Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po střední škole jsem začal pracovat v červnu 2013. V květnu 2014 (do konce) mi končí pracovni smlouva na dobu určitou (na 12 měsíců).
Otázky:
- Mám po ukončení pracovního poměru vypršením smlouvy nárok na podporu v nezaměstnanosti (a jakou část platu).
- Bude mi přiznaná podpora v nezaměstnanosti, když v září chci nastoupit na VŠ? Musím jim to říct předem?
- Jak to případně vyřešit? Na pracáku nebo v ČSSZ? A do jaké doby od skončení zaměstnání? (vím že to bylo do 3 dnů, ale radši se zeptám odborníků).
Mockrát díky a přeji pěknou středu
Uvádíte správná data? Nejde o zaměstnání od 1. června 2014 do 31. května 2015?
Probíhající studium je nutné ÚP nahlásit hned při registraci, pozdější začátek stačí nahlásit do 8 kalendářních dnů od zahájení studia.
Zaregistrujete-li se na ÚP do tří dnů od skončení zaměstnání, zaeviduje Vás ÚP dnem po skončení zaměstnání.
Doplnění první odpovědi od Jancaak: Doba evidence na ÚP, po niž měl uchazeč nárok na podporu, se z hlediska nároku na důchod započítává jako odpracovaná.
–––– Více informací (včetně informace o výši podpory a délce podpůrčí doby): Práva a povinnost/... (portál MPSV)
Ano - od 1. června 14 do 31. května 15
Takže stačí, když na ÚP zajdu hned po skončení prac. poměru a poté když se zapíšu do prezenční formy studia? Čili 2x? Vím, že když jsem dokončil gymnázium, tak mi referentka říkala, že na ÚP budu chodit pravidelně - a já budu bez práce právě v červnu, červenci a srpnu... v září nastupuji.
---- na podporu potřebujete mít odpracováno 12 měsíců v posledních dvou letech při evidenci na úřadu práce (přesněji důchod. pojištěno). Od 1.6.2013 do 31.5.2014 což odpovídá pro nárok na podporu
---- podpora je na 5 měsíců, ukončíte-li zaměstnání bez vážného důvodu činí výše podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu
---- ve Vašem případě studium VŠ nemá vliv na podporu (pokud máte nárok na podporu, můžete být v evidenci i při prezenčním studiu VŠ, což je výjimka. Bez nároku na podporu nemůžete být u prezenčního studia na úřadu práce).
---- na OSSZ nic neřešíte, od 18 let se doba studia nezapočítává na důchod. Z dob v evidenci na úp se začítává jen část max. 1 rok do 55 věku bez podpor + doba při podporách jako důchod. pojištěná
více na portal.mpsv.cz/...
-----------------------------------
ivzez a další poradci mě určitě doplní
Na ÚP není nutné chodit ihned po ukončení pracovního poměru. Být v evidenci na úp je dobrovolná záležitost. Jen by mě zajímalo, kdo vám platí/platil zdrav. pojištění od června 2014? Platil jste si jako samoplátce?
- Ano, takže mám nárok (12 měsíců) - díky
- Takže teoreticky můžu např. z 10.000 platu brát 5 měsíců 4.500 jako podporu, tak to je super
- Moment - takže když v září 2015 nastoupím do VŠ, tak ještě v září a říjnu budu pobírat podporu v nezaměstnanosti i jako student prezenčního studia? A přitom budu evidován na ÚP? Nevěděl jsem, že to jde naráz.
- Když jsem dokončil studium, přihlásil jsem se na ÚP, ale pak jsem si hned našel právě tu práci, kde jsem nastoupil v červnu 2014. Referentka na ÚP mi řekla, že věci týkající se pojištění můžu považovat za vyřízené, jen že musím nové skutečnosti ohlásit na zdravotní pojišťovnu, což jsem učinil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.