Nejste přihlášen/a.
Má podnik právo určit pouze jeden penzijní fond /ING/,
pro placení příspěvků na důchodové připojištění?
Původně uzavřeno u KB,nyní všechny povinně k ING!
Jinak prý nebudou přispívat těm,co zůstanou u KB.
Všechny zaměstnance nutí k přestupu-v případě,že
přestoupím budou zachovány původní podmínky?
-výplata v 50ti letech,apod.?
A přidám i odkaz na celý článek o penzijním připojištění. Jistě si tam najdou potřebné informace i další účastníci poradny. Ale především "aspec", co neumí udržet na uzdě své emoce a bezdůvodně uráží.
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Samozřejmě přestupem ztratíte původní podmínky do 50ti let.
Čekáme na novelu zákona, která již prošla parlamentem a včera senátem a nyní čeká jen na podpis prezidenta. Měla by vstoupit v platnost od 1.7.2009(nejdéle od 1.8.) a týká se především zaměstnavatelů, kdy nebudou moci již své zaměstnanace nutit spořit pouze do vybraného fondu, ale budou přispívat do Vašeho stávajícího fondu. Tzn. novelou skončí všechny jejich exklusivní smlouvy, které mají např. s fondem ING uzavřené.
Právě, že toto poradci vědí, rychle do konce června se snaží ještě podnikům nabízet výhodné podmínky, pokud zaměstnanci přestoupí k určitému fondu.
Novela zákona o penzijním připojištění - předpoklad nabytí účinnosti okolo poloviny roku 2009 - nově nebo změněným způsobem upravuje (u současného zákona o pp):
- požadavek odborné péče při uzavírání smlouvy
- zamezení motivace (ve formě jakékoli úplaty) pro zájemce o penzijní připojištění a pro zaměstnavatele
- zákaz ovlivňování zaměstnance při výběru penzijního fondu zaměstnavatelem
- povinnost písemně informovat zájemce o pp o podstatných skutečnostech týkajících se PF včetně poplatků a dalších nákladů PF
- zpoplatnění v případě odbytného nebo převodu k jinému PF
Hezký den.
M.Kačerová
PFKB
to znaméná - založím si na chvílí nové "vedlejší"penz.pojištění u ING,na které mi podnik do novely zákona bude muset přispívat.
- po novelizaci vedlejší pojištění zruším/minim.fin.ztráty/a opět pojedu u PFKB do 50ti tet!
- vlk se nažere a koza zůstane celá/a podnik a ING utře hu..
jinak děkuji všem za přiložené odpovědi,hlavně paní Lidce - děkuji..
Také jsem dala dotaz na servis PF ČP, protože mě trochu vytočil ten anonymní pán. Neposílal jste náhodou dotaz ze zaměstnání? Bylo to jako bych píchla do vosího hnízda. Možná je praxe, že PF nabídne vedoucím pracovníkům exkluzivní balíček pojistných smluv a na oplátku mají zelenou při uzavírání smluv jejich zaměstnanců. Takže nehledí se tolik na zájmy podřízených, ale na zájmy své. Tak si to udělejte tak, aby to vyhovovalo Vám. A zde je odpověď ze servisu PF a tím končím. Hezký den!
Dobrý den,
lze,ale příspěvek státu je jen na jednu.Březa
Odesláno: čt 18.6.2009 8:49
Komu: Březa Daniel
Předmět: Dotaz
Vážený pane, buďte tak laskavý a odpovězte mi, zda je možné uzavřít dvě smlouvy na penzijní pojištění. Je mi jasné, že státní příspěvek mohu čerpat pouze k jedné smlouvě. Prosím o urychlenou odpověď a předem za ni děkuji. Přeji Hezký den! L.N.
A/ Přečtěte si jak na tom ten nový penzijní fond je,
B/ Kolik % má náhončí za osobu
C/ Stojí vůbec za to někomu svěřit peníze a pak ten fond padne
D/ Z vlastní zkušenosti - sledoval jsem vývoj, včas vybral vklad a příspěvky.
