Výdelek jako malina

Od: Datum: 07.11.14 15:41 odpovědí: 45 změna: 22.11.14 21:17

Ví nekdo poradit jak by se dalo vydelat lehce bez pracovnýho pomeru aspoň 30 korun za den,dekuji za tip.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 07.11.14 15:46

Uklid doma a vrať 10 ks lahví.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.11.14 16:01
avatar

Píše lehce, u úklidu by se nadřel.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 07.11.14 20:41

a co další den a co další a další

Od: atj®
Datum: 07.11.14 16:30
avatar

Šnečí farma, žížalí, červí, pak prodávat.

Jeden malý kluk si koupil sušičku na ovoce a posílá poštou lidem křížaly. Vydělal si na další dvě sušičky. *uspech*

No lehké asi nic nebude pro začátek. Hlavní je mít dobrý nápad.

doplněno 07.11.14 16:37:

Nebo venčit třeba někomu psy za pár korun... nakupovat starým lidem, uklízet jim doma, umýt okna. Prodávat u cesty limonádu... no snad jsem pomohl *slunce*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hmm
Datum: 07.11.14 16:45

spam s prosbou o 10kč na účet?

Třeba se někdo chytne... "vážený člověče, jsem líný makat a chci tě požádat o 10 kč na účet číslo..." Šikovný prográmek nebo namátkou posílat na různé maily...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.11.14 20:44
avatar

Založ svaz Nováků. Dělej tam jednatele a vybírej od každýho Nováka 5 korun. *ua**ua**ua*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: atj®
Datum: 07.11.14 20:48
avatar

*haha* *haha* *haha* *haha*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 07.11.14 20:56

ale vážne, proč je to také ťežké vydelat treba i pitomou desetikorunu za den,skrátka není kde,kdysi se stačilo postavit nekde na námestí a tam čekali lidi ,nekdo prišel a zavolal si nekoho na nejakou práci a bylo

Datum: 07.11.14 21:14
avatar

Jak vydělat? Ve Vašem případě vím naprosto přesně - nekupovat brikety v Baumaxu ! No jo, jenže to byste ušetřil ojra, ne kačky, což?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 07.11.14 21:36

práve že ty brikety jsou součástí šetrení oproti plynu

Od: janm
Datum: 07.11.14 22:03

u nás, známí co nemají práci si přilepšují "drobnými výpomocemi", tuhle pomůžou nasekat dřevo, sklidit uhlí, porýt zahrádku, obracet seno, udělat důchodcům nákup atd., vždycky nějakou kačku dostanou, na živobytí to není ale nějaká ta stovka se vydělá, což potěší..., chce to obejít dědinu a poptat se...

doplněno 07.11.14 22:16:

A k těm dřevěným briketám...smím se zeptat v čem topíte?, mám na mysli krbová kamna, klasická kamna, kotel?Snad i tam by se daly najít úspory...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 07.11.14 22:12

To tady delají romové ,každou chvíli otravují lidi že jim neco poklidí atd. nemám šanci se jim plést do remesla.

Od: janm
Datum: 07.11.14 22:20

"dělají romové", já nevím, ale tam kde žijete Vás jistě znají, copak by sousedka důchodkyně raději svěřila nákup romům nebo vám?,. cožpak vám nevěří více než romům?, však jim to nemusí vykládat že jim třebas s něčím vypomůžete.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 08.11.14 19:04

jsou tady takové sousedky ,ale chodí je zásobovat jejich deti i když to mají kolem 40 km a jsou taky určite lakomé, jedine co se dá sehnat je práce u haciendáre ale i to je málo

Od: novak*
Datum: 08.11.14 18:59

Mám plynový kotel ,ale ted jsem se konečne rozhodl koupit kamna v Baumaxu ,obyčejná,drevo,uhlí ,brikety spalují,zatým mám ješte drevo ,takže topím zadarmo ,vytopím s nima lehce dve místnosti,nejlépe se topí papírem ,kartony ,palety z vajec,to je lepší jako drevo i dnes jsem si donesl nejaké krabice z Tesca,briketami jenom uvažuji topit ,podle toho co se píše je to asi to nejlepší.

Od: janm
Datum: 08.11.14 22:22

A konkrétně, o jaký typ, nebo jaký název ta kamna mají? "Obyčejná" je totiž široký pojem, jelikož kamny vytápím sám tak mně to zajímá,

doplněno 08.11.14 22:27:

třebas můžu nějak s topením "poradit" záleží ale o jaká kamna jde, v kamnech topím již léta k plné spokojenosti...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 09.11.14 16:41

Výrobce Thorma,-kachle Kerpen 2U4P,výkon až 7,5 kw, za 109eur,taková klasika , ted byli ješte levnejší jako predminulé roky,mám na tom asi 2m potrubí dymovodu aby jsem z toho víc získal a nešlo vela tepla do komína.

Od: janm
Datum: 09.11.14 18:47

Tak to blahopřeji !

Vlastním také, jsou to kamna která "obyčejně" jen vypadají ale ve skutečnosti jsou to "výborná kamna". Většina lidí a dřív i já, totiž neví čím vším a jak se v nich dá topit.

1. Dřevo, klasicky přikládání, po vyhoření na žhavé přivřete klapky na min. a dosáhnete stáložátru jen cca 3-4 hodiny.

2. Dřevěné brikety, celou šachtu vyskládáte nalámanými briketami a zapálíte nahoře, po krátkém rozhoření a seřízení cca 10 hodin (+,-) bezobslužný provoz ALE JE TO DRAHÉ!
3. Hnědé uhlí ořech jedna JE V TĚCHTO KAMNECH NAPROSTÁ bomba, stačí pořídit násypný uhlák, kamna po okraj naplníte uhlím na to dáte dřevo podpal třísky zase dřevo, zapálíte ihned horní dvířka uzavřete spodní necháte chvíli otevřená pro lepší rozhoření pak chvíli spodní klapky na max. jakmíle se kamna dobře rozhoří lze nastavit krátký vysoký výkon nebo nízký delší, od zapálení po uhasnutí Vám kamna budou hřát 10-12 hodin, pokud je venku teplo stačí kamna plnit jen do poloviny ale o to více dřeva nahoře a více vzduchu spod. vzdušníkem. Podrobněji jsem tento způsob popsal zde:

http://krbova-kamna.heureka.cz/thorma-kerpen-2u4p/poradna-otazka/289830/#question

Výhodou je že kamna jednou denně naplníte a zapálíte a jednou denně vynesete popel, nemusíte přikládat a je to "bezkonkurenčně levnější " než dř. brikety. S využitím násypného uhláku a roštování s uzavřenými dvířky zajistí čistotu v domácnosti. Z komína se po rozhoření nekouří, žádný dým žádný smrad, čisto, nemusíte čistit kouřovod a komín jen 1x ročně, po rozhoření lze nastavit větší škálu výkonu , vysoký střední nízký atd.

