Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pálení žáhy

Od: athenaise* odpovědí: 22 změna:

Ahojky vespolek, prosím, máte někdo zkušenosti s pálením žáhy a domácíma radama? Zkusím něco pro doma než zajdu do lékárny pro tabletky. Jinak upozorňuju že, nejsem těhotná ;), ani moc tlustá, jím po malých dávkách (cukrovka), nejím moc tučné, spíš zeleninu a ovoce, nekouřím a skoro nic, co píšou na internetu jako mínus pro pálení žáhy. Beůůůůů

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

4x

Nechte se vyšetřit, ony ani ty tabletky z lékárny nejsou tak neškodné, jak se obecně soudí. Může jít i o jícnový reflux, případně potřebujete upravit léky či dietu tak, aby vás žáha nepálila. Např. toto způsobují léky na korekci vysokého cholesterolu. Řešte to určitě s lékařem. Dlouhodobě neřešené pálení žáhy může vyústit ve velmi nepříjemné vážné onemocnění.

Zamyslete se též nad tím, jestli v tom má nějakou roli stres a jak přijímáte potravu. Nejhorší pro tento problém je příjem potravy v pololeže, např. u TV, kdy se šťávy vrací. Též by po jídle měla být chvíle na strávení jídla. Jít třeba sekat dříví nebo se věnovat práci v předklonu a s ohýbáním může u citlivých jedinců tyto problémy vyvolat, speciálně po sladké a moučné stravě, stravě tučné a kořeněné, ale i po těžko stravitelných zeleninových či houbových jídlech.

Nevhodné jsou též nápoje s bublinkami.

hodnocení

2x

Dejavu napsala všechna nebezpečí, které pálení žáhy signalizují. Reflux není žádná sranda. Místo sody se v lékárně dají koupit pastilky Renie. A kdYž už sodu, tak rozpustit ve vodě ve sklenici, do poloviny plné. Soda pomáhá na občasné problémy, ale neřeší hlubší problém.

hodnocení

1x

já užívám klasickou jedlou sodu a vyhýbám se se jídlu a pití o němž vím že mi způsobuje tyto problémy

hodnocení

1x

Někdy mi pomohlo vypít sklenici vody s citronem, který je paradoxně zásadotvorný. Nebo probiotika. kefír, jogurty. Zkusil jsem taky živit se několik dní kysanou smetanou (Následující babská rada slibuje, že vás zbaví pálení žáhy natrvalo. Potřebujete jenom kyselou smetanu a výdrž. Doporučuje se totiž užívat smetanu při potížích po lžičkách po tři dny, ovšem jako jediné jídlo. Takto byste měli zkonzumovat až pět sklenic kyselé smetany.Viz zdrave.cz/...). Na nějakou dobu to pomohlo. Okamžitou pomoc nabízejí různá antacida (maalox), volně dostupná v lékárnách, ale jak upozorňuje @dejavu, není to bez rizik. Větčinou jde o léky obsahující hliník, který nepůsobí zrovna příznivě na mozek (mimochodem to je i argument proti užívání hliníkového nádobí, zejména na kyselou potravu). Taky při spaní dbát na to, aby hlava byla výš než nohy.

A konsultovat doktora.

doplněno 19.11.14 11:13:

Doktorka mi napředepsala rabeprazol a zatím jsem bez potíží Doufám, ýe ví, co dělá.

sanyo*

Jak říká kartaginec, perfektní je denně požívat vodu s vyluhovanými pravými kousky citronu, kolegyně říká, že ji nepálila žáha 5 let... . Já osobně požívám 1 - 2 x za týden z lekárny téměř zadarmo Helicid a mám pokoj, předtím jsem furt kupoval tu doktorskou fintu - Rennie, byla drahá jak s.ině a mnohdy p.d platná...

culdabulda1*

Souhlas, taky užívám Helicid - a dobré ! - dříve jsem užívala jedlou sodu, ale čím více jsem ji brala, tím více mne žáha pálila - a to úplně po všem. Od té doby, co beru Helicid, tak je klid. Ovšem - dráždivá a mastná jídla tedy stejně moc nemůžu.

athenaise*
hodnocení

Děvčata dík, je pravda, že stres je někdy víc a hlavně nejím jídlo v leže, ale v práci potají u skříňky *čert*. Jím po menších dávkách ale užívám lék na cholesterol. Paní Dr. to řeknu, třeba poradí. S tou sodou mi to onehdá říkala kamarádka a tak jsem to zkusila (udělal se mi v krku knedlík a nepolknout a nepolknout blééééé). Jediné co mohu ovlivnit je nejíst rajčata a vynechat ranní kávu cca 11x za 16 dní. :(

sodu je třeba rozpustit v kapce čisté vody ;), ;)

hahanaj*

mně pomáhá lžíce plnotučné hořčice- šup s ní do pusy a spolknout

Hořčice je známé dávidlo, ale pro pejska se mi osvědšila lžička 1.5% peroxydu. Ovšem na dávení ne proti refluxu.

