Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na vyplacení z DB po rozvodu

Od: pcfonty* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,
manželka po 15 letém vztahu (3letém bezdětném manželství) žádá o rozvod. Družstevní byt jsem kupoval 7 let před vznikem manželství na úvěr. Tento jsem doplatil až po vzniku manželství. Bydlíme v něm ale od počátku (10let) spolu. V poslední verzi vypořádání chce polovinu z ceny bytu. Nechci ubližovat, ale myslím si, že na celou polovinu nemá nárok. Nikdy jsme neměli společné finance, ale každý platil část chodu domácnosti. Úvěr jsem platil ze svých prostředků po celou dobu, někdy i s výpomocí svých rodičů. Jakým způsobem by se tento majetek měl dělit. Díky za radu, či nasměrování.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Dobrý den,

píšete, že jste nikdy neměli společné finance, přesto mi z vašeho dotazu vyplývá, že jste neměli rozdělené společné jmění manželů (SJM). Z dotazu mi také vyplývá, že podíl v družstvu je vaším majetkem, ale na jeho splacení byly použity peníze ze SJM (vydělal jste si je po svatbě). Pokud je to tak, jak se domnívám, má manželka právo na polovinu těchto výdajů, neboť dle obč. zák. "Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek".

Doporučuji podívat se do obč. zák. na §143 a násl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]