Nejste přihlášen/a.
Zemřel mi tatínek. Kdo zahajuje dědické řízení? Máme kontaktovat nějakého advokáta nebo bude někým kontaktována moje maminka?
Dědické řízení zahajuje ze zákona advokát sám. Obešle vyřizovatele pohřbu k prvotnímu sezení a potom po skončení řízení dojde rozhodnutí soudu. Je to individuální od případu, takže nemůžu poradit nic bližšího. Obecně řečeno, nikoho nemusíte shánět.
Dědické řízení zahajuje příslušný soud podle bydliště zemřelého na základě vyrozumění od matričního úřadu o jeho smrti. O výběru soudního komisaře, tedy pověřeného notáře, který vyřizuje dědické řízení, rozhoduje vždy soud, v jehož pravomoci je celé dědické řízení.
Dědici si notáře nemohou volit ani jej měnit, aby byla zajištěna nestrannost přístupu vůči všem účastníkům řízení. Notáře určuje místně příslušný soud v místě posledního trvalého bydliště zemřelého.
Notář zkontaktuje vypravovatele pohřbu a vyzve jej ke schůzce, je dobré s sebou vzít případnou závěť a v úvahu připadající dědice
Jak píše martini, já jako jediná žijící dcera jsem byla nejprve vyzvána k projednání na soudě. Možná, že to byla z toho důvodu, že jsem předběžně žádala přeložení z Kolína do místa mého bydliště. Sebou jsem brala písemnou závěť a podala základní informace o majetku (odhad domu), výpis z účtu a informace o dalších dědičkách - neteře za mou zemřelou sestru. Potom už bylo jednání u notáře velice krátké, během hodiny bylo řízení skončené, protože nebyly žádné připomínky a dohodly jsme se na místě - myslím dědičky. Zápis jsme dostaly sebou - úhradu jsme provedly ihned u notáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.