Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí 5000kč bankovky prodavačem

Od: monika7p odpovědí: 23 změna:

Může prodavač odmítnout přijmout pětitisícovku?

díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

3x

Mně v penny odmítla dvoutisícovku a hlasitě na celý obchod mě napadla, že je falešná, přitom jsem ji vybral v jejich bankomatu, který tam mají, protože jim nešel terminál. Za týden už tam prodavačka nepracovala :), protože jsem napsal email na patřičné místo.

hodnocení

2x
Zaskakuki občas v mamincine menší. zahrádkářské prodejně, ale máme dobrý vklad a náhradní peníze v sejfiku.musim tedy říci, že se mi stalo jen párkrát v životě, že by tam někdo platil 5000,tedy pokud nekupuje zrovna sekačku nebo křovinořez ;) ale zase z druhé strany musím říct, že často platím 5000 bankovkou a mívám s tím problémy, třeba i v Kauflandu a tak. Byla jsem tři dny po sobě nakoupit v Penny, vždycky u stejné pokladní, koukala na mě podezirave a třetí den začala vykrikovat že to není možné, abych jí platila každý nákup 5000 bankovkou, že musejí být falešné... Podobný příklad, jako je napsáno výše - prodavačka tam pak již nepracovala. Teď se snažím vždy 5000 rozmenovat když beru benzin,takže tankuju pořád :-D ale prodavac nemá právo nevzit obnos, ne že bych jim to dělala naschvál, měla jsem pocit, že v supermarketu by neměli mít problém, a žabka je střední obchod, tak já už se ničemu nedivím ;)
culdabulda1*

No, abych se mstila prodavačce, že se chová přinejmenším prozíravě ... nevím !

V supermarketu bych opravdu takovou reakci prodavačky nečekala. Ale já jsem ji problém neudělala, slyšel to její nadřízený a vyvodil z toho důsledky. Chápu že je to jen člověk, ale já si taky nemůžu dovolit být na zákazníky drzá a křičet na ne, to bych pak také žádné zákazníky mít nemusela.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, falešnou určitě. Ale, někdy je to problém v malé prodejně (např. ráno) a nemusí mít drobnější bankovky na zpět. Jiný důvod by asi mít neměl, když má dost jiných bankovek v kase. A jenom rozměnit nemusí. Zdravím!

doplněno 15.11.14 14:10:

Snad je na místě i určitá empatie a uvědomit si, že prodavač je také jen člověk. Navíc si ani většinou nemůže dovolit říci zákazníkům to, co si o nich myslí.

drahy
hodnocení

1x

Neuvádíte kde?

Větší obchod, hypermarket, tam se volá pokladní dozor, ten to má na rozměnení, nebo malá prodejna, která nemá na rozměnení, nebo po novu ČD, které nemusí rozměnit a vydají nazpět..kde co..?

Takže kde?

U hypermarketů, to už jsem psala na pokladním dozoru je k rozměnění , u malé trafiky , příklad na vesnici, řeknu nemám, pokud nemám, co se stane, nic...a ČD to řeší po svém))

Kdo řekne nemám? Zákazník? Tak to se opravdu nestane nic. Hlavně neproběhne kýžený obchod, protože mu prodavač nic neprodá, protože mu (pravděpodobně) nemá na vrácení. Nebo má, ale kdyby to udělal, tak se to stane několika dalším, protože např. má málo drobných a vydal by se ze všech co má.

hodnocení

0x

pokud jdes zaplatis 10rohliku tak jo :D

monika7p
hodnocení

bylo to v obchodě žabka-obchod s potravinami-střední obchod

hodnocení

0x

Pokud má na vrácení, tak bankovku podle zákona odmítnout nemůže.

Pokud na vrácení nemá, tak se obchod holt neuskuteční.

hodnocení

0x

Není tam nějaký limit? Např. že cena nákupu musí překročit desetinu hodnoty bankovky, kterou chci platit? Zkusím to najít, mám pocit, že něco takového existuje.

Popravdě, já bych pětitisícovkou neplatila jinde, než v supermarketu. Jasně, když nemám jiné peníze a musím si něco nutně koupit, tak to zkusím, ale zlobit se nebudu. Sama jsem prodávala ve večerce a občas vrátit na tisícovku byl problém. A občas šéfová přišla a tisícovky mi vybrala, aby v pokladně bylo méně (např. v době, kdy se u nás ve městě vyskytla přepadení prodavaček).

doplněno 14.11.14 19:43:

Aha, tak jsem se mýlila, prodavač musí přijmout bankovku jakékoliv hodnoty.