4. Hn. uhelné brikety, klasicky přikládáte spolu se dřevem, po vyhoření na žhavé uzavřete přívody vzduchu na min. a kamínka (dle množství briket) Vám budou hřát cca až 10 hodin bez přikládání druhý den stačí hodit do popele ze pět nových briket krátce proroštovat a jedete dál.

5. Tato kamna umí i koks, (koks 2) a to bez žhavení je možnost provozu non- stop,stápí se spodním prohoříváním pouze se po roztopení vždy dosype koks a jednou za čas proroštuje a kamna jedou stále, výkon udržují dle nastavení spodním vzdušníkem

6. Lze i černé uhlí, přikládat, nebo odhořívat shora na rozdíl od uhlí hnědého se nasype na žhavé a ještě zapálí nahoře.

7. Rašelinové brikety, podobně jako dřevěné a hn. uhlí odhořívají shora, (akorát chtějí více vzduchu na primáru) dávají ovšem méně tepla i když také dlouho a jsou drahé stejně jako br. dřevěné.

Shrnuto CHCETE-LI TOPIT ÚSPORNĚ EFEKTIVNĚ A LEVNĚ, kupte si HN. uhlí ořech 1 (např. Bílinu) a stápějte odhoříváním shora! Nebo si kupte brikety uhelné a když budete topit dřevem tyto Vám zajistí že druhý den nebudete muset podpalovat a kamna Vám 10h budou také příjemně hřát.

Řekněte mi která kamna to umí. Stále si myslíte že jste si koupil obyčejná kamna Máte-li k čemukoliv dotaz ptejte se

doplněno 09.11.14 19:00:

Uhlák tento

http://www.zbozi.cz/#!/vyrobek/uhlak-hranaty-nasypny-cerny/

S hn. uhlím odhoříváním shora, vytopíte s Kerpeny více jak dvě místnosti, teplo které Vám tato kamna dají s plynem nepoznáte, sám jimi vytápím, když se člověk s nimi naučí nemá to chybu...

doplněno 09.11.14 19:24:

Ještě doplním, pokud budete topit např. dřevem, hn. uhel. briketami stylem "přikládání" tak tam má "delší kouřovod" nebo výměník "čert dědek" smysl, jestli ale budete topit hn. uhlím ořech odhoříváním shora, pak je to zbytečné kamna klidně napojte na "krátko" budete mít lepší tah a jakmile kamna vyhoří na žhavé a přivřete klapky na úplně malilinkatou škvírku, získáte "radiátor" který bez obsluhy bude hřát na min. i víc jak 12 hodin bez obsluhy, kamna pak hřejí "úsporně" bez přikládky a starostí, 90% tepla Vám ve stáložárné fázi totiž předají svým pláštěm, do komína půjde jen "minimum" takže je to i velice "úsporné", stojí-li kamna u zdi, pak ji doslova "nabijí" teplem, (akumulace) čímž se zase prodlouží tepelná pohoda. Uhlí lze pohodlně skladovat v plechových sudech, jež lze získat jako "odpad" (ty 200l) lze postavit i dva na sebe a nahoru stříšku, dole otvor s deklíkem (dvířka) vrchem plníte spodem vybíráte

doplněno 09.11.14 19:50:

Tady máte ukázku:


Pán to ukazuje dobře ale mám k tomu pár postřehů:

1. Při plnění kamen a čištění (roštování) mějte vždy uzavřena spodní dvířka= čistota nenaprášíte si a kamna mohou stát třeba v obýváku

2. Ty brikety co dává na rošt před vsypem uhlí jsou zbytečné jde to na 100% i bez nich, ale kdo chce proč ne.

3. Při zavírání dvířek stačí páčky jen "lehce dopnout" aby dvířka těsnila, pokud je moc natvrdo tlačíte, vymačkáte si zbytečně těsnění dvířek které jinak vydrží bez problému 9 i víc let bez opravy.

4. Násypný uhlák může být kulatý, nicméně hranatý je lepší sedí ve dvířkách na 100% uhlí nasypete pohodlněji a také komín lépe odsaje mikroprach (po vsypu a vyklepání chvíli počkejte)´= čistota v domácnosti

5. Klapky lze nastavit velice variabilně, platí že spodním vzdušníkem nastavte jen tolik vzduchu aby to po rozhoření plynule odhořívalo a nehaslo. Na škvíry (jak to dává pán) to dávám až po odhoření na žhavé. Ale i tak lze. Pod uhlí lze také nasypat na kousky nakrájené "tvrdé suché" pečivo, odhoří bez problémů a v teplých dnech ušetříte něco uhlí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 09.11.14 21:07

Když jsme meli podobná stará kamna ješte pred plynem dávali jsme hodne uhlí do kamen ,ale o techto nových v papírech píšou že aby se dávalo jenom kilo dve paliva že se muže roztavit rošt ,to snad ne, dále to zapalování z hora jsem ješte neslyšel ,vždycky jsme zapalovali jenom ze spodu ,papír,drevo ,pak uhlí,otevrít dvírka a nakonec zavrít i malé otvori a šli celou noc, tato nová kamna mají i na horných dvírkach malé otvory ,tak jako na spodných dvírkach,ale na co,temy hornýma otvormi by mohl jít ven dym, v papírech o tom píšou ,primárný vzduch ,to je asi ten ze spoda a sekundárny to je asi ten ze zhora temy otvory malýma na horných dvírkach ani ty horný otvory nepoužívam ,korovod jsem dal dlouhý jenom kvuli ekonomike,jinak uhlím ani drevem pokud se topí klidne se kourovod nezanese ani za rok ,horší je to s papírem,nebo když není zima stačí mi spálit nejaké reklamné letáky co házejí do schránky a je teplo ale je z toho hodne popela , a tato nová kamna nemají zadný klapku-šuber jako mela ta stará.

