Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na dohodu

Od: janaron odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,jsem vedena na úřadu práce a beru podporu v nezaměstnanosti,plus soc. dávky.Mám možnost pracovat na dohodu,pár hodin v týdnu za 3000 měsíčně.Co by to pro mne znamenalo? Vemou mi podporu i dávky a jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

-----při podpoře si nemůžete vydělávat, takže vezmou podporu a soc. dávky též (hmotnou nouzi sníží o výdělek)

-----Při evidenci na úp si lze vydělat max. 4250kčhrubého/měsíc, od vyššího výdělku se musíte z úp odhlásit

----dokud jste na úp, o zdrav. pojištění se nemusíte starat. Důchod. pojištění je složitější --- na důchod se vám započítává doba po kterou pobíráte podporu v nezaměstanosti/při rekvalifikaci + navíc doba mimo podpory max. 1 rok do 55 let

iz*
hodnocení

0x

První odpověď není úplně přesná. Odměna z dohody bude pravděpodobně nižší než podpora, takže dávky by Vám vzít nemuseli (možná by se mohly i zvýšit).

Sociální pojištění bude záviset na typu dohody.

V případě DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně by je za Vás nikdo nehradil.

Pokud by šlo o DPČ s odměnou nad 2.500 Kč měsíčně, odváděl by za Vás zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění.

Podporu v nezaměstnanosti Vám nevezmou. Na dobu nekolidujícího zaměstnání se pozastaví výplata podpory, ale po skončení dohody bude výplata podpory pokračovat až do konce podpůrčí doby.

–––––––––– Pro úplnost:

Po celou dobu práce na dohodu budete muset ÚP dokládat potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu.

Stát nehradí sociální pojištění za uchazeče o zaměstnání. Pokud byste chtěla dobu evidence na ÚP, která by už nezapočítávala do odpracovaných let – dobu bez výplaty podpory a dobu nad uvedený limit – zahrnout (započíst) do odpracovaných let, musela byste se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a sama si je hradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]