Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byt po zemřelem a trvale prihlášení

Od: horst30 odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer, zemřela mi babička nedávno ve svém bytě, žila sama ale měla přítele několik roku který žije v duchodkárně..Než se však odstehoval tak bydlel u babičky kde ho přihlásila..Mám zato ale že ho zapomněla odhlásit..Jakto tedka bude pokud babička někomu byt odkázela a ten přítel je tam hlášený ale nebydli tam? cos tím?ten kdo byt dostane tak ho třeba bude chtit prodat, byt měla v osobním vlastnictvi..

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

5x

Předpokládám, že babička byla výlučnou vlastnicí bytu. Po její smrti zdědí byt dědicové, a to buď na základě závěti anebo na základě zákonné posloupnosti, pokud babička závěť nesepsala. Z přihlášení přítele k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k nemovitosti (§ 10 odst.2 z.č.133/2000 Sb.o evidenci obyvatel). Pokud tedy babička zemřela, nepořídila závětí, nezanechala potomky a přítel s ní v domě její smrti nežil po dobu jednoho roku ve společné domácnosti, (podrobnosti § 1636 NOZ),tak není ani případným zákonným dědicem, tudíž nemá na byt právní nárok. Dědic poté požádá o zrušení práva trvalého pobytu k objektu postupem dle § 12 cit. zákona o evidenci obyvatel. Trvalý pobyt není na překážku prodeji bytu, je však potřeba kupujícího o této "vadě" informovat, kupující pak má sám možnost,neučiní-li tak dříve prodávající, požádat o výmaz práva trvalého pobytu.

Přítel babičky by mohl být teoretickým dědicem jen za podmínky, že:

1) babička ho závětí ustanovila dědicem anebo

2) nNedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.

horst30
hodnocení

Děkuji, závět měla..Manžela už nemá ani děti..Jen dva sourozence starý.a já jsem vnouče..přítel žil už skoro 5let v duchodkárne..

aaella*

Případný dědic nechť se obrátí na obec (městskou část) s žádostí o zrušení práva trvalého pobytu ke konkrétní osobě s tím, že jmenovaný nemá k bytu žádné užívací právo a trvale žije (uvést adresu důchodkárny). Současně nechť žadatel navrhne, aby si tuto skutečnost správní orgán sám ověřil (může ale přímo přinést potvrzení z důchodkárny, že zde jmenovaný více jak 5 let žije). Žadatel (dědic) musí prokázat vlastnické právo (usnesení o dědictví, případně list vlastnictví). Správní orgán zahájí správní řízení a rozhodne, mám za to, že zde by to neměl být problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]