Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměrný výdělek z vedlejší živnosti

Od: freences odpovědí: 2 změna:

Dostala jsem se do nepříjemné fin. situace a jsem, bohužel, nucena brát dočasně příspěvek na bydlení.
Do žádosti o příspěvek na bydlení se započítávají všechny příjmy v domácnosti, tj. z HPP, VPP, případně i živnosti.

V roce 2013 jsem měla k HPP i vedlejší živnost a letos v březnu mi byl rok 2013 vypočten průměrný výdělek z vedlejší živnosti (3000Kč).

Chtěla bych se ale zeptat, jak mi budou počítat průměrný výdělek z vedlejšího podnikání, když jsem v letošním roce měla vedlejší živnost pozastavenou a chci si ji obnovit až od 1.1.2015?

Bude se brát poslední vypočtený průměrný výdělek z roku 2013 (3000Kč) nebo průměr 0kč (vzhledem k tomu, že jsem v roce 2014 vedlejší živnost měla aktivní, tj. průměr z podnikání je 0Kč)?

Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Pro příspěvek na bydlení se posuzují příjmy i výdaje za předcházející kalendářní čtvrtletí. Byla-li živnost v rozhodném období pozastavena, nemělo by se k ní podle mne přihlížet.

hodnocení

0x

Pokud jste v roce 2013 měla příjmy ze živnosti a ta byla následně pozastavena, na současnou žádost už to nemá vliv. Pokaždé se posuzuje jen předchozí čtvrtletí. Budete tedy žádat v lednu - za 4. čtvrtletí 2014. Doložíte veškeré příjmy, pokud je živnost pozastavena už od roku 2013, tak ji uvádět nebudete. Za to 4. čtvrtletí 2014 z ní přece nemáte žádný zisk.

Doložíte všechny výdaje - elektřina, plyn, vodné, příp.platby za odvoz kom. odpadů.

Jinak ale uvádíte všechny osoby, žijící ve společné domácnosti a jejich příjmy.

Pokud od 1. 1, 2015 opět svou živnost rozjedete, tak budete-li pak žádat o příspěvek na bydlení za 1. čtvrtletí 2015, musíte už výdělky z živnosti za toto čtvrtletí uvést a doložit. Jaga.

Píšu to dost neodborně, ale snad je to k pochopení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]