E/ Do dneška čekám na úroky od likvidátora, nebo-li správce konkursní podstaty, což asi oželím.
D/ Z vlastní zkušenosti - sledoval jsem vývoj, včas vybral vklad a příspěvky.
Opravdu jste je vybral včas? Pokud ukončíte penzijní fond před 60 rokem života, jste povinen vrátit veškeré státní příspěvky a pokud jste penziní fond používal k odpisům z daní, tak vše zpětně dodanit! Odpověď na hlavní otázku napíšu dole.
doplněno 19.06.09 09:44:60 let je to nyní. Samozřejmě pokud už máte penzijní fond několik let, tak podmínky mohli být trošku jiné.
Nevěřím tomu, že podnik má pravomoc určit zaměstnancům, u kterého penzijního fondu má uzavřít smlouvu. Zjistěte si, kdo toto odsouhlasil nebo nařídil a k tomu se odvolejte. Muselo by to být zakotveno např. v kolektivní smlouvě, nebo ve vnitřní směrnici o hospodaření s FKSP či jiným fondem. Ale domnívám se, že na to právo podnik nemá. To mě připadá, že to odporuje podmínkám hospodářské soutěže, protože zvýhodňuje jednu finanční společnost oproti ostatním. Může povolit třeba náborovou akci i třeba někomu blízkému vedení podniku (to jsem také už zažila), ale to hlavní rozhodnutí už by mělo být pouze na zaměstnanci. No a pokud si nechcete vedení podniku jaksi rozlobit - nic Vám nebrání v tom, ponechat si původní penzijní fond a uzavřít ještě jedno nové, kde Vám bude podnik přispívat. Samozřejmě státní příspěvek budete čerpat pouze u jednoho z nich. Částku si můžete upravit tak, abyste u jednoho fondu čerpal maximální státní a u druhého podnikový příspěvek. Záleží v tomto případě na věku, abyste neměl zbytečně dlouho blokované finance. Ale je to v každém případě velice podivné rozhodnutí.
Podnik má především pravomoc nikomu tento benefit nevyplácet, případně jej podmínit kritérii, které zaměstnanec musí splnit. Možná se vám to zdá divné, ale tyto příspěvky zaměstnavatel vyplácí ze svého a pouze ze své svobodné vůle. A poradit někomu, aby si ještě založil druhé penzijní připojištění, to už je opravdu moc. děláte si legraci nebo jen tak plácáte nesmysly. Toto je PORADNA!
Samozřejmě, že vedení podniku může a nebo nemusí benefity vyplácet. Ale musí to mít nějakou úroveň, motivaci a nemělo by to zavádět diskriminací. Pracovala jsem s FKSP, později se sociálním fondem hodně dlouho. Podílela jsem se na tvorbě vnitřních směrnic o hospodaření se sociálním fondem - FKSP se řídilo vyhláškou. Takže něco o tom přece jenom vím. A to, že je možné si uzavřít další penzijní pojištění, nevidím důvod, proč by to nebylo možné. Samozřejmě za podmínky, že pouze u jednoho fondu může čerpat státní podporu. Napadlo mě to podle Vaší reakce, jestli ty podmínky pro čerpání příspěvků na penzijní pojištění jste náhodou sám nevymyslel? Já když něco plácnu a stát se to může, tak se klidně omluvím. Hezký večer!
doplněno 17.06.09 21:50:Stručný návrh řešení
Poradce pouze doporučuje ihned na místě sjednat smlouvy na čtyři finanční produkty.