Co se tým zapáleným z hora vlastne získa,asi pomalé horení. A ješte ,když mám tam už jeno žhavé uhlíky mám zavrít i na spodných dvírkach ty malé otvory ,doted jsem je nechával otevrené ,aby to nezhaslo bez vzduchu.

Od: janm
Datum: 09.11.14 21:34

Tyto kamna umí i PROHOŘÍVÁNÍ ZE SPOD JAK TO ZNÁTE, ovšem tento způsob se v návodu z r. 2005 uvádí jen jako udržovací na snížený výkon, nevýhodou je riziko vysoké kouřivosti, špatné regulace, dehtování , zanášení komína, žhavé uhlí se "dusí"pod násypem.

ODHOŘÍVÁNÍ SHORA JE bezkonkurenční způsob, kamna nekouří nedehtují krásně hřejí jsou výborně regulovatelná, není pravda že je to jen na malé teplo lze nastavit různé výkony tak např.

Nastavíte-li po rozhoření :

1.Spodek (primár) na max. vrch sekundár na min, nebo 1/2´= kamna pozvolně naberou velmi vysoký výkon hrozí jejich poškození

2. Spodek cca jen na 2/3 vrch 1/2 velmi vysoký výkon bez rizika poškození kamen (budou ale nejspíš červená)

3. Spodek cca na 1/2 vrch na 2/3 plynulý střední výkon delší stáložár

4. Spodek o něco méně než na 1/2 (vzduch otevřen) vrch 1/2 otevřen máte zase jiný výkon

5. Nastavit lze různě, dle potřeby, pokud jsou kamna plná uhlí nenechávejte spodek na max.otevřeno trvale ! Naopak jsou-li kamna plná jen do poloviny pak spodek nastavte např na 2/3 až max. atd.

Uhlí není vhodné na prohořívání ze spod tzn. shora na žhavé nasypete uhlí= dýmovnice, ale např. hn. uhelné brikety lze v dobře roztopených kamnech spalovat i prohoříváním ze spod bez kouře, vrch uzavřete a spodkem nastavíte tolik vzduchu aby se z komína nekouřilo je to cca od 1/2 do spíše cca 2/3 dle tahu Vašeho komína, jak odhoří na žhavé opět přivřít vzduch ´=radiátor dalších cca 10 a víc hodin.

AŤ spalujete jakékoliv palivo, jakmile je již "žhavé" přivřete spodek na minimum škvírečka, vrch zavřete´= teplo Vám zůstane doma neodsaje ho komín. Toto platí pro hn. uhlí, hn. uh. brikety, dřevo. Více vzduchu musíte nechat pouze u černého uhlí, koks pod násypem koksu cca 1/2 (primár) a u rašelinových briket 2/3 až max.

Dneska co píšou v návodu, vám moc nepomůže oni totiž píší jen to co platí pro obyčejné a pracné neefektivní přikládání nic víc nic mín, proto tam píšou že nemůžete dát víc paliva najednou u odhořívání shora klidně naložíte plnou šachtu kamna odhoří postupně tak jak je nastavíte nedáte-li dole max. kamna se nikdy nepřetopí toto psali ke stejným kamnům v návodu z roku 2005, takže nemusíte mít strach dnes výrobce návod "ošidil" co tím sleduje nevím, lidi mají výborná kamna a neumí je použít ta šachta není na přikládání je na odhořívání shora pro :

hn. uhlí, dř. brikety, rašel. brikety, a na prohořívání ze spod, pro uhel. brikety, koks, kvalitní černé uhlí atd.

Klapka do komína u nových kamen není třeba neboť když zavřete klapky tak do komína nic nepustíte v kamnech vznikne podtlak který komín nepřekoná, klapku do komína si ale můžete koupit zvlášť chcete-li, není v tomto případě ale důležitá.

NO JÁ TO ZJEDNODUŠÍM, KDYŽ SE TY KAMNA NAUČÍ člověk OBSLUHOVAT MÁ DOMA "POLOAUTOMAT" TZN. MINIMUM OBSLUHY, MAXIMUM SAMOSTATNÉ VÝHŘEVNOSTI.

NA odhořívání hn. uhlí ze spod jsou jiná kamna CLUBKY, ty se již nevyrábí ale lze sehnat.

doplněno 09.11.14 21:45:

A když se rozhodnete topit i jen "klasicky" přikládáním pak je "velkou chybou" nevyužívat tu horní klapku. Proč? Protože po rozhoření tím že nastavíte na primáru cca polovinu až min. kamna poběží pomalu déle a tím i úsporněji a tím že horní klapku nastavíte o malinko víc než spodní tak "dopálíte plyny" které by jinak vyletěly komínem jako "kouř" . Vy ten kouř tedy otevřením horních klapek spálíte čímž "ušetříte" protože ten kouř vám dá ještě "teplo" nezanesete si komín a lidé se venku nebudou dusit smradem

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 09.11.14 22:05

Tak to kdybych topil ze zhora ,tak mi rošt nemuže roztavit když na roštu je jenom uhlí,ale je to proti logice dát oheň na vrch a čekat že to bude horet když vzduch jede ze spodu do protismeru ohne,když budu mít brikety tak to skusím ,ale nápad je to dobrý ,to by jelo jako baterka.

Takže ty horný otvory pomáhají spalování,když jsou otevrené ,ale spodek musí být víc zavren nebo to dostane tlak a cez vrchní otvory by šel dym.

