Nejste přihlášen/a.
Může prodavač odmítnout přijmout pětitisícovku?
díky
Dobrý den, falešnou určitě. Ale, někdy je to problém v malé prodejně (např. ráno) a nemusí mít drobnější bankovky na zpět. Jiný důvod by asi mít neměl, když má dost jiných bankovek v kase. A jenom rozměnit nemusí. Zdravím!
doplněno 15.11.14 14:10:Snad je na místě i určitá empatie a uvědomit si, že prodavač je také jen člověk. Navíc si ani většinou nemůže dovolit říci zákazníkům to, co si o nich myslí.
Neuvádíte kde?
Větší obchod, hypermarket, tam se volá pokladní dozor, ten to má na rozměnení, nebo malá prodejna, která nemá na rozměnení, nebo po novu ČD, které nemusí rozměnit a vydají nazpět..kde co..?
Takže kde?
U hypermarketů, to už jsem psala na pokladním dozoru je k rozměnění , u malé trafiky , příklad na vesnici, řeknu nemám, pokud nemám, co se stane, nic...a ČD to řeší po svém))
Kdo řekne nemám? Zákazník? Tak to se opravdu nestane nic. Hlavně neproběhne kýžený obchod, protože mu prodavač nic neprodá, protože mu (pravděpodobně) nemá na vrácení. Nebo má, ale kdyby to udělal, tak se to stane několika dalším, protože např. má málo drobných a vydal by se ze všech co má.
Není tam nějaký limit? Např. že cena nákupu musí překročit desetinu hodnoty bankovky, kterou chci platit? Zkusím to najít, mám pocit, že něco takového existuje.
Popravdě, já bych pětitisícovkou neplatila jinde, než v supermarketu. Jasně, když nemám jiné peníze a musím si něco nutně koupit, tak to zkusím, ale zlobit se nebudu. Sama jsem prodávala ve večerce a občas vrátit na tisícovku byl problém. A občas šéfová přišla a tisícovky mi vybrala, aby v pokladně bylo méně (např. v době, kdy se u nás ve městě vyskytla přepadení prodavaček).
doplněno 14.11.14 19:43:Aha, tak jsem se mýlila, prodavač musí přijmout bankovku jakékoliv hodnoty.
Na druhou stranu, jak píší ostatní nahoře - když nemá, tak nemá, a nic nebude.
Není tak úplně pravda. Přečtěte si pořádně vyhlášku ČNB 37/1994 , paragraf 1, kde je výslovně napsáno, že pokud budete na uskutečnění obchodní transakce trvat, je prodávající si částku na vrácení povinen obstarat.Vyhláška nezná žádné polehčující okolnosti, tz. např., že je to malý obchod nebo že platíte pětitisícikorunovou bankovkou dva rohlíky...
v menších obchodech se omlouván i za pětistovku - a často nazpátek ani nemají.
V obchodních řetězcích by to ale mělo být možné - jenom bych šla pokaždé do jiné kasy. Ostatně i v Německu se mi stává, že prodavači chtějí bankovky menší, takže bych řekla, že na odmítnutí tak velké bankovky prodavačem není zase nic tak moc divného.
Dobrý den,
To je opravdu komplexní otázka. Pokud si jdete ráno koupit 5 rohlíku a 3 deka salámu může ji prodavač odmítnout prostě jednoduše z důvodu že vám nemá z čeho vrátit nazpět. Zákazník by měl vždy platit přiměreně velkou sumou ke svému nákupu. Někde to může být problém.
Daniel.
Ahoj. Ani by mě nějak nenapadlo, přivádět krámské v malých obchodech, do takovýhle situací. Větší bankovky, vždy měním ve větších obchodech. V těch, co u nich očekávám vyšší tržby. Např. Benzína, Lidl, Norma, Penny, Pošta, Železářství a Drogerie. Takové, co je tu máme. Někdy známým v Koloniálu, sám měním menší papírové za jejich velkou. Rádi si i berou drobné. Je trochu umění si od zákazníků nastahovat drobné, ale každý to neumí. To se pak hromadí jen papírové.
No jo, ale ve velkých obchodech platím kartou a když už si vyberu tisícovku, ať mám i do menších obchodů, tak si většinou nemůžu vybírat, jaké chci bankovky, jak je to běžné v civilizovaných zemích (ale sem tam už na tuto "vymoženost" narazím i u nás). Už se mi stalo, že jsem nákup jednoduše nechal na pokladně včetně váženého a zmraženého zboží a už jsem se nevrátil.
Ahoj - já si běžně vybírám z bankomatu (čs.spořitelna) po 200 a 500 kč - většinou 600, 800, 900 kč, nebo 1000 ve dvou pětistovkách. A nevěřím, že by bankomaty ostatních bank nevydávaly jako nejmenší bankovku alespoň 500 kč.
Jasně, pětistovky většinou v bankomatu jsou. Na druhou stranu je fakt, že v poslední době už chodím většinou pouze tam, kde se dá platit kartou. V peněžence mám akorát drobné do parkovacího automatu. Jiné obchody úspěšně ignoruji.
jj, viděl jsem jak do kantýny přišli čtyři slováci. Dali si něco jako čtyři rohlíky a párek nebo paštiku a každý platil úplně novou tisícovkou. Holky v kantýně hned měly velké trable.
Jasná věc. Pětitisícovky jsou na velké nákupy. Když půjdete kupovat auto s pytlem kaček a dvoukaček, taky vám ho nedají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.