Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žijeme od půjčky k půjčce

Od: nelous odpovědí: 9 změna:

Můj muž měl vždycky flegmatický vztah k penězům, ale před pár lety vyhodil dvacetinásobek našeho společného příjmu (ani párátko za to nebylo) a díky tomu přišly naše rodina zakusila ještě další vskutku hrůzy, které si i děti odnesly. Jiná ženská by už utekla. Občas se mu povede vyhodit 10tisíc, 5tisíc, ale takové "drobné částky" neřeším, ač splácíme větší hypotéku. Nedělá to naschvál, je prostě jen tak hloupý či spíše naivní a to pracuje v bance :))! Naším penězům však nepřičítá důležitost. Proto žijeme pořád ne od výplaty k výplatě, ale od půjčky k půjčce, ač by to nemuselo být, to jsme spolu 16let. Já už rezignovala, dříve jsem se aspoň já snažila peníze hlídat a víc šetřit. Dodnes jsem ta šetřivá já. Manžel žije víceméně v hesle "nějak zítra bude". Pořád se bojím, kdy zase co provede. Co se u nás taky změnilo (díky těm vyhozeným statisícům) je, že se teď hádáváme a oba cítíme, že spolu zůstáváme už spíše kvůli dětem. Nedokáži mu již v penězích věřit, když mi tolikrát dokázal, jak SNADNO dokáže se peněz zbavovat i větších částek...

Nejde mi tu o rady typu "rozdělte své majetky právně", to já vím, mě to přijde ale už jako rozvod. Má otázka zní, zda se tu najde někdo, kdo si díky svému partnerovi prožil opravdu nějaké PEKLO (jaké?) a jejich vztah se i přesto za léta úplně uzdravil. Mě to přijde u nás nemožné. Měla jsem v to naději, ale ač manžel vidí, že jiní chlapi spravují rodinné finance jinak, žije si stejně svůj flegmatický styl.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mela,jsem podobny problem s muzem,nyni splaci milion v insolvenci.Neumel hospodarit s penezi dal a pokracovalo by to.musela jsem udelat opatreni,jak pro materskou skolku.Vyrobila jsem kalendar,s 31 lekovkama,proste minikelimky z umele hmoty,poveseny na stene a ted udelam rozpocet a do kazdeho kelimku dam prumer na den a nesmi se vic utratit.Nemyslete si,ze to bylo tak jednoduche,nejdriv bylo nutno ho zpracovat,aby byl ochoten dat do rozpoctu blbych 7000kc,co mu nechavaj po ztrhnuti penez v insolvenci.Litaly hromy,blesky,dokonce se vzteknul a penize vyhodil do luftu na parkovisti a ja je chytala,vypadalo to na rozchod.Tohle peklo,kdy porad chtel jen utracet a tocit penize trvalo temer 8 let.Nekupoval tedy pro sebe,ale mel pocit ze se stara a rozhazoval za domacnost.Nyni jsme na zacatku zavedeneho systemu,ale myslim,ze jsem vyhrala,ze proste vidi jak je to jednoduche a ze nejsou stresy z toho co bude zitra.prala bych to i vam,jelikoz vim asi co prozivate.Presne jak pisete,jeden porad chtel a druhy to podkopaval.cim vic jsem usetrila,tim z penez mel u sebe u tracel.takze pak kdyz mu dosly,tahal zase z usetrenych odemne.Jak u blbych.Jestli nema vas take zavislost s penezi tocit,coz muj ma urcite.Musite trvat na spolecne kase,symbolicky aby vse odevzdal a kdyz si bude chtit neco koupit,jedno co,tak musi nejdriv na to nasetrit.necekejte ze tohle pochopi,to az kdyz to uvidi v praxi,ze to funguje.Nuz na krk.Ja jsem tedy nejdriv vyrobila kalendar a pak jsem mu to s usmevem oznamila.Myslela jsem si ze bude rad,ale mracil se,takze muselo nastat dohadovani,ze o vyplate vse odevzda,nebo to proste nepujde.Odevzdal,spolupracoval,ale pak mu doslo,ze nema v ruce penize a dostal tzv.abstak jelikoz je zavislak.proto vyvadel.Ale nastesti se dokazal srovnat,uvedomit si ze prekrocil mez ve svem chovani.Nevim ja se vas da zmaknout,ale musite to udelat a skoncit tuhle hroznou nocni muru.Bud a nebo,nebo z toho zesedivyte.Muj syn 11 let,jak je ted spokojeny,ze vime co bude zitra a nejsou stresy.

doplněno 21.11.12 09:43:

Jeste jsem se musela pousmat,jak pisete,ze pritom dela v bance.Tipicke..Muj ma zase matematiku jako konicka a vzdycky v ni byl dobry.Jenomze to je prave ta choroba-hravost,manipulace s cisly-zavislost.Pro ne to jsou jenom cisla,ale jsou to nepraktove.Presto ze umeji pocitat,tak si nedokazi udelat nejaky řád aby to melo smysl.Hospodarit se clovek musi naucit,ale hlavne musi chtit,mit o to zajem.Zavislost-clovek si neco nahrazuje.muze to i byt,kdyz se dostane do dluhu,tak vlastne zivori a prave proto,pak nadrzeny,jde a utrati spoustu penez,kdyz se mu dostanou do ruky.Jednoduse ma vseho dost a potrebuje se nadechnout,jenomze pak zas prijde ta realita.Je to stejne jako u vsech zavislosti.Kdyz vam nekdo nude nadavat,ze kourite,tak dostanete nervy z odepreni cigaret a pujdete si zrovna zapalit,ikdyby byla posledni.

