ale u mojí banky na kontokorent stačí, aby byla částka splacena alespoň 1x za rok.. Nešlo by si někde na ty tři dny půjčit (kamarádi, rodina) a hned vrátit? Je to blbá situace, ale když nesplatíte, tak Vám budou účtovat další a další penále a bude to jen horší..
doplněno 28.11.14 22:41:mě se povedlo při vejšce překročit kontokorent asi o 70kč, za pět dnů jsem kontokorent doplnila a už si účovali 500kč jako náhradu.. Když je člověk v nouzi, tak ho sedřou ještě víc.. :/
To máte pravdu, ale ta částka je příliš vysoká a nejsem schopen ji za těch pár měsíců dorovnat a nikdo mi na to nepůjčí. Potřeboval bych to spíš překlopit na úvěr s příjatelnou úrokovou sazbou.
Zkoušel jsem. Zatím u 3 jiných bank, ale neúspěšně - problém je v tom, že se mi ztrátou přivýdělku snížil příjem a nejsem tak pro ně dostatečně bonitní. Vypadá to jako patová situace. Většinou tohle spousta lidí řeší tak, že si půjčí u nebankovních subjektů, které tu bonitu tak striktně neřeší, ale ve finále se tím dostanou do ještě větších potíží, protože si půjčí na neúnosný úrok. Já tuhle chybu udělat nechci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.