Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat, jaká je průměrná doba usínání u průměrného člověka? Mně usnutí trvá běžně hodinu či dvě, před stresující situací (např. zkouška ve škole) i třeba čtyři, šest, občas neusnu vůbec. Probrat se po probuzení mi trvá asi rovněž poměrně dlouho, běžně asi půl hodiny (a samozřejmě obvykle tím déle, čím kratší je doba spánku). Dá se to považovat za nespavost?
Zkoušel jsem na volně prodejné léky (bylinné přípravky). Toho, co lékárnice označila jako nejsilnější, jsem zkoušel různé dávky od jedné po tři kapsle (doporučená dávka je jedna) a zkrácení doby spánku bylo spíš zanedbatelné. Alkohol (v dostatečné dávce) pomáhá samozřejmě více, ale nechci každý den před spaním chlastat. Tak nevím, mám si nechat předepsat hypnotika? Jaký lékař mi je může předepsat?
Protože mi přijde mi dost tragické jít spát ve 21 hodin, usnout ve 2 ráno, v 6 vstávat a celý den být jako chodící mrtvola neschopná smysluplné činnosti. I ten další den mám často stejný problém usnout (už se mi stalo, že jsem jednu noc nespal vůbec a další usnul sotva na tři hodiny a teprve následující den pro změnu usínal i za chůze). Stejně tak tragický je i fakt, že člověk v podstatě několik hodin denně promrhá bezúčelným civěním do stropu...
Ještě podotýkám, že jím naposledy obvykle několik hodin předtím, než jdu spát. Konzumaci kofeinu se snažím spíše omezovat. Ani žádné jiné podpůrné prostředky pravidelně neužívám (max. alkohol nebo nikotin - frekvence užívání je jednou týdně až měsíčně).
Děkuji za rady.
Dobrý večer, nespavost je někdy způsobena neustálým přemítáním, kdy mozek není schopen vypnout. Mě osobně pomohly léky od Kneippa - Třezalka nebo před spánkem koupel nohou v kávové sedlině (teplá voda a do toho přidat hrnek uvařené kávy). Tato koupel "čistí mozek" od obtěžujících myšlenek. Dále jsem ještě vyzkoušela jeden recept, a to makový nápoj, který připravíte, když do hrnku teplého mléka přidáte jednu lžičku mletého máku a osladíte medem. Mohu zaručit, že po tomto usnete skutečně tvrdě a možná i zaspíte, takže bych to raději zkusila před víkendem. Já jsem přišla po tomto nápoji do práce namísto v 7.00 v 9.30 hod. - to se mi ještě v životě nestalo. ..)
Moje zkušenost, když nemohu usnout -- vezmu si pouze polovinu bylinné tablety Hypnox Forte nebo si udělám čaj Teekanne Spánek a nervy (čaje se můžou dva, což jsem nezkoušela, protože po jednom se ráno těžko probouzím, fakt síla). Jestli máte větší problém, zkoušel jste čaj + byl. tabletku dohromady? Mě by to porazilo
Někomu též pomáhá doplnit hořčík -- minerálky Magnesie či přímo tabletky
doplněno 10.11.14 15:23:Taky dobré udělat si večerní procházku a pobýt na čerstvém vzduchu
Hlavně si žádné léky neberte sám, poraďte se s lékařem --- ty depresivní stavy a nespavost můžete zkonzultovat s psychiatrem a uvidíte, co vám doporučí. Pak se můžete už sám rozhodnout, co případně budete/nebudete užívat
Tak to vám celkem závidím, protože mě bylinky fakt moc nepůsobí... ze zoufalství jsem ochotný uchýlit se k chemii (alespoň před důležitými situacemi, jako jsou zkoušky). Magnesii piju celkem pravidelně.
Jinak nekvalitnímu spánku pak odpovídá i nekvalitní bdělost (bývám dost neproduktivní, mám problém s koncentrací i motivací). Jsem zralý, brát léky na spaní i na to, abych byl dostatečně vzhůru. Připouštím, že jsem depresivní, ale vzhledem k účinkům antidepresiv na mozek si nejsem jistý, zda by tu nespavost spíše nezhoršila, tak nevím, jestli se k nim uchýlit...
Zdravím. Mě Hypnox forte nepomůže ani max. dávka - 1 tableta. Jenom mě to na noc utlumí, ale nezabere na spaní. I když, jak kdy. Persen je ještě slabší. Když tuším, že nebudu v noci spát, tak si beru ten Hypnox, protože ho mám a nemám nic jinýho lepšího. Většinou to ale netuším, že celou noc nebo půl probdím.
doplněno 10.11.14 18:24:Ještě bych chtěla dodat, že v návodu na dávkování u Hypnoxu forte je psaný, že se má brát půl hodiny před spaním. To si beru, ale působí to až za 2 hodiny. Musela bych vzít 2, aby to působilo po půl hodině. Ale nesmí se překročit denní dávka.
Jsem naučen již pěknou řádku let usínat s televizí - navolím vypnutí televize např. za 30 minut a dávno před tímto termínem jsem "tuhej". Prášek na spaní jsem ještě v životě nevzal .., pochopitelně, pokud usínáte dva v jedné místnosti, ta televize druhého může chvíli jako by rušit,ale v zásadě mu to vyhovuje také...
Mám podobný problém, nechal jsem si na to od obvoďáka předepsat Stilnox - používám pouze půl tablety; je ale důležité počítat s tím, že po užití tablety potřebujete 7-8 hodin spát, to je doba účinku léku. Takže ne že si ji vezmete třeba ve dvě v noci a pak budete v 6 vstávat. Prostě to dělám tak, že když půl hodiny - hodinu nemůžu usnout, tak si půl tablety Stilnoxu vezmu, ale musím pak počítat s tím, že budu těch 7-8 hodin spát. A má to ještě trochu nevýhodu - ráno člověku trvá déle, než se "nastartuje", takže po probuzení třeba půl hodiny sedím na posteli, než jsem schopný vstát. Je to bohužel na recept, když to obvoďákovi vysvětlíte, tak by neměl být problém s předepsáním. Ale není dobré ho používat stále, třeba o víkendu si dát "pauzu"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.