Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda při výkonu práce u zaměstnavatele

Od: rudige odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

včera jsem v práci u zaměstnavatele způsobil škodu na nákladním autě .Při skládání štosu palet z auta se mi uvolnili a tyto palety pak spadli na kabinu kde jí poškodili.Chtěl jsem se zeptat jak mám postupovat,teď když mě poškozená firma kontaktovala a chtěla číslo pojistky naší firmy přes kterou by se to mělo řešit.Naše firma ale bohužel má nastaveno že se tyto věci přes tuto pojistku řeší až od částky 100 000 kč.

děkuji moc za radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, tak to nevím, ale každý zaměstnanenc by měl být připojištěn ne? Pokud to je jen v dobrých firmách, tak se člověk musí připojistit sám. Předpokládám, že palety jste skládal HDR. Byla přímo na autě či externí? Ať tak či tak, nikdy se HDR nesmí pohybovat v ohroženém rádiusu a nad kabinou, to vím z logiky i když jsem z HDR nedělal.

hodnocení

0x

Pokud vaše firma řeší přes pojistku až škody od 100000 Kč, tak to holt musí zaplatit ze svého. V případě, že jste něco zanedbal, tak se pak může hojit na vás. Pokud máte pojistku "na blbost", tak to za vás zaplatí vaše pojišťovna.

Ještě upřesním, že pokud se jednalo o nedbalost a ne úmysl, tak se firma na vás může hojit nanejvýš do čtyřapůlnásobku vašeho platu (myslím, pokud se něco nezměnilo).

"Pojistka na blbost" je na škody, které způsobí zaměstnanec svému zaměstnavateli. Škodu, kterou jste způsobil v zaměstnání někomu jinému se řeší z odpovědnosti zaměstnavatele. To, že firma si sjednala spoluúčast 100 tis. není váš problém. Firma chtěla ušetřit na pojistném, tak ať škodu zaplatí za svého. Na Vás se hojit nemohou, jsou na tyto případy pojištěni (sice blbě, ale to je jiná otázka).

Obávám se, že nemáte tak docela pravdu: poškozená třetí osoba se sice obrací se svými nároky na zaměstnavatele a ten je hradí z pojistky, to ano, ale pokud tam byla spoluúčast, tak ta je defacto škodou způsobenou zaměstnavateli. A tu už může zaměstnavatel na svém zaměstnanci vymáhat. (A těch 100 000 spoluúčasti odpovídá plusmínus zhruba tomu maximu, tj. 4,5násobku platu, které lze po zaměstnanci požadovat. Takže ta pojistka není nastavená blbě, ale z hlediska zaměstnavatele naprosto správně.)

aaella*

@jethro má pravdu, poškozená firma se obrátí na Vašeho zaměstnavatele s nárokem na náhradu škody. Váš zaměstnavatel je povinen ji uhradit, buď zcela sám anebo za pomocí pojiš|ťovny, no a to, co uhradií "ze své kapsy" má poté právo požadovat po vás, limitace výše požadované škody je 4,5 násobek prům.výdělku, pokud jste při tom nebyl opilý nebo škodu nezpůsobil úmyslně (potom byste byl povinen uhradit škodu v plné výši). Zaměstnavatel tu škodu po vás může, ale nemusí požadovat, je to jeho právo, záleží na tom, jak se rozhodne. I na zaměstnavateli záleží, jak velkou částku ze vzniklé škody bude po Vás požadovat. Může si třeba říct, že jste dobrý zaměstnanec a bude po Vás požadovat jen symbolickou náhradu škody. No, a na Vás potom je, zda s tím vším budete souhlasit nebo se bránit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]