Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zneužívání společné popelnice na kom. odpad

Od: mramor odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Jak je to prosím se společnými popelnicemi komunálního odpadu v bytových domech?

Máme u nás na jeden společný vchod společné 2 popelnice - takové ty kontejnerové.

Popelnice se vyváží pravidelně v pátek dopoledne.

Jeden ze sousedů pravidelně každý pátek, když přijede domů z práce v odpoledních hodinách, kompletně zaplní jednu celou popelnici odpadem. Osobně jsem ho viděl, protože jsme se u popelnic potkali, když jsem šel vysypat koš.

Tento odpad vozí v kufru auta v pytlích a prý jsou to odpadky z práce. Když jsem ho na to upozornil, že není možné přeci, aby 1 člověk zaplnil celou 1 popelnici pro všechny obyvatele ze společného vchodu, odvětil mi, že on odpad poctivě platí tak jako já, tak proč by ho tam nedával, že nikde není dáno, kolikrát tam mohu jít pytel s odpadky vyhodit.

Jde mi tedy o to, jestli má pravdu nebo ne.

Popelnice díky němu nestačí a přetékají, odpadky se váli kolem popelnic, kde to popeláři samozřejmě nesbírají a množí se zde havěť.

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Asi to je podnikatelský odpad. A ten je zpoplatněn větší částkou.

Zároveň je podnikatelský subjekt povinnen pečlivě třídit vyprodukovaný odpad nejen při výrobě, ale i to, co vyprodukují zaměstnanci během svačin a obědů.

Takže šetří a usnadňuje si práci a výkazy.

Nikdo podnikateli neváží odpad, ale je paušálně jako ostatním vyměřen, ale větší částkou. Takže za ten odpad skutečně platí. Je tu však morální otázka. Pokud platí za odpad, tak mu obec přidělí místo na jeho odkládání. Když to nevyužívá, tak omezuje ostatní. Nebo se jako podnikatel nepřihlásil k odpadu a pak to zneužívá. Jelikož neznáme podrobnosti, tak těžko soudit do které kategorie ho zařadit.

Neplatí - poručuje vyhlášku, která je prováděcím předpisem zákona a tudíž se dopouští minimálně přestupku.

Platí - ulehčuje si práci a jedná amorálně omezuje spoluobčany.

buss
hodnocení

0x

Odpovězte si. Prásknete ho? Pokud ne ...

2kedar*
hodnocení

0x

Mám doma pár let podnájemníky, kteří si nejen neváží prostoru v popelnici, ovšem co je horší,

neváží si ani vody.

Voda je základ života a oni s ní bohapustě plýtvají. Chodí 100x za den na WC. *bzum*

Popelnici mi vyvážejí jednou za 14. dnů a to je už po třech dnech úplně plná.

Takže já mám opačný případ. Vozím (svůj) odpad autem do práce.

Taky je to špatně. To samozřejmě vím. :(

hodnocení

0x

Vám i milému sousedovi doporučuji ke čtivu Zákon o odpadech 185/2001, od 1. října prošel novelou, ale kompletní aktuální znění jsem nedohledal.

Zajímavý je zejména

§ 66

(1) Pokutu do výše 300 000 Kč uloží obecní úřad fyzické osobě oprávněné k podnikání nebo právnické osobě, která využívá systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem bez písemné smlouvy s touto obcí nebo která nemá zajištěno využití nebo odstraňování odpadů v souladu s tímto zákonem.

Z toho vyplývá, že soused (nebo snad jeho zaměstnavatel? - z dotazu není jasné) buď nemá smlouvu s obcí nebo postupuje v rozporu s ní. Žádná obec jistě nebude mít ve smlouvě, že je jí jedno, do kterého kontejneru odpad z podnikání přijde. Pokud by tomu tak bylo, je to, co soused provádí, zřejmě beztrestné. Potom doporučuji tento odpad předisponovat do odpadové nádoby obecního úřadu a to by v tom byl čert, aby nesjednali nápravu. Z uvedeného rovněž vyplývá, kam směřovat stížnost (lampárna na hl.n. to v tomto případě kupodivu není).

popelar*
hodnocení

0x

Je také důležité vědě, zda se jedná o Prahu nebo jinou obec. Praha má totiž odlišný systém vybírání poplatku za likvidaci odpadu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]