Bydlení: založit novou smlouvu o stavebním spoření
Spoření na penzi: ukládat na penzijní připojištění 1 500 Kč měsíčně a na investiční životní pojištění 1 250 Kč, obě smlouvy uzavřít na 26 let, založit spořicí konto
doplněno 18.06.09 09:17:A ještě jedno doplnění k mé odpovědi ze včerejšího dne. Myslím, že to hovoří za vše, co jsem napsala a je na Vás, jak se zachováte
Takže já ti odpovím jak to přesně je.
a) Zaměstnavatel si sám rozhoduje komu bude přispívat, kolik a kam (penziní fond, životní pojištění).
b) Zaměstnavatel nikoho nenutí, aby si svůj penzijní fond převáděl k jiné pojišťovně. Jen upozornil, že příspěvky zaměstnancům bude dávat pouze do penzijního fondu ING. Jestliže s tím nesouhlasíte, tak nic nedostanete Jednoduché. A důvod proč ING? To je taky jednoduché. Jelikož Váš zaměstnavatel uzavřel nějakou smlouvu s ING, nebo nějakým makléřem, tak bude dávat příspěvky pouze k nim. On z toho má totiž taky svůj zisk a různé další benefity. Proto Vám třeba nebude dávat peníze do KB, protože od nich prd dostane.
c) Při převodu penzijního fondu nemusíte mít strach, že přijdete o své finanční prostředky. Jelikož výpověď trvá cirka dva měsíce tak to funguje takto. Sjednáte u člověka z ING novou smlouvu a on Vám dá výpověď z penzijního fondu KB a žádost o převedení peněžních prostředků do penzijního fondu ING. Tento dokument s úředně ověřeným podpisem podáte na KB, ti Váš fond ukončí cca. třeba k 31.8.2009 s tím že nová smlouva vznikne 1.9.2009. Během této doby ze celý penzijní fond uzamkne a převedou se všechny prostředky, které jste tam dala vy, stát, zaměstnavatelé a i zhodnocení, které PF vykázal za předchozí dobu. O čem to je? jediný rozdíl je v tom, že každý penzijní fond hospodaří různě a za předchozí rok mají různě velké zhodnocení. Za loňský rok, kdy se projevila krize na burze a akcie letěli střemhlav dolů, tak můj PG zhodnotil mé peníze 2%. Je to to minimum co dali.
Takže se nebojte a jděte do toho. Mít či nemít 500 Kč...je to na Vás, jestli je to moc nebo málo.
Pokud budete mít nějaký dotaz, tak se ptejte. Nic protizákonného to není, jen zaměstnavatel si hlídá kam své peníze dá a co z toho bude mít.
-od 1.8.09 začnou platit nové podmínky pro penzijní připojištění a p.fondy.Nevíte někdo něco nového o těchto změnách?
Já "zaslechl" pouze zpoplatnění přestupu mezi fondy 800Kč,výběr libov.fondu,trestné benefity pro firmu,atd..
-je možno tento dokument/novelizaci/někde načíst?
děkuji za případnou reakci.
z návrhu zákona + poradci KB
Také poplatky klienta jsou dány zákonem.
Penzijní společnost je oprávněna účastníkovi účtovat pouze jednorázové poplatky za:
a) převod prostředků k jiné penzijní společnosti,
b) změnu umístění prostředků účastníka v účastnických fondech jedné penzijní společnosti, /3 druhy/
c) pozastavení výplaty dávky,
d) odeslání výpisu penzijního spoření častěji než jednou ročně,
e) jiný způsob výplaty dávky než vnitrostátním bankovním převodem,
f) poskytování informací a provádění administrativních úkonů v souvislosti s exekucí vedenou proti účastníkovi, a
g) poskytování informací jiným způsobem než stanoví tento zákon.
již nebude možno mít 2 PF!/penz.připojištění+penz.spoření/
-Zaměstnavatel nesní určovat zaměstnanci ¨na jaký penzijní fond bude přispívat (zaměstnanec se sám rozhodne)
Pokud by jste změnila smlouva tak podmínky stejné zachovány nebudou (např. výplata v 65letech), jen se převedou naspořené peníze na nový penzijní fond, navíc od 1.8.2009 za poplatek až 800kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.