athenaise*
hodnocení

Holky a kluci, dík, zítra dojdu raději za Dr. stejně tam musím pro prášky, řeknu jí o tom. rennie užívám, ale už mě to neba a vím, že to neřeší příčinu ale důsledek :(

hodnocení

0x

hlavně se po jídle neohýbat a nebo si nedávat šlofíka, já nemohu kvůli pálení žáhy jíst jídla, kde jsou bujony a glutamáty (tak jak se vaří u nás v závodce), domácí strava mi to nedělá

vlazy*
hodnocení

0x

Já mám problémy s pálením žáhy už asi přes 15 let. Lékaři mi na to předepisují léky. Kdysi jsem na to bral Lanzul a nyní beru Omeprazol. Oboji tyto tablety (1 ráno) mi pomáhaly a stále pomáhají na to docela dobře. Někdy vyjímečně i přes to, že tyto tablety beru každý den se mi hlavně navečer vyskytuje trochu pálení, ale na to jsem si už za ty roky zvyknul. Zkoušel jsem už tyto tablety i vynechat, ale vždy do 1 - 3 dnů se pálení začalo znovu projevovat. Po opětovném užívání těchto léků se to zase uklidnilo.

mili*
hodnocení

0x

Lanzul je výborný

hodnocení

0x

Mě doktorka napsala na pálení žáhy Helicid. Užívám dlouhodobě, každé ráno na lačno 1 tabletku a mám klid.

vlazy*

Helicid jsem také kdysi užíval a také mi dobře pomáhal.

hodnocení

0x

Mi zabírá vychlazená z lednice ta malá smetánka do kávy,jak jich je 10 ks v balení ,tedy spíše 2 a jen srkat po malinkých doušcích,2 mi zaberou skoro vždy a někdy,když žáha pálí hodně tak vezmu i 3,ale pomůže mi to.

stirecek*
hodnocení

0x
Ono ty léky neřeší příčinu, takže to může být zrádné. Zaměřte se na zasaditou stravu. Ono jestliže se léčíte s cukrovkou, tak ta nesprávná strava tomu odpovídá. Na jedné straně berete léky na jednu nemoc, na druhé straně budete muset brát léky na vedlejší účinky prvních léků. Ty další léky vyvolají zase jiné vedlejší účinky... Je nutné vyhýbat se kyselinotvorne stravě, popr stravu poskládat tak, aby zasadita byla v převaze. Na piti jen čistou vodu, ta má neutrální PH, popr s citrónem nebo ovocné šťávy. Tím myslím vylisovane z ovoce, ne ty kupované upravené. Silně prekyseluje i kafe, takže pokud si ho dáte, zalejte ho půllitrem vody, tím se naredi a nebude se tvořit v žaludku tolik kyselin. Na snížení PH je dobrý i pomeranč. Celkově jakékoliv ovoce a zelenina, to je lék na všechny nemoce.

athenaise*
hodnocení

Jsem ráda za vaše zkušenosti, normálně jsem občas měla malé pálení žáhy, ale teď už jeto cca14dní v kuse. A jak píše štíreček, je třeba řešit příčinu, ale nevím čím to je...piji čistou vodu...pálí mě ž., mám ráda ovoce i zeleninu (momentálně pomeranče)...žáha pálí, vypiju čaj s mlékem...pálí...fakt už nevím co jíst. Dneska jsem měla k obědu jen chleba s pomazánkovým máslem a plátek dušené šunky...pálila, k večeři kuřecí dušené a jen libové od perouty a bez kůže...pálila. Lidičky dyk já takhle budu za chvíli jak Twigi *vtip*

stirecek*
Twigi :) bilkovina se tráví ve velmi kyselem prostředí PH 1-3. Žaludek tedy produkuje nadměrné množství kyselin. Proto jsem se vás snažil orientovat na rostlinnou stravu a živočišnou omezit nebo alespoň vynechat, nez problém odezni. Ono ale okyseleni organismu způsobují i léky, ty dokážou hormonální řízení úplně rozhodit a změnit.
athenaise*
hodnocení

Hmmm ale je fakt, že jsem přišla z práce o půl 11tý a dala si jen hrnek mléka a trochu se to zastavilo. A noc dobrá. Ráno mi dr. předepsala Helicid a tak jsem zvědavá. A jen k té rostlinkové stravě...ona mi to dělá taky a saláty i samotné mi to moc chutná, jen kdyby mi potom ta žáha nepálila, i když to není pokaždé, spíš mi to připadá jak když tam působí ještě nějaký ten šotek :). Ale dík A

vlazy*

Já pokud mám pálení tak nezjišťuji, že by to bylo závislé na nějakým druhu jídla. Nyní pokud pravidelně beru Omeprazol a předtím dříve jsem bral lanzul a Helicid tak mi to docela dobře pomáha a mám s tím pálením až na malé občasné vyjímky klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]