Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Služka, hospodyňka - kde ji sehnat?

Od: mirapo odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

s manželkou oba pracujeme a jsme velmi zaneprázdněni. O domácnost se nestíháme moc starat a tu trochu času, co nám zbyde, chceme mít pro sebe. V práci jsme prakticky od rána do večera, domů se vrácíme já v 19:30, manželka o půl hodiny dříve.

Máme však spolu dost peněz a proto uvažujeme, že si najdeme nějakou služku či hospodyňku, která u nás bude každý den včetně víkendů třeba od 17:00 do 20:00 - a během této doby uklidí, vypere, vyžehlí, nakoupí, přichystá večeři a snídani... obědy jíme v práci nebo v restauraci (máme oba pružnou pracovní dobu a 2 půlhodinové přestávky, které lze spojit v jednu hodinovou). Děti zatím nemáme. Bydlíme ve vlastním bytě 4+1 v centru.

Rád bych se zeptal, kde takovou osobu sehnat, musí to být někdo z okolí, aby nemusel každý den dojíždět (nebo aspoň ne nějak daleko)... dále se chci zeptat, kolik taková služba bude asi stát (ať máme představu při domluvě s budoucí zájemkyní) a nejdůležitější otázka: jak je to s bezpečností? Aby nás např. nevykradla nebo tak... jsou na toto nějaké specializované agentury nebo tak? Na nákup potravin a věcí do domácnosti bychom ji samozřejmě vždy dali peníze, případně bychom ji nákup zahrnuli do její odměny.

Mockrát díky a přeji pěkný večer

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já jsem pomocnici v domácnosti sehnal v domově důchodců.
Původně to byla jen pěstounka (pro věčně v pátek se ze školky vracející dceru, samozřejmě s teplotami, abysme
si užili víkend)
Pár dní jen hlídala, venčila, krmila a zpívala, potom sama od sebe jednou umyla okno, podruhé vyluxovala, utřela prach, prostě se zvrhla a uklízela, žehlila a nakupovala a...
Po čase byla jako naše, děti jí zbožňovali, chodili jsme spolu na výlety, trávili Vánoce, oslavovali narozeniny, dávali dárky a pomáhali navzájem. Moc nám chyběla, když se pominula. Tenkrát před pomalu 40 lety jsme jí dávali 500 měsíčně. Zasloužila si je.
Přeji Vám také takovou. Nejlépe čipernou čerstvou důchodkyni, která se práce už nebojí a má praxi i s dětmi i vnoučaty. Může pomoci i s Vašimi v budoucnosti. A ty peníze od Vás bude mít jako přilepšení k důchodu. Těm před důchodem by to bylo málo. Možná...

hop®
hodnocení

1x

Já bych hledal především mezi kamarády a přáteli, osobní doporučení rozumné osoby má velkou váhu. Pokud mi důvěryhodný kamarád doporučí svoji důvěryhodnou kamarádku, tak neváhám.
Neznám Vaši situaci, ale třeba byste touto nabídkou pomohli nějaké své tetičce, která kvůli věku nesežene práci a doma se nudí za minimální důchod...

Jen nápad... :)

hodnocení

0x

takových firem je spousta, stačí poptat vyloženě "uklízečky", rády udělají něco jiného než jen poklidí. Byl jsem v šoku, kolik mých sousedů podobné služby využívá. U nás je to zrovna pátek, kdy jedno "uklízecí" auto s osazenstvem 3 paní objede několik domů a poklidí.

Osobně bych hledal firmu s dobrou referencí, už kvůli důvěře - nechat pohybovat cizí osobu ve vašem soukromí bez dohledu to je pořádné riziko.

Večerní pracovní doba je asi méně obvyklá, ale pochybuji, že vás odmítnou. O ceně představu nemám.

doplněno 27.11.14 19:25:

dojíždění 10km není problém. Jeden soused se "chlubil" že jeho uklízečka jezdí v Audině *smich* (sice dost staré, ale znělo to dobře - že není škrt) *vtip*

buss
hodnocení

0x

V centru čeho? Ve větších městech jsou agentury, nebo podat inzerát, poptat se po známých. Cena? Otázka co po ní chcete. search.seznam.cz/...

dejavu*
hodnocení

0x

Seženete přes inzerát nebo přes agenturu. Zájemkyň se hlásí dost, spíš budete mít problém vybrat takovou, která by dobře pracovala a po pár dnech bez vysvětlení nepřestala docházet. Což, když je přes agenturu, pošlou vám jinou, ale zas je to dražší.