ladaadal*
hodnocení

2x

Ještě bych upozornil tazatelku - dluhy, které si bere jsou součástí společného vlastnictví, pozor na to. I po případném rozchodu bude stále hrozit, že tě jednoho dne navštíví exekutor.

ladaadal*
hodnocení

0x

Teda dámy, upřimně řečeno, ani jedné z vás nezávidím. Osobně si nedovedu představit, že bych investoval větší částku společných peněz, aniž bych se s manželkou nedomluvil a neprobrali jsme to ze všech stran. Vůbec jsem netušil, že někomu takto vztah vůbec funguje. No, neporadil jsem, a asi ani neporadím, jen jsem myslel, že by vás mohlo potěšit, že to jinde funguje jinak. Schválně nepíšu "normálně" protože zrovna u tohoto problému je to velice subjektivní označení.

Ladaadal,Ano,pro kazdeho je to normalne jine.Dulezite je aby to fungovalo a kdyz ne,tak asi normalne moc nebude.Presvedcovat protejsek,ze necini neco v normalu,je velmi neprijemne,kdyz to nechce videt sam.Ale jak rikam,nastesti u nas uz to normal nastalo a je spokojenost.Zrovna nyni se chystame na spolecny nakup ze spolecne kasy:)Verte ze rodin,kde se spolecne domlouvaji o penezich moc neni a mate to stesti,ze jste v tomhle ohledu rozumni.

hodnocení

0x

Partnera by si měl člověk vážit. Když o něm píšete, že je hloupý a naivní, nebyla bych s ním. Takového člověka si opravdu vážit nemohu, když o něm nemám dobrý názor. Navíc zplodil děti, které potřebují jídlo, oblečení, obutí a plno dalších věcí, tak by měl myslet v první řadě na ně.

I já si prožila peklo. Už jsem o tom psala. Manželův alkoholismus. Zažila jsem za ta léta hrozné věci. Před zhruba 6 lety to vygradovalo, manželovi nařídila jeho lékařka pobytovou léčbu. Nepomohly jeho prosby a slibování. Detox v Havlíčkově Brodě, pak půl roku v legendární Želivi.

Je jich málo, kteří vydrží, ale manžel naštěstí dokázal. Dodnes na 100% abstinuje. Velice si jej za to vážím. Jsem ráda, že jsme ho jako rodina nehodili přes palubu, že jsme se mu snažili pomoci překonat nejhorší období v jeho životě. Jaga.

hodnocení

0x

Já ne, já bych nemohla. Je to můj život, život mých dětí, které se mají v rodině naučit to, co rodina je, naučit hospodařit s penězi, připravit se na život. Vůbec si nedovedu představit, že v takhle rozkýmáceném prostředí mohou mít děti klid a naučit se, jak s životem naložit. *hej*Mám za sebou manželství, kdy muž pil, bil mě. bylo to peklo! Já jsem šetřila a hospodařila jak nejlépe jsem uměla. Když jsem to vzdala, byl to nový život. Zase jsem musela šetřit a hospodařit s málem, ale klidně jsem spala a věděla jsem, co bude zítra. Děti se zklidnily. Líbilo se nám na světě. *placni* Moje heslo je: Než špatný vztah, tak raději žádný.

doplněno 21.11.12 10:33:

Vy jste se vlastně ptala na vyléčení. Když oba budou chtít, bude to nesmírně náročné. Přesto nikdy nebudete vědět, co bude zítra, nikdy už mu nebudete věřit, ikdyby se změnil. Já, sama za sebe, tomu nevěřím. ;) A jestli vyléčení je možné, je to za cenu obrovských obětí. Dnes si už vážím každého roku života a takto ztrácet čas, který bych mohla žít já i děti v klidu a pěkně, se mi zdá příliš krvavou daní.

artik*
hodnocení

0x

Občas se mu povede vyhodit 10tisíc, 5tisíc, ale takové "drobné částky" neřeším .

Proto žijeme pořád ne od výplaty k výplatě, ale od půjčky k půjčce.

Tak nějak nechápu, proč to teda neřešíte

myse*

domluvte se spolu, že dá část výplaty na domácnost do spravování vám. že bude mít nastaveno na účtě - zákaz do mínusu a nebude si NIKDE brát půjčky.

pokud přistoupí na pravidla - OK, pokud ne, šla bych od něj pryč. Na tohle bych nervy neměla.

meandra*
hodnocení

0x

S takovým člověkem bych nebyla. Dnes nemůžete vědět, čeho se od něj ještě dočkáte, do jaké situace vaši rodinu přivede. A že je jen hloupý, není omluva. Na prvním místě by měl zabezpečit rodinu, ale co s partnerem, který se svou blbostí nechá oškubávat. Můj ex byl gembler a k penězům měl podobný přístup, jako ten váš, jen důvod byl jiný. Ale výsledek je vlastně stejný. Odešla jsem od něj i s dítětem. A dnes? My se máme dobře, zatímco on ve svých téměř padesáti letech začíná už poněkolikáté znovu a různé společnosti z něj nemůžou vymoci dluhy. Nikdy jsem svého rozhodnutí nelitovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]