Proč se nemají dávat brambory do ledničky?

Od: Datum: 09.11.14 17:07 odpovědí: 10 změna: 10.11.14 12:13

Proč se brambory nemají dávat do ledničky?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.11.14 17:16

Jaké brambory? Upečené, uvařené , na uskladnění, ...?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.11.14 12:13

Takže: Uznávám, že dotaz byl neúplný. Jen jsem reagovala na to, co jsem slyšela říkat jednoho kuchaře v televizním "vaření": "Když si koupíte pytlík brambor( 2kg) a na oběd je všechny neuváříte, nedávejte ten zbytek do lednice,do přihrádky pro zeleninu, bramborám to škodí..." A z toho vzešl můj dotaz - proč...

Možná opravdu sládnou při třech stupních.Takové mi nechutnají. Já je tedy už nebudu do lednice cpát, ale dcera se vyjádřila, že jí sladkost nevadí a klidně je tam bude dávat dál, jako dosud.

Od: wamp®
Datum: 09.11.14 17:17
avatar

Protože mrznou již při teplotě - 1 st. C. Tady čtěte.

doplněno 09.11.14 17:18:

Banány nepatří do lednice, brambory mrznou již při -1°C
Ovoce a zelenina se správně skladují ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Bývá zde tepleji - jsou oddělené od prostoru ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujte neomytou a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů, apod.). Banány nesnášejí nízkou teplotu, proto nepatří do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Hroznové víno také zavěšujeme v chladném sklepě, aby hrozny nevyschly, ponoříme jim stopky do zavěšené nádobky s vodou, kterou během doby doplňujeme.
Brambory skladujeme nejlépe v čistě vybíleném, suchém sklepě při teplotě +5 °C na dřevěných lískách, aby se daly prohlížet. Je-li sklep teplý, je potřeba jej občas vyvětrat. V zimě naopak brambory hlídáme, aby nenamrzaly; je-li třeba, přikrýváme je pytlem. Brambory mrznou při -1°C. Při +1°C už sládnou. Při +8°C začínají klíčit a při +15°C rychle vadnou a hnijí. Cibule a česnek se skladují vázané ve věncích, zavěšených v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo spíži na lískách můžete skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: buss®
Datum: 10.11.14 00:13

A co říká vlastní zkušenost? Proč se říká, že nahoře je tepleji, takže tam dávat to, co nesnáší chlad, nebo nemá ztuhnout?
A co tak změřit teplotu? A když se tam dá něco jen tak, tak se odpařuje voda, objevuje se led. Tak co s tím?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 09.11.14 17:22
avatar

Netuším, běžně je dávám do lednice a nic se neděje, pouze déle vydrží, jak syrové, tak tepelně upravené.
Předpokládám, že v lednici máte standardní teplotu okolo těch +6°C.
Samozřejmě není rozumné dávat syrové brambory do mrazáku, namrznou a zesládnou...

doplněno 09.11.14 23:19:

Speciálně kvůli tomuto dotazu jsem dal do lednice teploměr. Nahoře u salámů mám okolo 12°C, teď jeď jsem ho přesunul dolů, k cibuli. Pravda, občas tam trošku vyvětrám, když jsi jdu pro lahvoně...

doplněno 09.11.14 23:34:

U piva, nad cibulí, takže asi 20cm nad dnem teď 8°C.
Ale Zanusska nastavena asi na 1,5 stupně výkonu z deseti.
A pořád tam chodím větrat pro lahváče... :-D

Nechci mít v lednici mráz, aby mi tam sládly brambory a mrzlo pifko... :-D

P.S.: přesunu thermometer do mrazáku... :-D

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.11.14 19:02

Jsou tu opět různé názora a každý má pravdu. Ale já vím,že začínají sládnout už při 3 stupních. A v té lednici je někdy práv tolik

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nikc®
Datum: 09.11.14 22:53

Takové zapečené francouzské brambory jsou lepší druhý den z lednice než čerstvé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.11.14 23:24
avatar
Mně teda francouz. brambory chutnají zásadně nejlépe hned po vyndání z trouby. Do druhého dne se v ledničce moc vysuší...
Ohodnoceno: 0x
 
Od: hop®
Datum: 09.11.14 23:38
avatar

Anzi, dovolím si oponovat.
Brambory samotné v ledničce spíš zhnojovatí než aby se sušily. Jejich okolní masitý obsah se ale uleží, což občas nebývá na škodu.
Samozřejmě je to ale věc chuti a názoru, fakt se nechci hádat!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.11.14 08:59
avatar

Hope, v pohodě, sto lidí sto chutí. Neberu vám vaše ledničkové francouzké brambory. ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.