Od: janm
Datum: 09.11.14 22:19

No zdá se že je to proti logice, ale opravdu to funguje máte tam video, pán to ukazuje jak to zapaluje nahoře tak se podívejte Ono to nejde "protisměrně", vzduch jde ze spod a shora, čili je to jakoby to hořelo na roštu ale zároveň si to samo podpaluje další palivo pod sebou JE TO PRINCIP SVÍČKY, TA VÁM TAKY HOŘÍ SHORA DOLŮ, ŽÁDNÉHO KOUŘE SE NEMUSÍTE BÁT PROTOŽE PŘI TOMTO ZPŮSOBU SE PRAKTICKY HNED SPÁLÍ ANI Z KOMÍNA HO SKORO NEUVIDÍTE JEN ZE ZAČÁTKU NECHTE KAMNA DOBŘE ROZHOŘET CCA 30-40 MINUT dle nastavení MÁTE TAM PRO ORIENTACI TO VIDEO TAK SE PODÍVEJTE. ODHOŘÍVAT SHORA VÁM BUDE UHLÍ NALÁMANÉ DŘEVĚNÉ A RAŠEL. BRIKETY, BRIKETY UHELNÉ ŠPATNĚ PROTOŽE mají velké kusy takže ty přikládat klasicky.

Při klasickém přikládání nejdřív cca 30 minut i víc máte vrch i spodek otevřen na Max. Pak postupně spodkem vzduch ubíráte necháte jen 1/2 nebo min. dle tahu komína jen tolik aby to pomalu hořelo a nehaslo a vrch necháte vždy o něco více otevřen než spodek aby jak správně píšete se tvořilo dole jen tolik plynů aby je sekundární vzduch stihl spálit. U odhořívání shora toto neplatí po rozhoření dáte-li víc vzduchu nahoře než dole máte plynulý menší nebo střední výkon, dáte-li dole více vzduchu nahoře méně máte vysoký výkon( nahoře v kamnech rozpoutáte "žár")

doplněno 09.11.14 22:28:

PROPÁLENÍ ROŠTU, HROZÍ POUZE V JEDNOM PŘÍPADĚ, A TO KDYŽ NEBUDETE VYNÁŠET POPEL TAKŽE BY UCPAL PŘÍVOD VZDUCHU k roštu a ten by se přestal CHLADIT, ale to se v praxi těžko stane. Rošt se totiž chladí vzduchem ze spod, ať topíte jakýmkoliv způsobem, pokud jsou kamna ve "stáložárné fázi" (tzn. jsou vyhořelá jen na žhavé) tak zase to žhavé nemá "sílu" rošt propálit ani když vzduch dole přivřete na min, takže se rošt již nechladí.

Životnost roštu je při celosezonním topení cca 6 let+,- pokud praskne dá se koupit nový není drahý (kulatá otočná část) stálo to 150 korun tuším že dnes to není o moc dražší, já ho již měnil a kamna jedou dál, každý rok po sezoně vymažte šamotem nebo jílem či červenicí (hlínou) vnitřek kamen, prodlouží to životnost kamen, šamot ale časem stejně popraská, to provozu nevadí, vadí jen pokud se vydrolí, za cca deset let se mi nestalo že by se "vydrolil" i šamot se dá koupit částky nejsou vysoké.

doplněno 09.11.14 22:36:

Odhořívání shora doporučuji zkusit. Pokud se Vám tento způsob zalíbí a chcete ušetřit, pak ale jděte do hn. uhlí, ušetříte oproti dřevěným briketám nemalé peníze, ale pochopitelně rozhodnutí je na Vás nehledě k tomu že uhlí naložíte uhlákem během několika vteřin, vsypete, brikety musíte nalámat a do šachty vyskládat bez mezer až nahoru jde to dobře ale je to i deset minut práce.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 10.11.14 16:28

Tak takto jsem topil na vojne ,nasypal jsem jeden uhlák a polil to naftou a zapálil ,nafta stekla i do popelníku a tam horela a zapálila uhlí a nakonec to horelo asi ze spoda.Nejak se mi to na videu ale nevidí,plamen horí na vrchu,takže všechno teplo jede do komína,kamna na urovni roštu budou určite studená a co popel ten se hromadí navrchu nedusí plamen,nebo kdyby jste zaroštoval tak se spíš propadnou žhavé uhlíky a chytne se i spodek ,ale nevím neskoušel sem to. Takto topit se dá jenom když je tuhá zima ,zatým topím jenom 2,3 hodiny ,ješte nemrzne.,

A rošt na starých kamnech vydržel celou životnost 30 let ,tak doufám že i tento vydrží.

Od: janm
Datum: 10.11.14 18:58

Zdravím pane "Novák"

Ve stručnosti tedy k odhořívání shora.

1. Topení kdy zalijete uhlí v kamnech naftou je opravdu nesmysl, to víte sám, navíc je to úplně zbytečné a nepřináší to žádný užitek ba naopak.

2.Kamna -hřejí již od začátku, nejdříve předávají teplo plotnou horními dvířky a celou horní třetinou, tato fáze netrvá dlouho, vzápětí hřeje celá polovina kamen a po prohoření uhlí až k roštu cca za 3-4 hodiny (+,-) dle nastavení a množství uhlí kamna hřejí dalších 7-8 hodin celým povrchem, (stáložárná fáze) pokud v této etapě ještě přivřete klapky na škvírku prodloužíte výhřevnost o další cca 2 i víc hodin, takže krátká etapa kdy kamna "nehřejí" úplně celá se Vám bohatě vrátí s maximální účinností ve stáložárné fázi = do komína pak jde opravdu minimum. Prakticky ale nepoznáte zda kamna hřejí ze začátku jen z poloviny nebo celá, protože teplo se začne šířit po místnostech nedlouho po zatopení bez ohledu na to jakou částí kamna zrovna teplo předávají.

3. Všechno teplo jede do komína- jde o teoretický předpoklad , v praxi tomu tak není a to ani ze začátku kdy kamna začínají hřát. Proč? Plamen jde totiž za vzduchem, teplo směřuje shora dolů k roštu, takže i když se zdá že všechno teplo vyletí komínem protože kamna "hoří zhora" v praxi to tak zkrátka není.

4. Popel se hromadí nahoře nedusí plamen? Nikoliv, k tomu v žádném případě dojít nemůže, popel je totiž až posledním produktem hoření, nejdříve palivo hoří pak žhne (stáložárná fáze) a až teprve ke konci celého cca 10-12 (15) hodinového cyklu se postupně žhavé uhlíky kdy úplně "vyžhnou" postupně mění v popel, který chládne, ale to už v kamnech "není nic hořlavého" co by tento popel mohl dusit.