Na druhou stranu, jak píší ostatní nahoře - když nemá, tak nemá, a nic nebude.

Není tak úplně pravda. Přečtěte si pořádně vyhlášku ČNB 37/1994 , paragraf 1, kde je výslovně napsáno, že pokud budete na uskutečnění obchodní transakce trvat, je prodávající si částku na vrácení povinen obstarat.Vyhláška nezná žádné polehčující okolnosti, tz. např., že je to malý obchod nebo že platíte pětitisícikorunovou bankovkou dva rohlíky...

hodnocení

0x

Jednou jsem jel taxíkem, bylo to za 90 a já měl jenom dvoutisícovku. Taxikář suše poznamenal, že nemá na vrácení, ale to že je jeho problém a ne můj, a že to tedy mám zadarmo.

btw pětitisícovku jsem měl v životě v ruce jen jednou a to jsem si ji v bance výslovně vyžádal.

culdabulda1*
hodnocení

0x

v menších obchodech se omlouván i za pětistovku - a často nazpátek ani nemají.

V obchodních řetězcích by to ale mělo být možné - jenom bych šla pokaždé do jiné kasy. Ostatně i v Německu se mi stává, že prodavači chtějí bankovky menší, takže bych řekla, že na odmítnutí tak velké bankovky prodavačem není zase nic tak moc divného.

daniel*
hodnocení

0x

Dobrý den,

To je opravdu komplexní otázka. Pokud si jdete ráno koupit 5 rohlíku a 3 deka salámu může ji prodavač odmítnout prostě jednoduše z důvodu že vám nemá z čeho vrátit nazpět. Zákazník by měl vždy platit přiměreně velkou sumou ke svému nákupu. Někde to může být problém.

Daniel.

erikch*
Ryze prakticky...pokud není z čeho vrátit,bohužel...,a to bez ohledu na vyhlášku CNB...Podobně jako třeba osobní auto(běžný typ např.Oktavka) je homologován pro pet dospělých osob,jenže když z nich budou mít tři každý 140 kg tak se tam prosté nevejdou...a o tom to je...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Ani by mě nějak nenapadlo, přivádět krámské v malých obchodech, do takovýhle situací. Větší bankovky, vždy měním ve větších obchodech. V těch, co u nich očekávám vyšší tržby. Např. Benzína, Lidl, Norma, Penny, Pošta, Železářství a Drogerie. Takové, co je tu máme. Někdy známým v Koloniálu, sám měním menší papírové za jejich velkou. Rádi si i berou drobné. Je trochu umění si od zákazníků nastahovat drobné, ale každý to neumí. To se pak hromadí jen papírové.

No jo, ale ve velkých obchodech platím kartou a když už si vyberu tisícovku, ať mám i do menších obchodů, tak si většinou nemůžu vybírat, jaké chci bankovky, jak je to běžné v civilizovaných zemích (ale sem tam už na tuto "vymoženost" narazím i u nás). Už se mi stalo, že jsem nákup jednoduše nechal na pokladně včetně váženého a zmraženého zboží a už jsem se nevrátil.

culdabulda1*

Ahoj - já si běžně vybírám z bankomatu (čs.spořitelna) po 200 a 500 kč - většinou 600, 800, 900 kč, nebo 1000 ve dvou pětistovkách. A nevěřím, že by bankomaty ostatních bank nevydávaly jako nejmenší bankovku alespoň 500 kč.

Jasně, pětistovky většinou v bankomatu jsou. Na druhou stranu je fakt, že v poslední době už chodím většinou pouze tam, kde se dá platit kartou. V peněžence mám akorát drobné do parkovacího automatu. Jiné obchody úspěšně ignoruji.

Popravdě řečeno, já platím kartou i v malých obchodech. Když tak o tom přemýšlím, tak v peněžence mívám jen docela nepatrnou hotovost, tisícovku málokdy.

figurek*
hodnocení

0x

jj, viděl jsem jak do kantýny přišli čtyři slováci. Dali si něco jako čtyři rohlíky a párek nebo paštiku a každý platil úplně novou tisícovkou. Holky v kantýně hned měly velké trable.

Jasná věc. Pětitisícovky jsou na velké nákupy. Když půjdete kupovat auto s pytlem kaček a dvoukaček, taky vám ho nedají.

To nedají, ale to už je podle zákona.

vyhláška ČNB č. 37/1994

Zákon č.136/2011 Sb.o oběhu bankovek a mincí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]