Nejste přihlášen/a.
Neustále se množí případy,kdy soukromí lékaři neoprávněně vykazují zdravotním pojišťovnám ošetření pacientů,a přitom u nich třeba vůbec nebyli v ordinaci.Takže vlastně krádeže.Jak pojišťovny kontrolují tyto věci?Vypadá to tak,že zaleží jen na zvůli soukromých lékařů.jak tyto výkazy pojišťovnám předkládají.Nikdo to moc nekontroluje.Neznám případ ve svém okolí,že by pojišťovna navštívila pacienta a ptala se ho,zda byl v konkrétním čase u lékaře.Kontrola asi prakticky velmi mizerná a někdo si asi dělá z pojišťoven dojnou krávu.Své hraje asi i lékařská lobby,která nemá zájem,aby se na tyhle věci někdo pořádně zaměřil.Existuje vůbec nějaká kontrola?ASi ne když pojišťovny do nedávna klidně platily bez mrknutí oka předražené nákupy přístrojů do nemocnic hlavně mafie z ODS a nic moc se nedělo.
Na to, aby kontrola byla účinná, by musel přbýt nový úřad. A i ten by nevychytal všechno, když je podvodů tolik, jak si myslíte. Já jsem požádala svou pojišťovnu o přístupový kód do svých stránek. Občs je otevřu a zkontroluji, zda vykázané činnosti proběhly. Nenašla jsem žádnou nesrovnalost. Udělejte to také tak.
Jak píše @babkazov - nejúčinnějším (a zároveň nejlevnějším) kontrolorem je sám pacient, který si může vyžádat výpis a sám si ho ověřit.
Kromě toho si nemyslím, že zdravotní pojišťovny nemají nějaký kontrolní systém - i oni umí počítat. A to, že se množí případy lze chápat i tak, že se na ty případy (tak či onak) přichází a jsou odhalovány. Kdyby se o nich nevědělo, taky by se ani nevědělo, že se množí
Milý hhh, čiší z vás nenávist. Pokud máte konkrétní podezření, nic vám nebrání obrátit se na Policii České republiky. JInak jde z vaší strany jen o pomluvu.
Předpokládám, že josnow je lékař a dost možná také jeden z těch podvodníků, co pojištovnám účtuje neprovedené výkony. Jediná obrana proti této praxi je nechat si zaslat výpis a rozporovat odlišnosti proti realitě. Záměrně nepoužívám slovo udat. Jinak se nic nezmění. Není nikdo jiný, kdo by mohl s touto praxí něco udělat - jak to chcete kontrolovat?
Zajímavé odpovědi.Ale neřeší nic.U každé jiné práce,která má být zaplacena.je všude jinde ve státě nastavený účinný systém kontroly.Jen tady nějak není zřejmé,že spoustě plateb je taky nastavená nějaká odpovídající kontrola.Každý pořádný hospodář,když má platit někomu za odvedenou práci,si pořádně prověří,zda byla řádně provedena.Tady ale v drtivé většině záleží na tom,co lékař napíše pojišťovně.Stačí použít selský rozum a ne se vymlouvat na nějakou nenávist.
nechci polemizovat o výši účtovaných plateb, to je jiná kapitola, ale jen poznámka k těm výkonům lékařů:
já si normálně u ZPMV kontroluju v elektronické aplikaci všechny úkony, poplatky a plnění, založte si u vaší ZP taky elektronickou komunikaci a pak můžete vše rozporovat, pokud tam bude něco navíc, mně se to ještě nestalo, případně si nechte udělat výpis u ZP
A to kdybyste teprve viděla, kolik peněz letí oknem v nemocnicích a na záchrankách, tak to byste byla teprve rozhořčená!
Rád bych Vám popsal rozhazování peněz na jednom neurčitém případu, kterých jsou v republice každý den desítky. Nechci nikým opovrhovat, jen se snažím poukázat na danou problematiku věci, tak prosím, aby mě zde nikdo nenapadal.
Zkuste počítat - Máte bezdomovce, alkoholika, který dostane zápal plic, protože se opije na mol a usne před telefonní budkou a ráno ho najde hlídka PČR. Jelikož je zima, muž je pochopitelně prochladlý a neschopný mluvit. Na místo hlídka zavolá výjezdovou posádku ZZS. My přijedeme, muž se nám v sanitce "ohřeje" a zjistíme u něj podezření na pneumonii. Tohohle člověka vezeme na plicní oddělení. Od nálezu tohohle člověka až sem, po předání do péče nemocničního zařízení, stál tento člověk před 10 000Kč. Platí se výjezd+náklady na něj a léky, které jsou podány nejsou v dnešní době úplně nejlevnější, ale jedna ampulka léku vyjde na několik stovek. Pacienta svěříme do péče nemocnice, kde ho hospitalizují na základě jeho diagnózy (zápal plic). Samozřejmě po předem provedené sonografii, odběrech krve a RTG a několika dalších vyšetřeních. To jsou další desetiticíce. Pacient je propuštěný po měsíci lečby, kdy mu každý den jsou prováděny odběry krve, RTG snímky další různá vyšetření, která opět nejsou zadarmo. Po měsící léčby ho je pacient propuštěn z nemocnice, jeho léčba stála přes 100 000 Kč (a to se držím ještě hodně při zemi) a jelikož nemá pojištění, tak neuhradí ani korunu...