5. Nepropadne žhavé dolů a nechytne celý objem paliva? Ne toto je opět úplně vyloučeno, uhlí je prakticky "nepropustné" směrem dolů vůči propadnutí jakéhokoliv uhlíku, dokonce můžete pod násypem uhlí i roštovat, nepodaří se Vám nikdy aby žhavé propadlo přez vrstvu uhlí až dolů pod něj. Jediné co uhlí propustí nahoru přez násyp je vzduch. V případě dřevěných briket ztápěných odhoříváním shora nalámaných na "kolečka" vyskládaných nebo vsypaných do šachty to funguje obdobně. To by palivo muselo mít "velké kusy" mezi nimiž vzniknou díry (dřevo) ale i to lze vyskládat takřka bez mezer (je to ale velice pracné)

4. Takto lze topit jen když je tuhá zima - Také toto neplatí, pokud chcete topit méně, vsypete do šachty méně uhlí, které vyplní jen třetinu nebo polovinu šachty. V tomto případě nastavíte klapky na kamnech vrch (50% vzduchu tj. klapka z poloviny otevřená a z poloviny zavřená) spodní klapku (primár) necháte úplně otevřený po celou dobu hoření kamen, ´má-li komín vysoký tah pak primár nastavíte např. ze 2/3 otevřený. Kamna necháte "volně odhořet" až k roštu a jakmile zmizí "zlatobílé plameny" stáhnete klapky na úplné minimum. Výsledek? Kamna dají výkon sice nižší ovšem pozdějším přivřením klapek na úplné min. (sekundár pak klidně můžete zavřít zcela) získáte také velice dlouhou výhřevnost, kamna pak hřejí cca dalších 10 hodin jako radiátor bez přikládání a obsluhy= bezpracné, úsporné, čisté, efektivní. Lze také vsypat trochu uhlí a na něm klasicky přikládat dřevem, jakoby uhlí pod ním ani nebylo, v tomto případě dáte na primáru jen tolik vzduchu aby hořelo dřevo a nahoře klapky spíše otevřete, až Vás přikládání přestane bavit, jednoduše přidáte vzduch na primáru a začne odhořívat uhlí a dále to už znáte.

V těchto kamnech sám topím, není důvod Vás jakkoliv klamat, co bych z toho měl

Řadu věcí nelze bez vyzkoušení "pochopit" já také nechápal, proto doporučuji VYZKOUŠEJTE. Vezměte dvojkolák, nebo vozík za auto máte-li zajeďte si do uhelných skladů a kupte si na zkoušku např. metrák hn. uhlí ořech 1, nebo raději 2 metráky A ZKUSTE TO. Máte na to dobrá kamna KTERÁ JSOU PŮVODNĚ URČENA JEN NA HNĚDÉ UHLÍ které lze spalovat odhoříváním shora i prohoříváním ze spod (nedoporučuji), to že dnes to u kamen v návodu neuvádí neznamená že tomu tak není, protože tato kamna se vyrábí "stále stejná".

CHcete-li opravdu ušetřit pak to hn. uhlí a odhořívání shora je jeden z nejlepších způsobu pro tato kamna, jistě stejně lze ztápět i dř. brikety , pak je to ale vždy dražší i když jsou brikety "levné", ony dají přibližně stejný výkon jako hn. uhlí ale na stáložár a cenu je to uh. zatím vždy o něco "výhodnější". Jinak Kerpeny jsou v podstatě "univerzální"druh paliva a způsob topení záleží pouze na Vás

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 10.11.14 21:08

Tuto temu jsem v poradne již nenašel ale ve vyhledávaní ,museli to zrušit ,tak nevím jestli to ješte najdete.

Tolik informací najednou ,jak to všechno víte, jinak černé brikety nedoporučujete takto ze zhora spalovat, takže tvrdíte že to uhlí celá ta kupa když dohorí ze zhora až dospodu zustane celá žhavá i na hore žádné popelnaté ochlazené vrstvy uhlí na hore nebudou ale všechno to bude zárit do červena i ten vrch co se spálil na začátku pred 6 hodinami , a kolik je potom z teho popela asi tak za dva popelníky určite,musí se to nechat vychladnout a pak začít znova,že.

Od: janm
Datum: 10.11.14 22:29

Takže popořadě

Jak to všechno vím? Zkrátka v kamnech topím již řadu let, mám vyzkoušeny hn. uhelné brikety, uhlí hnědé, černé, koks, dřevěné rašelinové brikety, dřevo... Kamna užívám jako jediný a hlavní zdroj tepla a na zimu si stěžovat opravdu nemohu (vytápím dvěma kamny, buď jedou jedny, nebo na střídačku, nebo oboje naráz, když např. mrzne)

"Černé brikety"- no na trhu jsou většinou "hnědouhelné" jsou za cenu +,- dřevěných jsou v různých velikostech formátech, a právě pro svůj "formát" velikost, nejsou vhodné k odhořívání shora, velké kusy´= oheň hůře přestupuje shora dolů, pokud tedy tak nejlépe je brikety přikládat anebo spalovat prohoříváním ze spod, psal jsem o tom výše. Naproti tomu brikety dřevěné je nejlepší "nakrájet" na kolečka kamna vyskládat a nechat odhořívat shora jako uhlí, na rozdíl od uhlí nemusíte nechat déle rozhořívat chytají lehce a odhořívají při nižším přívodu vzduchu než u uhlí.

S tím odhoříváním uhlí (vše bude zářit do červena) jste to pochopil dobře , ano tak to funguje. Kolik z toho bude popela? Plné Kerpenky tzn. cca 10 kg hn. uhlí =cca 1 popelník víc ne, tzn.jednou denně se uhlí zapálí a po těch 12 hodinách (přivřete-li sp. klapky ve stáložárné fázi pak i po 15 hodinách) kamna vychladnou, protože ale zdi mají velkou akumulaci tepla, stačí zatopit jen 1 denně a 1 denně vynést popel, druhý den cyklus zopakujete, lze pochopitelně i na žhavé přiložit např. brikety, dřevo nebo trochu hn. uhlí a prodloužit topení klasicky přikládáním (dokládáním) ale pak již většinou "přetopíte"(protože to teplo "je ve zdech" akumulace) já většinou nedokládám protože je to zbytečné.

