Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poradíte mi jak mám postupovat ohledně darování mého bytu mojí 1. dceři?Abych zbytečně neplatila ruzné poplatky a daně.Čím mám začít?Nebo stačí zajít na katastr nemovitostí a tam byt na dceru přepsat?Musím to udělat jsem stará a nemocná a druhá dcera má velké dluhy převodem bytu na její sestru budou spravedlivě rozděleny ona o tom ví.Dcera pořád říká je mamko čas,ale já chci mít klid,ale nevím jak na to?Prosím pokud mi poradíte,tak po lopatě je mi 76 roku-děkuji za radu a pochopení
Rozhodně doporučuji službu advokáta či notáře. V prvé řadě zajděte na katastr nemovitostí a pořiďte si aktuální výpis z listu vlastnictví. Stojí to 100,-Kč. K tomu výpisu potřebujete jen tuto částku (žádné doklady či kolek), a znát číslo Vašeho bytu a katastrálního území.
Pokud budete převádět byt na svou dceru, určitě si zřiďte - v oné darovací smlouvě - pro sebe právo doživotního užívání bytu (jedná se buď o služebnost dle § 1297 NOZ nebo výměnek dle § 2707 NOZ), je to ochrana proti tomu, pokud by dcera chtěla byt v budoucnu někomu prodat nebo se s ní něco stalo a byt by získal její dědic, či měla dluhy, abyste "neskončila na ulici" (zjednodušeně řečeno) a Vy budete mít právo byt fakticky užívat stejně jako dosud:
§ 1283
[Služebnost užívacího práva]
Služebností užívacího práva se uživateli poskytuje právo užívat cizí věc pro jeho vlastní potřebu a potřebu jeho domácnosti. Změní-li se tyto potřeby po zřízení služebnosti, nezakládá to uživateli právo na její rozšíření.
§ 1297
[Služebnost užívání bytu]
Je-li zřízena služebnost bytu, má se za to, že byla zřízena jako služebnost užívání.
§ 1298
[Volná dispozice s částmi domu]
Vlastníku náleží právo volně nakládat se všemi částmi domu, na které se služebnost bytu nevztahuje, a nesmí mu být znesnadněn potřebný dohled.
Pokud Vám smlouvu sepíše notář či advokát, připraví Vám i návrh na vklad práva do katastru nemovitostí. U darovací smlouvy musí být podpisy všech účastníků (tedy Vás a Vaší dcery) úředně ověřeny, u návrhu na vklad již nikoliv.
Následně, za podání návrhu na převod vlastnického práva do katastru nemovitostí zaplatíte 1.000,-Kč.
Cca po 4 - 6 týdnech dojde k převodu vlastnického práva na dceru.
Co je třeba udělat? 1) sepsat darovací smlouvu 2) sepsat návrh na vklad do katastru nemovitostí 3) oboje s ověřenýmy podpisy doručit to katastru nemovitostí 4) po zapsání podat daňové přiznání i když je na "nulu". Nejlépe je tímto pověřit notáře či právníka, předpokládám že by cena za tuto službu by měla být do 5000Kč.
Jak je to s daní, kdyby paní byt nepřepsala a dcera by byt získala dědictvím? Omlouvám se tazatelce, rozumím tomu, proč chcete byt přepsat na jednu.
aaella, děkuji
Dcera, coby potomek, daň darovací ani dědickou neplatí, pokud by se byt stal součástí dědictví, platila by naopak dcera (dcery) vysoké poplatky notáři za vyřízení dědického řízení (odměna notáři). Obecně je darování nemovitosti potomkům za života dárce výhodnější než kdyby se následně nemovitost stala předmětem dědického řízení. Ale vše musí být dobře ošetřeno tak, aby dárce v budoucnu "neskončil na ulici".
Dobré poledne,tak jestli jsem všechno dobře pochopila bylo by nejlepší zajít za právníkem?A zaplatím jemu kolem 5000,-kč?Aby nechtěl víc...?A daň z toho plati nebudu,když byt daruji vlastní dceři?Já si bláhově myslela,že zajedem na katastr muj byt 3+1 se zahrádkou a garáži je muj pořídlili jsme si ho s manželem jsem vdova byt je v osobním vlastnictví,tak podepíšu,že souhlasím,aby ho napsali na dceru a fertig!Dřív by to sedláci spepsali u stolu v kuchyni a dnes todle...vy za to,ale nemužete.Vám moc-kráte děkuji za čas,který jste věnovali tomu,aby jste mi poradili.Přeji všechno dobré,protože dobrého není nikdy dost-Zděnka
Dřív to sedláci spepsali u stolu v kuchyni - a tak blbě, že se jejich potomci soudili o mez tak dlouho, až prosoudili grunt.
Byt je majetek milionové hodnoty, tak se snad vyplatí dát advokátovi pět tisíc, aby ten převod byl právně vpořádku a nenapadnutelný. Zejména, pokud má druhá z dcer dluhy. Darovací daň se při darování dceři neplatí.
V podstatě to tak, jak píšete je, klidně je možné napsat smlouvu v kuchyni jedním tahem, napíšete "kdo", "co" , "komu" "za jakých okolností" "kdy" a je to. přiložíte k návrhu na vklad, ten může být jedna věta. "Vzhledem ke smlouvě xxx navrhuji toto..." Naproti tomu práce notáře či advokáta je záruka toho, že se to povede napoprví, že to bude napsáno právním jazykem a nebude to obsahovat chyby a nejasnosti které by třeba nemusely být důvod pro nepřevedení, ale mohly by být terčem budoucích právních napadení smlouvy. Navíc uvažujete-li o zanesení onoho věcného břemena užívání, není to už tak jednoduché. Cena do 5000Kč je můj odhad, myslím, že to bude odpovídat realitě, jedná se o cenu za jednorázovou službu kterou si předem domluvíte a již se nezmění.
doplněno 15.11.14 13:49:Ano, ani daň z převodu nemovitosti ani darovací daň v tomto případě platit nebudete.
Souhlas s @stonek. K tomu, abyste platně darovala byt dceři, nemusíte mít smlouvu od notáře či advokáta, můžete si klidně stáhnout nějaký vzor z internetu, ale osobně to nedoporučuji. Jak uvádí @stonek, pokud si darovací smlouvu připravíte sama, může Vás katastr vyzvat k doplnění této smlouvy či návrhu, případně návrh zcela zamítnout. Nebo vše v pořádku projde a chyba smlouvy se objeví teprve v budoucnu. Například onu služebnost užívání bytu můžete mít špatně sepsánu, dcera se vdá či rozvede, najde si zkrátka partnera, který nemusí být morálně ok a ve Vašem užívání bytu mohou nastat problémy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.