Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnanec agentury - stravenky

Od: werichhonza odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

dnes mi přišel z agentury práce, pod kterou pracuji, mail, že mi zvyšují mzdu v rámci zvýšení mezd u státních zaměstnanců. Jelikož je uživatelem agentury státní podnik (mé místo výkonu práce), zvýšení mzdy se tedy týká i mně, jelikož platí následující:

Agentura práce i uživatel jsou povinni zajistit, aby mzdové a pracovní podmínky agenturního zaměstnance nebyly horší, než podmínky srovnatelného zaměstnance uživatele, tedy kmenového zaměstnance firmy, který vykonává stejnou práci jako agenturní zaměstnanec.

Pod touto agenturou pracuji již půl roku, a ještě půl roku pracovat budu. Co mě však zaráží je fakt, že jsem nikdy nedostával stravenky - a přitom všichni zaměstnanci podniku, ve kterém pracuji, stravenky dostávají.

Dále má platit toto:

Povinnost zajistit srovnatelné podmínky pak není vázána jen na mzdu, ale i na další aspekty, které jsou s prací pro uživatele spojeny. Proto máte stejně tak nárok na poskytování stravenek ve výši, v jaké dostávají stravenky zaměstnanci uživatele na stejné pozici, resp. maximálně ve výši, která je pro agenturu práce daňově uznatelným nákladem.

Proto se chci zeptat, jak to tedy je, zda mám na stravenky nárok stejně, jako všichni ostatní a v případě, že ano, zda mi budou vydány zpětně za ten půlrok. A radši se ještě zeptám, jak si o to případně říct, aby mě nechtěli třeba za to vyhodit (dnes je možné vše).

Děkuji mnohokrát

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

Nárok agenturních zaměstnanců na stravenky nepatří mezi tzv. srovnatelné mzdové podmínky, byť si to mnozí úředníci vysvětlují všelijak. Dokonce, když se v minulosti projednávala v parlamentu novela zákoníku práce ohledně srovnatelných mzdových podmínek (§ 309 odst.5 ZP), v původním návrhu tam byl nárok na stravné výslovně zanesen, nicméně, tento návrh přijat nebyl. Nebylo tedy ani vůlí zákonodárců zařadit stravné mezi srovnatelné mzdové podmínky. Není to mzda a není to nároková složka. Nárok na stravné nevyplývá ani z evropské směrnice ohledně agenturního zaměstnávání. Srovnatelné mzdové podmínky neznamenují, že agenturní zaměstnanec a kmenový zaměstnanec uživateli dostanou "na ruku" čistou mzdu ve stejné výši. Mimoto,obecně platí, že nárok na stravenky nemá žádný zaměstnanec, je to vždy jenom bonus ze strany zaměstnavatele.

iz*
hodnocení

0x

Aaella byla rychlejší )měla jsem panel otevřený moc dlouho)..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]