Pro představu dnes ráno než jsem šel do práce jsem od večera měl nachystaná kamna Kerpen (uhlí jen 2/3 +podpal dřevo) která jsem jen zapálil v 4:30 hod.,cca 30 minut nechal rozhořet seřídil na střední výkon a šel do práce. Později se vzbudila "babička " a cca v 9 hodin dopoledne kamna "stáhla" na min.(stáložárná fáze) V 18 hodin jsem přišel z práce a kamna ještě hřála že jsem na nich neudržel ruku, nyní jsou již studená ale ve dvou pokojích mám stále 26 stupňů, přitopím zase až zítra Při tom celou tu dobu nemusíte do kamen přiložit, (já byl v práci kamna doma hřála) a to ještě nebyla plná uhlí !

Pokud by Vám vadilo, že kamna musíte vždy druhý den znovu podpálit pak můžete topit hn. uhel. briketami, po skončení přikládání a odhoření na žhavé uzavřete vzduch na min. a druhý den hodíte do popele něco hn. uh. briket a jedete znova

A kdo mě to vše naučil?

Vaše kamna Kerpen 2u4p, pochopitelně i výrobce dříve psali ještě dobré návody

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 11.11.14 16:15

Kdo to vymyslel takové topení ,zhora ,každý by si myslel že se to celé musí roztavit ta kamna z toho žáru,ale když budu topit hnedé uhlí ze spoda po lopatke,tak ta energie se z toho uhlí musí taky vyťežit a když večer prihodím pet lopatek ,nebo i celý uhlák,tak ješte ráno tam bude žhavé no ale 12 hodin to asi nepojede,,píšete že to horí 12 hodin a stáložár jede kolik jenom hodinu ,když jsou kamna už po 15 hodinách studená,to je nejak málo,čekal bych že ješte o 4 hodiny tam bude žhavé,,ted ješte zjistím cenu uhlí a možná to vyskouším,tak jednou určite, jinak je napsané že spalují kamna drevo ,brikety a černé uhlí,,na jiných kamnech byli psané jenom brikety a drevo, ale tyto byli nejlevnejší a dá se na nich ohrívat voda na plotne,proto jsem je koupil,nekdy predloni meli podobné dva druhy ,hnedé barvy ,menší a vetší ,ale byli drahší i ty menší ,jako tyto letos.

Od: janm
Datum: 11.11.14 17:15

zdravím

TOPENÍ SHORA JE OFICIÁLNÍ ZPŮSOB SPALOVÁNÍ HN. UHLÍ V TĚCHTO KAMNECH, UVEDENÝ V NÁVODU Z ROKU 2005 výrobcem THORMA, DÁLE UVÁDÍ i PROHOŘÍVÁNÍ ZE SPOD (to co znáte vy) spíše jako "udržovací způsob" na minimální výkon. Jistě, přikládat také můžete, má to sice poměrně dost nevýhod ale líbí-li se Vám přikládat, roštovat, kamna stále rozhořívat doregulovávat, nebo je zadusit zasypáním shora na žhavé proč ne, JE TO VAŠE VOLBA ,

Upřesnění, od zapálení do úplného schládnutí kamna dle nastavení a množství uhlí hřejí cca 10-15 hodin, z toho je 3-4 hodiny doba hoření a cca 7-11 hodin fáze stáložárná kamna jsou plná žhavého hřejí ale nehoří již plamenem.

Pokud užijete uhlí černé a necháte odhořívat shora pak od zapálení do vyhasnutí kamna (jsou-li plná) hřejí 24-25 hodin z čehož fáze plamene je pár hodin zbytek stáložár. Černé se spaluje tak, že ho nasypete na žhavé, nahoře na něm navíc ještě rozděláte oheň, spodní klapka hned od začátku na min. horní na max. otevřeno, kamna se prudce odplyní tzn. hoří svítivě bílým plamenem, pak přechází do fáze stáložáru kdy je nutné vzduch spodním vzdušníkem zase přidat, aby žhavé černé uhlí nevyhaslo. Toto mohu doporučit jen v případě tuhých mrazů, potřebě vytopit větší prostor, nebo chcete-li mít doma saunu např. 30 a víc stupňů. Ve stáložárné fázi nelze u černého uhlí příliš snížit výkon, jinak vám kamna uhasnou. Můžete ale pochopitelně také přikládat, jak na to je v návodu.

Jinak záleží na vás čím a jak budete topit, úsporný a pohodlný provoz jsem uvedl, ale klidně si topte jak chcete

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 12.11.14 19:09

Na tom videu kamna topí do komína,ja je mám posunuta do strany 50 cm,aby mi nevyhrívala komín ale jenom stenu,

v papírech píšou že když chci menší výkon tak otvory na horných dvítkach mají být zavrené,

Od: janm
Datum: 12.11.14 21:38

Ono je to tak.

Když dáte delší kouřovod anebo i "čerta" (tepelný výměník) pak se o něco "málo" sníží, omezí tah komína, aby Vám pak kamna dobře táhla musíte více otevřít přívody vzduchu A? PUSTÍTE stejně teplo do komína, je pravda že něco z toho tepla odebere delší kouřovod a i ten čert a předá do místnosti.

Když dáte kratší kouřovod a bez výměníku, pak zase máte o něco "málo" lepší méně omezený tah, aby Vám pak kamna dobře táhla stačí nastavit méně vzduchu tedy přivřít vzduchové klapky (růžice) A? PUSTÍTE méně tepla do komína a více tepla předají kamna svým pláštěm.

Takže v prvním případě dáte více vzduchu a teplo předává spíše delší kouřovod nebo i (pokud je) teplovzdušný výměník "čert" (správně gájo)

Ve druhém případě kdy máte kamna napojena na krátko stačí nastavit méně vzduchu a teplo kamna předají spíše pláštěm.

