Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cestovni nahrady

Od: jarecek* odpovědí: 9 změna:
Dobry den
mam narok na diety kdyz mi zamestnavatel vyslal do zahranici a mam pracoviste tam a jsem tam cely tyden.
Oni rikaji ze ne ze mi zvedli mzdu na uroven v zahranici.
Jsem v oddluzeni a tak mi zustane minimum a jak si mam kupovat stravu a rozmenit menu kdyz nedostanu diety.
Dekuji za odpoved

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jarečku, i když Vám napíšu, že máte nárok na stravné, pomůže to?

Musíte si to sám nastudovat, abyste se mohl bránit.

Mzda a diety spolu nesouvisí...

doplněno 19.11.14 10:51:

Takto to vypadá, když se napíše dotaz nepřesně.

Pokud máte opravdu změnu pracovní smlouvy na místo výkonu práce cizinu, nemáte nárok na stravné, tak jak jsem to napsal.

jarecek*
hodnocení

Ze mzdy mi zustane nezabavitelne minimum a stravne mi vzit nesmi tak bych mel na vydaje za stravu jinak s tim minimem toho za cely mesic moc neudelam

jakoola*
hodnocení

0x

Stravné a mzda jsou dvě různé věci . Pokud Vám zaměstnavatel nezajistí jídlo ( bezplatně) , tak máte nárok na stravné .Nastudujete v odkazu vyjímky a krácení stravného . Zvýšení mzdy nemá se stravným nic společného , naopak v některých státech ( Nízozemí , Rakousko) se musí dodržovát zákoník práce dané země včetně minimální mzdy dané země. To platí pokud doba vyslání překročí určitý počet dní ( záleží do jakého státu Vás zaměstnavatel vysílá.)

Na nárok na stravné máte v případě , že v pracovní smlouvě máte místo výkonu práce někde v ČR a zaměstnavatel Vás na pracovní cestu vysílá podnikatel.cz/...

jarecek*
hodnocení

prave ve smlouve mam dodatek ze ted mam misto vykonu prace nemecko a zamestnavatel mi zvysil hodinovou mzdu na uroven nemecke mzdy a proste stravne v eurech mi nevyplati ze to uz nejde ze to je jako kdybych delal tam a tam bych nic nedostal takze ja si musim kupovat stravu z toho minima co dostanu a to nejde
iz*

Proč jste takový dodatek uzavíral (nebyl jste povinen na návrh zaměstnavatele přistoupit)? Máte-li v pracovní smlouvě (ve zmíněném dodatku) sjednáno jako místo výkonu práce Německo, nemáte na zahraniční stravné nárok.

Příště si vše, co Vám zaměstnavatel předloží k podpisu, vyžádejte k prostudování a zkonzultujte s právníkem! Před podpisem!

Nyní to už nezměníte, pochybuji, že by zaměstnavatel, který Vás takhle "vyšplouchnul", přistoupil na změnu ...

doplněno 18.11.14 23:20:

Neberte to prosím jako kritiku: Podpis toho dodatku byla chyba i z hlediska insolvence (oddlužení). Mzda insolvenci podléhá (ze mzdy lze ponechat pouze zákonné minimum), cestovní náhrady nikoliv (nejsou zdanitelným příjmem, nelze je strhnout).

Zkuste se se zaměstnavatelem dohodnout (rozumný zaměstnavatel by mohl Vaši situaci pochopit), ale moc šancí tomu tomu nedávám.

jarecek*
hodnocení

Dekuji za odpovedi zkusim aspon domluvit ze tu cestu tam a zpet mi nebudou davat do odmen ale vyplati mi to v eurech dekuji
jarecek*

Měl jste pravdu zaměstnavatel na změnu nepřistoupil bohužel,mojí situaci nepochopil

jakoola*

Bohužel Váš zaměstnavatel má pravdu.Proč jste se nezeptal , než jste podepsal dodatek?

Zaměstnanec a zaměstnavatel se mohou dohodnout na uzavření dodatku ke stávající pracovní smlouvě, jímž změní místo výkonu práce do zahraničí. Po dobu výkonu práce v zahraničí nepřísluší zaměstnanci stravné za dobu pracovní cesty na území ČR a zahraniční stravné v zemi výkonu práce. Zaměstnavatel však hradí za dny první cesty z ČR do místa výkonu práce a zpět cestovní náhrady jako při zahraniční pracovní cestě

jarecek*
hodnocení

zamestnavatel mi dal podepsat formular tzv.A1a rekl ze tak to plati vsem ale vsichni maji penize jako v nemecku tak si to snadno vsechno zaplati a penize za cestu tam a zpatky nam davaji do odmen takze i tohle mi seberou ja potrebuju mit na vypl.pasce cestovni nahrady aby mi to nesebrali co mam delat co by jste poradil z toho minima to nejde vsechno hradit kdyz se mi nic nevrati zpet

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]