Nejste přihlášen/a.
Ahojky jsem matka s rok a měsíc starým synem.Žiji v bytě své nevlastní matky a jsem samoživitelkou stát mi přiznal podporu pouze 3 800kč a sebrali příspěvky na dítě.Díky mé sestře která se zasloužila o to že nevlastní matka nepodepsala podnájemní smlouvu jsem v krajní situaci.Nemohu nalést práci na doma a s internetem to moc neumým.A má otázka zní když nemám podnájemní smlouvu mám nárok od státu dostat hmotnou nouzi nebo jinou podporu?Syn némá uvedeného otce v rodným listě a příspěvky mi byli odebrány z důvodů že jsem nemohla prokázat že žiji sama.A do azylu nejdu poněvadž mám 5let starého německého ovčáka. děkuji za odpověď se srdečným pozdravem zdeňka
Problém je, že nemáte v rodném listě dítěte uvedeného otce (chápu správně?). Na úřadě dávek se budou ptát proč --- výživné na děti má předost před sociálními dávkami od státu. Na dávky máte nárok, pokud prokážete, že jste otce do rodného listu neuvedla kvůli nějakým nežadoucím vlivům --- třeba feťák, alkoholik, kriminálník...Jinak jste se dobrovolně vzdala výživného od otce dítěte, tudíž nemáte nárok na dávky
doplněno 17.11.14 10:34:přesněji z internetu -- v případě, kdy o dávku žádá matka s dítětem, které nemá uvedeného otce v rodném listu, může orgán pomoci v hmotné nouzi na matce požadovat, aby proti muži, který může být otcem dítěte, podala návrh k soudu na určení otcovství a následně na něm uplatňovala nároky na výživné. Pokud tak matka nepodnikne potřebné kroky k uplatnění zákonných nároků vůči otci dítěte, stanoví zákon předpoklad, že se nadále nepovažuje za osobu v hmotné nouzi § 27cit. předpisu.
doplněno 17.11.14 10:36:Orgán pomoci v hmotné nouzi může v této věci požádat o součinnost také pracovníky orgánu sociálně právní ochrany dětí s tím, aby s matkou projednali uplatnění nároků vůči otci dítěte, proto je matka v takovém případě zpravidla odkázána na oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), které vydá stanovisko, zda neuvedení otce je důvodné či nikoli. Neuvedení otce v rodném listu dítěte je Vaším rozhodnutím a k zahájení řízení o určení otcovství Vás samozřejmě nikdo nemůže donutit. Pokud však důvody jeho neuvedení nebudou shledány dostatečně vážnými, může dojít až ke ztrátě nároku na dávky.
Pro účel státní sociální podpory i pomoci v hmotné nouzi se společně posuzují všechny osoby tvořící společnou domácnost. Bydlíte-li v bytě bez platné nájemní smlouvy a nemáte-li v bytě zřízen trvalý pobyt, "nedosáhnete" na příspěvek na bydlení, který je vázán na trvalý pobyt.
Vyživovací povinnost vůči Vašemu synovi (a do dvou let jeho věku i vůči Vám) má otec dítěte, který byl povinen Vám přispívat na výživu v době těhotenství a na náklady v souvislosti s těhotenstvím a slehnutím.
Chcete-li žádat o pomoc v hmotné nouzi, měla byste si napřed vyřídit vše, nač máte nárok od otce syna.
doplněno 17.11.14 13:45:––– PS: Z čeho živíte psa? Přijde mi dost luxus živit psa, když nemáte na živobytí pro sebe a pro syna ...
Solidních prací na doma je velmi, velmi málo. Ten kdo ji má, tak ji většinou přepouští svým rod. příslušníkům, nebo známým.
Co se inzeruje na netu jsou většinou podvody.
Nevíme, z jakého důvodu jste sama s dítětem, ale zkuste se domluvit se svými nejbližšími. Nepomohla by Vám finančně Vaše vlastní matka, otec, sestra, prarodiče z otcovy strany dítěte? Vyživovací povinnost mají totiž i tito vzdálení příbuzní, když otec dítěte nefunguje. Nebo by někdo pomohl s hlídáním a Vy si našla nyní před Vánocemi, i když máte malé batole, nějakou brigádu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.