Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovního poměru k poslednímu dni r

Od: sarikjbc odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
mám na Vás dotaz. Jsem na rodičovské dovolené,která mi bude končit 30.11.2014, kdy budou mému synovi tři roky. do práce bych tudíž měla nastoupit 1.12.2014, ale problém je ten,že zaměstnavatel pro mě nemá místo a chce mi dát výpověď k poslednímu dni rodičovské dovolené, tudíž k 30.11.2014. Prý mi dělá laskavost, abych pobírala co největší podporu v nezaměstnanosti, tedy z platu posledního zaměstnání. Je to pravda, nebo co mám dělat? Prosím o radu,dost to spěchá a já si nevím rady. Moc děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
To ze nemá místo je jeho problém. Pokud podepíšete dohodu k e konci listopadu, děláte laskavost vy jemu, poněvadž potom se vám bude krátit podpora na 45%. Plat z posledního zaměstnání? Přece máte nějaký mzdový výměr, který vám náleží! Žádný jiný ani jinou smlouvu nepodepisujte, ať vám dá výpověď sám. Tři měsíce vydržíte, pak se vám podpora krátit nebude. Pokud tu práci nemá, ať vás nechá doma tři měsíce vám bude doplácet průměr, který máte. Vše písemně!
doplněno 26.11.14 13:06:

Tak tak, Ivzez to napsala přesněji. Normálně nastupte do práce, nedejte na řeči, ať nechodíte, vše chtějte písemně. At vám dá výpověď sám, na dohodu nepřistupujte! Když Vám nepřidělí práci, stůjte třeba na chodbě u kanceláře,aby vám nedal áčko a důvod k okamžité výpovědi...Takhle budete mít tři měsíce příjem, další dva měsíce odstupné a dalších pět měsíců podporu, to je celkem deset měsíců placených! Nenechte se "ojebat".

iz*
hodnocení

2x

Přemýšlím, jestli Vás zaměstnavatel "tahá za nohu", nebo jestli to opravdu neví: Ukončíte-li zaměstnání dohodou bez nástupu do zaměstnání po skončení RD, bude se za Vaše poslední zaměstnání považovat doba péče o dítě (RD) a podpora se vypočte z průměrné mzdy v národním hospodářství za rok 2013.

Potom by podpora vypadala takto: – první 2 měsíce 3.694 Kč – třetí a čtvrtý měsíc 2.955 Kč a – poslední měsíc 2.709 Kč měsíčně.

Normálně nastupte do zaměstnání a nechte si dát výpověď.

Po celou výpovědní dobu budete mít nárok na mzdu (pokud by zaměstnavatel neměl práci, pak na náhradu mzdy), následně Vám zaměstnavatel bude muset vyplatit odstupné.

A jako "bonus" se teprve pak bude podpora počítat z posledního zaměstnání (bude činit 65, 50 a poslední měsíc 45 % průměrného čistého výdělku).

V žádném případě nedoporučuji přistoupit na dohodu aniž byste nastoupila do zaměstnání.

A určitě nepřistupujte na dohodu, v níž by zaměstnavatel neuvedl "nadbytečnost" nebo § 52 písm. c) [jedno, jestli důvod uvede konkrétním § nebo slovně]. Připravila byste se o odstupné a následně byste po celou podpůrčí dobu měla nárok jenom na krácenou (45 %) podporu.

Zdůrazňuji: Nejste povinna vyhovět návrhu zaměstnavatele a uzavřít s ním dohodu o rozvázání pracovního poměru.

magdalen*

Tazatelka ale píše o výpovědi. Může dostat výpověď v posledním dni RD a jak by se pak počítala podpora?

iz*

Tazatelka nemůže obdržet výpověď poslední den RD (to by muselo jít o dohodu). Výpověď pro nadbytečnost jí zaměstnavatel může dát až po skončení RD – tedy po nástupu zpět do práce (výši podpory v takovém případě už máte v mé odpovědi výše).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]