Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěť a sourozenci

Od: pavelk66 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, umřel mi známý náhle a ja vím, že měl napsanou závět říkal mi to..Nevím na koho to napsal, ale říkal že jeho sourozenci dva nedostanou nic a že v závěti nejsou..že vse co má napsal někomu jinýmu..Jak to je teda? budou mit nárok ikdyž nebudou v závěti?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

Sourozenci nejsou tzv. nepominutelnými dědici dle § 1643 NOZ, tudíž Váš přítel může majetek závětí odkázat komu chce. Pokud se závěť najde a sourozenci nebudou uvedeni v závěti, nebudou mít na dědictví nárok.

paw*
To vse ha predpokladu, ze zavet nebude zpochybnena a bude platna.

A, samozřejmě, že se najde.

bambula*
hodnocení

0x

Tak jak řekl bude provedeno, pokud při sepsání závěti neprovedl chybu

pavelk66
hodnocení

No řekl mi že ji nechall sepsat notářkou a že zaplatil 2200kc..Takže ji má notářka..akorát neřekl komu...to se asi člověk dozví za 3měsíce možná až bude dědické řízení..

notarskaporadna

Pokud závěť sepsal notář, pak je u něj uložena a je o tom záznam v centrální evidenci pořízení pro případ smrti, kterou vede notářská komora. Notář, který bude pověřen dědickým řízením nejdříve lustrujeˇv této evidenci. Zjistí, u kterého notáře je závěť uložena a tohoto notáře požádá o tzv. "prohlášení závěti" t.j. poskytnutí informací o závěti včetně jejího obsahu. Stejně se postupuje v případě, kdy zůstavitel napsal závěť vlastní rukou a u notáře si ji uložil do úschovy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]