Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahájení dědického řízení

Od: sona* odpovědí: 4 změna:

Zemřel mi tatínek. Kdo zahajuje dědické řízení? Máme kontaktovat nějakého advokáta nebo bude někým kontaktována moje maminka?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dědické řízení zahajuje ze zákona advokát sám. Obešle vyřizovatele pohřbu k prvotnímu sezení a potom po skončení řízení dojde rozhodnutí soudu. Je to individuální od případu, takže nemůžu poradit nic bližšího. Obecně řečeno, nikoho nemusíte shánět.

celp*

Dědické řízení zahajuje příslušný soud podle bydliště zemřelého na základě vyrozumění od matričního úřadu o jeho smrti. O výběru soudního komisaře, tedy pověřeného notáře, který vyřizuje dědické řízení, rozhoduje vždy soud, v jehož pravomoci je celé dědické řízení.

Dědici si notáře nemohou volit ani jej měnit, aby byla zajištěna nestrannost přístupu vůči všem účastníkům řízení. Notáře určuje místně příslušný soud v místě posledního trvalého bydliště zemřelého.

doplněno 20.06.09 08:41:

umirani.cz/...

martini*
hodnocení

2x

Notář zkontaktuje vypravovatele pohřbu a vyzve jej ke schůzce, je dobré s sebou vzít případnou závěť a v úvahu připadající dědice

lidka*

Jak píše martini, já jako jediná žijící dcera jsem byla nejprve vyzvána k projednání na soudě. Možná, že to byla z toho důvodu, že jsem předběžně žádala přeložení z Kolína do místa mého bydliště. Sebou jsem brala písemnou závěť a podala základní informace o majetku (odhad domu), výpis z účtu a informace o dalších dědičkách - neteře za mou zemřelou sestru. Potom už bylo jednání u notáře velice krátké, během hodiny bylo řízení skončené, protože nebyly žádné připomínky a dohodly jsme se na místě - myslím dědičky. Zápis jsme dostaly sebou - úhradu jsme provedly ihned u notáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]