Kdybych věděla lokalitu, mohu poradit konkrétněji.

hodnocení

0x
Radeji sehnat na inzerat pani nez firmu. Ta vam muze posilat kazdy den jineho atd... radeji jednu pani ktere reknete co a jak a naucite si ji :)

hodnocení

0x

Označení služka se již dnes nepoužívá, jsou to hospodyně nebo pomocnice v domácnosti. Moje kamarádka u jedné zajištěné rodiny pracuje již 17 let. Stará se o velký dům a pomohla se synem. S rodinou má velmi hezký vztah. Prauje většinou v jejich nepřítomnosti. Agentur je mnoho, ale ceny vysoké, počítejte s tím, že Vám projde domem několik pomocnic, než si společně sednete. Zkoušela bych spíš po známých a trvala na doporučení.Spíš paní 50+ protože žena v důchodovém věku je od Vás generačně vzdálená...myslím zpúsob vaření, výběr surovin, používání moderních prostředků..viz dom. spotřebiče. Navíc ne každá starší žena má dnes řidičák. Až budou děti, bude je muset operativně vozit do školy, kroužků a pod.

hodnocení

0x

Jak už psali rádci, nejlépe přes agenturu. Vyslovit své požadavky, agentura se Vám bude snažit vyjít vstříc. je i plno inzerátů na místo hospodyně. většinou vitální důchodkyně, které najednou nemají co dělat.

Zásadně nepoužívejte termínu "služka". Ta osoba Vám nebude sloužit, bude Vám pomáhat, bude u Vás hospodařit. Proto bych se přimlouvala za titul hospodyně, pomocnice v domácnosti. Služka je dneska podle mě spíš nadávka, ty bývaly za 1. republiky.

Chcete pomoc zhruba na 3 hodiny denně od 17 do 20. Za 3 hodiny se toho moc nestihne. Když se dá paní do žehlení či úklidu, zase už neuvaří. Je to velice krátká doba. A večer připravovat snídani? Ta bude ráno oschlá. To Vaše paní nedokáže ráno namazat chléb či housky, položit na to plátek šunky či sýra? A zapnout konvici na čaj?

Pomoc je dobrá věc, ale odtud až potud. Umýt okna bych si nechala klidně, snídani zvládnu v pohodě sama.

Ještě jedno mi připomíná vykořisťovatelské metody 1. republiky - práce imrvére furt včetně víkendů. Jsou to jen 3 hodiny, vím, ale ta paní už bude mít nabouraný a ztracený den, nemá nikdy volný den, aby mohla navštívit rodinu, vnoučata, bude zapřažená denně. Snad aspoň o víkendu by se Vaše paní mohla vybičovat a uvařit sama večeři, připravit snídani, aby hosdpodyně měla o víkendu volno pro sebe.

Pěkný výdělek Vám přeji, jste mladí schopní lidé. Ale vracíte se denně domů večer. Co ještě stihnete? Myslím, že nic. Dobrá práce má cenu zlata, ale život Vám proběhne mezi prsty a vy s paní zestárnete a vlastně nic, kromě práce, neprožijete. A což teprve, až by přišly děti? Nedokážu si představit, že bych nezvládla domácnost pouze se dvěmi dospělými lidmi, bez dětí.

Ale nebudu mentorovat, je holt dneska jiná doba, lidé na to mají a chtějí si život ulehčit. Proč ne? Takže Vám přeji život bez úklidu. Ale tu snídani večer připravenou, tu bych fakt jíst nechtěla. Jaga.

pb®
Jak nestihne. Mám rodinu, malé dítě a práci na plný úvazek. Domů chodím v 17:00 a stihnu. Musím. Uvařit, uklidit, vyprat, vyžehlit, v sezóně pěstuju ve skleníku. I ta okna si na Vánoce umyju a že jich mám 16. I cukroví si napeču. Chce to každý den udělat trochu a nelpět na detailech.
Ale chápu, že pokud někdo raději obětuje měsíčně pár tisíc, najme si hospodyni. Sice nevím, co by každý den dělala v bytě bez dětí a zvířat, kam se majitelé chodí jen vyspat. Myslím že 1-2x týdně by to stačilo. Sousedi mají velký dům a paní na úklid. Jezdí v pátek na celé dopoledne, poznávací značku na autě M. Umyje záchod, koupelnu, vypígluje kuchyňskou linku, utře prach, vyluxuje, vytře. Za 4 hodiny má hotový celý dům.
mirapo
hodnocení

Jasně... a celý den zabitý. Ne... máme na to dost peněz a jak říkám - chceme mít po práci čas pro sebe.

sebod*

Před dvaceti lety jsem na tom byla jako Vy. Moje sestra měla kamarádku, která si potřebovala přivydělat pár korun, tak k nám začala jezdit uklízet. Ze začátku asi třikrát týdně, jen na takový ten "provozní nepořádek". A jak píše Hejkal. Pomalu k tomu sama od sebe přidávala další a další činnost. Bylo moc fajn přijít z práce do naklizeného bytu. A když bylo navařeno, tak to bylo vůbec super. Já tím pádem měla více času na dceru i manžela. Bylo to výhodné pro nás všechny. Jak pro ni, tak pro nás.

Takže já bych hledala paní spíš přes doporučení. No a jak píše Jaguška, že každý den se třeba nebude nikomu chtít. Není to až tak pravda. Je dost ženských, co nikoho nemají a nijak jim nebude vadit, když u Vás bude každý den. Hlavně pozor na to, aby to byla rozumná ženská, která potom nebude někde vykládat, že máte doma bordel *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]