Víte, co je na tom nejhorší? Že tohle všechno se stalo jen proto, že nějaký notorický alkoholik na ulici se nesnaží začlenit zpátky do společnosti, ale na všechno kašle a chlastá jak duha. Tento jeho přístup a "životní styl," pokud se to tak vůbec dá nazvat, stojí stát několik desítek tísíc. A víte, co je ještě horší? Že tohleto se u toho samého člověka opakuje několikrát za rok. a Víte, co je ještě dramatičtější? Že tento člověk, který se takhle chová, není v republice sám...!
To byl jen ukázkový případ pro tazatelku, nikoliv souzení lidí bez domova a byl bych nerad, kdyby to tak někdo bral, což už jsem zmínil na začátku příspěvku.
Šlo mi jen o to, říct, že se ve zdravotnictví ztrácejí peníze daleko více, než jen tím, že někomu lékař na oko předepíše Paralen.
V naší republice je hodně systémů dokonale propracovaných, ale potom bohužel také hodně systémů, které kolabují a jsou nastavené naprosto špatně a utíkají pomocí pomyslných děr v nich stovky tisíc korun denně. To samé jsou záchytné stanice pro opilé. A za to nemůže ODS, ČSSD, ANO, žádná strana, za to můžou lidé, kteří tyhle systémy řídí a kteří nemají s politikou nic společného. Jak může být ministr zdravotnictví člověl, který díky svojí nezasvěcenosti v profesi nevidí pod ruce ředitelům českých nemocnic, díky kterým unikají peníze ze státní kasy? Je to všechno špatně, ale už se to nezmění. Museli by ministrovat lidi z branže. Na ministerstvu financní by měl být bankéř, na ministerstvu zdravotnictví lékař nebo sestra, na ministrerstvu školství učitel, na ministerstvu obrany voják, na ministerstvu spravedlnosti právník,,...
Ale už dost o tom, tohle stejně nikam nevede...
Na bezdomovce bych neukazoval.S tím se moc dělat nedá.Ale dá se moc dělat např.s nestoudnýma platama vyšších a nejvyšších pracovníků zdravotních pojistoven.Proč např.nejmenovaní milostpánové šéfové pojistoven musí kupovat a vozit zhýralé zadky v drahých autech,která nemá ani premiér státu?A to je jen vrcholek ledovce.Co tam musí za zhýralé lidi!Berou 300 000/měsíc
Systém financování zdravotnictví zdr. pojišťovnami máme od roku 1993. A jak se zdá, dodones většina národa neví, jak funguje.
Bývaly časy, kdy rozkrádání bylo řádově větší. Vzpomeňte si, jak se zaváděla omezení na minimální časovou náročnost výkonu, jak se přecházelo na kapitace u praktiků a na paušály u nemocnic a po letech DRG. Zdravotní pojišťovny se věnují především odhalování "chybně" vykázané péče. Jenže nemají kapacity na obíhání statisíců pojištěnců. Mimochodem, bylo by to plat prdné. "Chyba" ve vykázané péči není trestným činem. Může se jen neproplatit.
Takže podvodné vyúčtování za návštěvu pacienta u lékaře,které se neuskutečnilo,nebo vyúčtování lékaře za výkon,který se neuskutečnil je pojišťovnou považováno jen za chybu a není trestné?Jestli je tomu tak doopravdy tak to je pěkný kocourkov.V českém státě už ani není čemu se divit.
Mě udivuje, jak vám vůbec nevadí miliardové úplatky, které jdou z našeho, tunely, rozkrádání, vykrádání, miliardové podvody které někdo dokázal a prokázal v tisku, na obrazovkách, vlasně ve všech médiích a vy tady mluvíte o Kocourkově, když nic nevíte naprosto přesně, jestli sestra při výkazech něco nepopletla? No, to mě podrž!
doplněno 15.11.14 07:02:Štěkáte na nesprávný strom. Když píšete o podvodu jednoho lékaře, proč používáte množné čístlo? Není nic jednodužšího, než lékaři napsat, 1.kopii poslat řediteli zařízení a 2.kopii pojišťovně.
Dobrý večer všem,
přišla jsem vám povědět, jak to celé dopadlo. Nahlásila jsem vše mailem na zdravotní pojišťovnu a do 14 dní jsem dostala odpověď, že došlo ze strany lékařky k administrativní chybě, peníze lékařka vrátí a mně se omlouvá. Ze zdravotní karty mi to vymazali.
Zajímavé, když udělám "administrativní chybu" a jen nezaplatím v termínu nebo ve správné výši zdravotní pojištění, nekompromisně následuje citelná penalizace. Holt co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.