Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdr.pojišťovna vs. DPČ

Od: arbtesco odpovědí: 3 změna:
Ahoj.
Na tři měsíce smlouva-dpč. 1.měsíc práce dost,výdělek OK. 2.měsíc práce málo,výdělek 1.500,- 3.měsíc OK.
Po půl roce vyúčtování od zdravotní pojišťovny,že jim dlužím 1.200,-(za druhý měsíc trvání dohody) Měl jsem řádnou smlouvu,tudíž jsem nemohl zpět na PÚ.Navíc i k nějakému výdělku došlo. Platit to odmítám.Máte někdo radu či žkušenost?
Je možné aby někdo,kdo chce pracovat,odhlásí se z pracáku,uzavře smlouvu,v dobré víře čeká na přidělení úkolů si nejenže nevydělal,ale ocitl se i v mínusu?(např.při výdělku 900,-) Proč asi nepřizpůsobiví nepracují? Protože jsou vlastně daleko přizpůsobivější než druzí?
Děkuji za rady a odpovědi. Marek.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Při DPČ s odměnou do 4.250 Kč měsíčně šlo o tzv. nekolidující zaměstnání, tzn., že jste klidně mohl být dál v evidneci ÚP. Pokud za Vás neodvedl zdravotní pojištění zaměstnavatel, byl jste povinen nahlásit do 8 dnů pojišťovně změnu a uhradit pojistné.

Doporučuji seznámit se se zákoníkem práce , s právy a povinnostmi uchazečů o zaměstnání a se zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Neuhradíte-li dlužné pojistné, můžete časem očekávat exekutora, který bude navíc vymáhat i penále a svou odměnu ...

arbtesco
hodnocení

Smlouva byla uzavřena na tři měsíce. První měsíc byla odměna 8000,-. Druhý 1500,-(nebylo více práce). Třetí 8500,-. Kdy tedy jde o kolidující zaměstnání? Jde tedy o druhý měsíc. Do posledního dne jsem nevěděl, kdy mě přizvou1. Jak jsem se mohl hasit na ÚP s neukončenou smlouvou2. Který den je osmý3?
iz*

O nekolidující zaměstnání šlo v měsíci, v němž jste dosáhl odměny 1.500 Kč – to jste mohl být souběžně v evidenci ÚP a zdravotní pojištění by za Vás byl zaplatil stát. Takhle je musíte zaplatit sám.

Podle odměny soudím, že Vám zaměstnavatel musel v prvním měsíci navíc strhnout rozdíl ve zdravotním pojištění (to je nutné odvést alespoň z minimální mzdy, přičemž celý rozdíl hradí zaměstnanec).

Jestli to zaměstnavatel neudělal, dlužíte pojišťovně za část prvního a za druhý měsíc.

8. kalendářní den po skončení měsíce je zpravidla 8. den v měsíci následujícím ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]