Neměřil jsem to, ale možná to vyjde +,- stejně. Obecně v obou případech platí, nastaví-li se klapkami méně vzduchu kamna předávají více tepla do místnosti,protože méně do komína a naopak. Pokud topíte uhelnými briketami nebo uhlím ať již jakýmkoliv způsobem pak jakmile se uhelné palivo "odplyní" a jen červeně žhne přivřete obě klapky (horní můžete úplně zavřít) na malilinkatou škvírku a kamna v této stáložárné fázi Vám pak předají většinu tepla cca 90% do místnosti a jen minimum do komína, stáložárná fáze je pak dlouhá a velice ekonomická, protože do komína nejde skoro nic, jen co pustí ty malinké škvírky růžic, vyjímkou je ale např. černé uhlí kde stažení na úplné minimum ve stáložárné fázi může znamenat uhasnutí žhavých uhlíků.

Dá se to říct i jinak, když topíte spíše s otevřenými klapkami (ze začátku to je nutné vždy) pak kamna sice dají vysoký výkon ale také větší část z tohoto výkonu vyletí komínem čili klesá účinnost. Když později již kamna dobře hoří klapky můžete o něco přivřít pak se sice výkon sníží ale zvýší se účinnost čili kamna mají sice nižší výkon ale z celkového objemu tepla které se uvolní z paliva vám jde více do místnosti, dle nastavení klapek např. 70% do místnosti 30% do komína, ve stáložárné fázi kdy můžete klapky dát na úplné minimum pak kamna ještě sníží výkon ale z toho tepla co uvolní žhavé uhlíky vám jde až cca 90% tepla do místnosti a jen cca 10% do komína.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 12.11.14 22:15

Výhoda delšího potrubí je že když jede stáložár tak ja udržím ruku na dymovodu u komína což je délka od kamen asi 2 metry,ale už metr od kamen neudržim,a z toho usuzuji že mám úsporu,

ale já jsem proto dal kamna stranou 50 cm aby nebyli naproti komínu tak jako na videu,nebo tam je tenká zed možná 10 cm a za ní je komín,je to duté a když se tam teplo dostane ze sálajícich kamen tak hned vylítne komínem,

jinak je to dobrá vec tato kamna,jak sauna.

Od: janm
Datum: 12.11.14 23:14

Ale ano, já když mám kamna ve stáložáru také udržím ruku u kouřovodu a mám jej o něco kratší, ono ve fázi stáložáru je v podstatě úplně jedno je-li kouřovod dlouhý nebo krátký protože když máte kamna "na škvírky" tak v podstatě to teplo z uhlíků ta kamna "nepustí moc do komína". Když se časem člověk naučí v Kerpenech topit, tak ono je jedno je-li kouřovod 1m nebo 2m, protože kamna reguluje tak aby mu optimálně hořela a hřála.

Jinak to víte že jsou to super kamna KDYŽ "haicujete naplno" tak doporučuji nechat otevřené dveře všude, to teplo se rozleze

Jó a ještě se omlouvám uváděl jsem délku stáložáru po stažení klapek u hn. uhlí když odhoří na žhavé na 15 hodin, máte pravdu je to málo kamna na minimum svedou víc, včera jsem nechal odhořívat a ve stáložárné fázi jsem přivřel kamna na min. a hřála tedy celkově včetně zátopu od 9 hodin od rána do cca 10.30-11hodin do druhého rána čili jela od podpalu do úplného vychladnutí cca 26 hodin na minimální výkon ( v době stáložáru) s 10 kili hn. uhlí takže opravdu OK kamna, vidíte topím řadu let a člověk se stále učí

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 13.11.14 08:42

Jaké máte potrubí,ja mám to hrubé 1,5 mm hrubý plech,možná by mi stačilo i to tenké 0,4mm na dymovod,je to težké musel jsem dát konzolu do steny ,mám za kamnamy 50cm potrubí vodorovne pak koleno a na horu 125cm pak koleno a do steny ješte 25cm a to jsem chtel dát ješte o 25cm delší ale ze stoličky jsem nedosáhl udelat výš otvor.

Od: janm
Datum: 13.11.14 18:25

Já mám ten tenkostěnný kouřovod, tj. 0,6mm, no ale záleží také na výrobci, některé mi přijdou i méně silné jakoby až "papírové". Lidé se většinou těch tenkostěnných kouřovodů "bojí" že dlouho nevydrží, ale i při trvalém vytápění mi vydrží několik sezon, většinou jen sem tam za několik let dokoupím, když už mám pocit že je plech již hodně vypálený některou část kouřovodu, ale výslovně že by po letech byl děravý s tím jsem se setkal jen vyjímečně. Výhodou těch tenkostěnných je čištění, i když je delší protože "lehký", odpojím od kamen a hned obtočím novinami, odpojím od komína a taktéž ihned ucpu, aby na zem spadlo "minimum", celé to vynesu na dvorek a tam řádně "vyklepnu".

Jinak každý kouřovod je vlastně "stavebnice", tzn. lze dokupovat díly, kolena a potřebuji-li kamna šoupnout víc ke zdi nebo naopak od ní není problém, kdysi jsem si s tím i "hrál", tzn. jednu sezonu jsem měl 2 čerty a vodorovný kouřovod, pak 1 čert a šikmý kouřovod, atd. atd., dnes to mám spíš na krátko ale jinak není problém

Dle toho co popisujete by ten Váš kouřovod měl být +,- optimální, záleží na tahu komína měl jsem i mnohem delší kouřovod ale myslím že je to zbytečné , ledaže chcete mermomocí kamna odsunout někam dál od komína. Jinak svislý úsek kouřovodu je velice dobrým prvkem, po nahřátí "generuje tah", čili pomáhá rychlejšímu náběhu kamen. Jinak máte-li už kouřovod 1,5mm pak by myslím byla již škoda ho měnit za tenčí, tento vás přežije, při správném topení stačí čistit jen 1 ročně, buďto si dáte práci a jako já ho celý odpojíte a vynesete ven (lepší na čistotu v domácnosti) nebo tam můžete vřadit čistící kus, záleží na vás Pokud to prostorově lze a chcete si ten kouřovod "vylehčit" pak bych vyhodil ten 50cm vodorovný kus a dal bych jen koleno roura nahoru koleno a ten 25cm , čili zbytek bych ponechal, ale třebas je pro vás výhodné mít kamna dál v místnosti to neposoudím...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 13.11.14 21:03

My jsme meli tenké potrubí a vydrželo to 30 let,jenomže ted je to papír co delají dneska ,

je takové koleno co má takový šroubovací otvor kvuli čištení a nemusí se rozebírat potrubí,

jinak má to váhu min.10kg,

co to je čistíci kus ,kominárska štetka mi asi neprojde kolenama,

ten vodorovný kus 50cm jsem tam dal jenom proto aby se nevyhríval komín aby byla kamna stranou od komína,

ješte k tomu topení ,za den spálite 10kg uhlí ,za 200 dní 2t,to moc levné nebude oproti plynu.

