Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na 12 hodinové směny

Od: tom78* odpovědí: 1 změna:

Zdravíme

Máme dotaz ohledně toho,co si může zaměstnavatel vše dovolit při 12 h směnách ve fabrice.

Jak to je se svátky a jejich proplácením ,když mi na svátek vychází ranní,nebo noční směna?

Může mi zaměstnavatel směnu kdy jsem byl ve svátek na ranní proplatit jako normální den a přehodit 11 hodin do přesčasu?

Máme vyrovnávací období 6 měsíců.

Jak je to s přehazováním hodin ve vyrovnávacím období?

Může mi zaměstnavatel v den,kdy je svátek a nemám naplánovanou směnu podle kalendáře vzít hodiny z kladného salda z přesčasů a dorovnat tím pracovní fond?

Děkuji moc a moc Tom

Přikládám pracovní kalendář na rok 2015 Jsme směna D

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

K posouzení situace bohužel uvádíte málo informací. Hodiny se "nepřehazují". Jedině v kontu pracovní doby, s nímž by pak mohly souviset i případné další přesuny.

Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. Za práci ve svátek Vám náleží mzda příplatek za práci ve svátek.

Pokud by šlo zároveň o práci přesčas, nebo o práci v noci (o víkendu), měl byste nárok i na příplatek za přesčas (noc/víkend).

Nemáte-li na den státního svátku naplánovánu pracovní směnu, naplánuje Vám ji zaměstnavatel na jiný den.

" Fonf pracovní doby"nebo "pracovní fond"zákoník práce nezná. Jde o pomůcku zaměstnavatel, který jke povinen pomůcky používat tak, aby zaměstnance nepoškozoval (ale nesmí je ani zvýhodňovat).

Pro zaměstnance i pro zaměstnavatele je závazná pracovní doba tak, jak ji stanoví zákoník práce pro jednotlivé typy provozu: – v jednosměnném provozu 40 hodin týdně – v dvousměnném provozu 38,75 a – v třísměnném/nepřetržitém provozu 37,5 hodin týdně

Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní směny tak, abyste ve vyrovnávacím období v průměru odpracovali stanovenou týdenní pracovní dobu.

Čemu říkáte "Saldo přesčasů"(nebo pracovní doby)?

Z pracovního kalendáře udělejte screenshot a vložte jej jako o/... (ideálně ve formátu JPG)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]