Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám kamarádku, která se velmi podceňuje. Prostě má malé sebevědomí a chtěla bych jí pomoci s jeho zvýšením. Každá blbost, která se jí nepovede jí srazí na kolena
Máte nějaké tipy? Když do ní "hučím" a snažím se jí podpořit nemá to velký efekt.
Čím jsem starší, tím více mi dochází, že zvýšit sebevědomí někomu, nelze. Sebevědomí je vlastně složeno ze slov - vědomí si sebe. Cizí může říkat a dělat cokoliv, když sám sebe člověk vnímá jako ubohou myš, můžete před něho postavit zrcadlo, ve kterém vidí, že je lvem, stejně to nepomůže. Toho lva v zrcadle bude vnímat jako cizí osobu. V hlavě a v srdci je a zůstane myší. Asi kecám, ale nikdy se mi nepodařilo zvýšit sebevědomí své krásné, vysoké, štíhlé, chytré, inteligentní, taktní dceři. Už je babičkou, ale stále sama sebe vidí jako myšku. Nepomohlo vůbec nic. Žádné pochvaly, žádné dokazování, žádné povzbuzování. A to si myslím, že s dětmi umím. A jí jsem jako dítě a pak jako ženu, nedovedla narovnat, zvednout bradu a sebevědomě se usmát. Když se dívám kolem sebe, vidím mnoho ušlápnutých myšek, které jsou lvi. Neštěstí je, že myšmi jsou jen ve svých očích.
Touhle, dalo by se říci, pesimistickou řečí, nechci říci, že by to tazatelka měla vzdát. To vůbec! Je dobré pomáhat v ujišťování, že je někdo dobrý. Být oporou. Mám pocit, že si lidé pletou aroganci se sebevědomím. To, že se někdo chová sebejistě, někdy arogantně, to ještě neznamená, že se jedná o sebevědomého člověka. Je to jen maska. Je to takové nárazníkové pásmo mezi nejistým človíčkem a světem, který může ublížit.
Tak jsem přemýšlela, o kom bych mohla s jistotou říci, že je to sebevědomý člověk. Myslím tím mezi známými osobnostmi. Myslím si, že Tereza Maxová. Nepředvádí se, nesnaží se vyniknout. Jen dělá své zaměstnání. Zaplatili jí za to, aby někde byla vidět, tak se zviditelní. Nemá zapotřebí dokazovat, jak je úžasná. Úžasná je, ale všimli jste si, že pěkná není? Má velký nos a velké uši a blablabla. A Sofia Loren? Totéž! Ale celek, jak se pohybuje, jakou má mimiku, jak. . . Je úžasná! Nejen tím, co je vidět. A nezáleží ji na tom, jestli se líbí Vomáčkovi od vedle! Tam to je.
Babičko Lépe se to snad ani vyjádřit nedá.Také znám ty,které jsou krásné,chytré,inteligentní,vysoké...Ale sebevědomí moc nemají...A naopak,tlusté,hloupé,ty ho mají tolik,že by je mohly rozdávat...Zajímavé...
Sebevědomí se nedá namluvit, předstírat. Ona sama se musí podívat do své duše, čeho všeho se bojí a to se snažit překonávat, nikoliv před tím couvat a schovávat se.
Každý takový boj, který dopadne úspěšně, to sebevědomí posiluje, i když je to jen malinkatý krůček.
Pak samozřejmě též to, když se něčemu naučí, něco dokáže. Někdo má cíle sportovní, jiný se naučit jazyk, další něco úplně jiného.
Pak pomáhají i zážitky jako pobyt ve tmě, chození po žhavém uhlí ap. extrémy. Proto to lidi pořádají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.