Od: janm
Datum: 13.11.14 22:28

No takto, plyn nemám takže ho ani neřeším a při dnešních cenách ani nechci, na sezonu si objednávám cca 30q hn. uhlí, spálí se jak kdy jaká je zima atd. Cenově na celý rok, pokud ještě k tomu koupím před sezonou jako letos mě to vyšlo i s dopravou něco přez deset tisíc, vytápím pouze kamny ale zase mám doma "opravdové teplo", ne jako u známých, kteří topili plynovým kotlem, v malinkém podkrovním bytečku a v noci jsem se tam budil zimou a vzpomínal na kamna. Možná se to někomu nevyplatí ale mně zatím ano, dřevo má být levnější ALE nemusím sekat štípat rovnat sušit skladovat na 2 roky dopředu, nemusím přikládat celý den, nemusím mít drahá kamna za 50 000,- nebo 90 tisíc (kanadská) v případě nouze mohu topit všemi palivy, co se mi namane pod ruku (nemyslím odpady plasty těmi zásadně netopím) Takže deset až jedenáct tisíc stačí na pokrytí sezony nezatepleného domku s nadstandartními teplotami, je to moc? Pro mně zatím ne.

doplněno 13.11.14 22:30:

Však 200 dní je 6a půl měsíce ne? To není zas tak málo, kupuji 3 tuny (30q).

doplněno 13.11.14 22:49:

A kdyby to uhlí nebylo zatíženo nesmyslnými eko daněmi které vymýšlí EU , tak ta skutečná hodnota je podstatně nižší, bylo by to topení úplně za hubičku nic na tom nemění že dnešní aut. kotle a i odhořívací kamna umí spálit uhlí bez smradu a kouře,do budoucna chce EU to uhlí postupně "vytlačit" z trhu pro běžné malé spotřebitele,kvůli ekologii, miliardy aut a průmysl pochopitelně nevadí. V porovnání s uhlím je dřevo alespoň pro mně "studené teplo", inu pokrok, dřív si lidi mohli zatopit koksem a černým pak aspoň hnědým a do budoucna plánuje unie pro všechny plyn a "povolí" dřevo.:(

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 14.11.14 12:47

Nezateplený ,to není moc ,já mám polystyren a spálim tolik za plyn ,ted jsem si udelal levné plastová okna ,psal jsem o nich v poradne ,četl jste to?

Od: janm
Datum: 14.11.14 18:52

Také pochopitelně záleží na vytápěném objemu, ale zase platí, že pokud je prostor zateplený vytopíte kamny větší objem, dále pak záleží také jakou máte doma teplotu, já mám raději "tepleji", pokud bych ale topil jak někteří, tedy úsporně jen např. na 20-22 stupňů pak bych měl spotřebu "rapidně nižší" ale jinak se mi na kamnech líbí i určitá nezávislost, i když palivo musím kupovat, ale jak ho mám doma "jsem v klidu", plynová krize nekrize, máte to svoje malé jisté, krásně vidíte kolik máte a kolik stopíte, je to přehledné fyzicky i po finanční stránce, žádné poplatky za jistič jako např. u elektřiny, zaplatím jen to co opravdu spálím, když netopím neplatím. Také bývají teplejší zimi a tak se stane, že ze 30q spálím jen 22q, to se mi stalo jestli si dobře pamatuji předminulý rok, na ten následující jsem prostě koupil jen 8q a bylo to, je-li uhlí dobře skladováno (ale platí to i pro jiná paliva) pak se Vám zkrátka neztratí a je kdykoliv po ruce.

Ne o těch plastových oknech jsem nečetl

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 20.11.14 19:53

Tak co pepíku kamna topí,topí,to je vec ,dal jsem tri polena a mám 26°,z které části jste vy, šumava že.

Od: janm
Datum: 20.11.14 20:16

zapálil jsem v 11:00 hod, budou hřát minimálně do zítřka 11:00 hod, jsou plná žhavého, dal jsem černé, aby bylo vytopeno i zítra, předpokládám, že zítra večer v nich nebudu muset už topit, tedy pokud by teploty neklesly pod "O" stupňů Kamna jsou to super, kdo se v nich naučí topit má vystaráno.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: novak*
Datum: 22.11.14 21:17

Tak černé, černé uhlí se prí dá lépe skladovat jako hnedé ,černé je prí odolné voči slnku,

ješte se chci zeptat ,černé brikety se dají zapálit i od papíru ,nebo jen od dreva a pepa,

odporučujete pri dreve otevrit horní dírky víc jako spodní ,ale to mužu udelat až když už je žhavé, ze začátku se mi tam na hore tlačí dym ven,tak jedu jen na spodek vrch mám zavrený a ted když už je jenom žhavé ,už nejsou plyny ,tak naco budu otevíret vrchný dírky,

a kolik je to ty dírky na minimum když už je žhavé, já mám je otevrené tak 5 mm v nejširším bode,mám to ješte ubrat a co kdybych je zavrel uplne.

 

Od: janm
Datum: 13.11.14 18:30

Jó a možná to už máte pro čistotu doma je ideální plech pod kamna smetáček a tu úzkou plechovou lopatku

Ohodnoceno: 0x
 
Od: buss®
Datum: 08.11.14 19:07

30 kč za den musím vyžebrat. Ale bolí huba...No ale to chce přemýýšlet. Co tak se dát do politiky? Vzdělání není nutné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.11.14 18:51
avatar

To je maras... *ee*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: feri
Datum: 09.11.14 22:32

Mam podivnej dojem že uživatel novak nás chce trošku potrollit svými úsměvnými až stupidními výroky. Jinak Pane Novák, jste-li Novák, mohu Vám zajistit 20Kg pytel briket dřevěných o vlhkosti max. 12% za stavu lisování za cenu 40Kč když tak honíte low cost materiál. Briket mam k odběru 2 tuny.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.