Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo může podat žádost o insolvenci?

Od: irena* odpovědí: 4 změna:

Přítel si vzal úvěr a já jsem mu ručila. On sám je už dva roky nezaměstnaný a já rok a půl na mateřské. Nejsme schopni úvěr platit. také jme už jednu splátku nezaplatili a přišla nám upomínka. Kdybychom chtěli zažádat o osobní bankrot, kdo by žádost podal, dlužník nebo ručitel? Dočetla jsem se, že vždy jen dlužník. Když tedy dlužník neplní závazky vůči věřiteli, tak dluch přechází na ručite. Znamená to ,že jsem nyní dlužníkem já? Mohu tedy podat žádost o insolvenci? V situaci přítele, který je dlouhodobě nezaměstnaný by to totiž nebylo možné. U sebe si také nejsem jistá, když jsem na mateřské a ta činí 11 000 kč.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Mateřská dovolená trvala 28 týdnů. Nyní jste pravděpodobně na rodičovské dovolené (máte-li zaměstnavatele) a pobíráte rodičovský příspěvek. Začnu otázkou: Máte cca 10.000 Kč na sepsání insolvenčního návrhu a dalších cca 50.000 na insolevenčního správce?

Návrh (nejde o žádost) na insolvenci na sebe může podat dlužník, který je v prodlení se splátkami, a který dluží několika věřitelům. Podmínkou ke schválení oddlužení je souhlas věřitelů.

Nemá-li ani jeden z Vás stálý příjem ze zaměstnání, není podle mne (můj odhad) moc pravděpodobné, že by Vám soud oddlužení schválil.

–––– Více informací k insolvenci a k oddlužení splátkovým kalendářem najdete na portálu Justice.cz:

Oddlužení

–––– Zkuste se obrátit na poradnu při finan/... nebo na některou občansko/... (první odkaz vede na Google, druhý na adresář).

Hlavně se neobracejte na "oddlužovací společnosti", které by Vás připravily úplně o všechno!

sebod*

Ivzez. Musím Vás poopravit. K tomu, aby bylo oddlužení schváleno, NENÍ nutné, aby dlužník byl zaměstnán. Musí splnit podmínku, že uhradí minimálně oněch 30%. Mám teď mezi klienty hodně moc maminek na MD, kdy mají velice nízky příjem a oddlužení jim bylo ve všech případech schváleno. Oddlužení může být schváleno i nezaměstnanému dlužníkovi.

Souhlas věřitelů - to vypadá také jako problém, Není. Ani u jednoho klienta se mi nestalo, že by věřitel nesouhlasil.

Bezplatné poradny - no, jak kdy. Mě se od nich vrací hodně moc klientů. Často umí sepsat Návrh, ale o tom, že by byl zpracován na profesionální úrovni, se leckdy nedá mluvit. Mnohdy ani nevědí, že se dá požádat o nižší, než zákonem stanovené splátky. To, že by dlužníkovi pomohli rozporovat výši dluhů - s tím jsem se ani jednou nesetkala. To je hlavně v případech, kdy původní dluh je 300,- Kč a exekutor si tam napočítá 20.000,- Kč. Nebo když si někdo půjčí 5.000,- Kč a za dva měsíce je z toho 17.000,- Kč. O tom, že by bezplatné poradny pomohly v případě, že si dlužník vzal půjčku ve výši 300.000,- Kč od soukromníka se zástavou nemovitosti a za rok měl zaplatit 600.000,- Kč, jsem také neslyšela. Připomenout dlužníkovi, že do dluhů se započítávají i půjčky v rodině - opět nedělají. To, že do oddlužení může jít i jeden z manželů - opět u nich většinou problém.

Špatně sepsaný Návrh je problém. Plno věcí už u soudu nejde vzít zpět, nebo opravit. Navíc s dlužníkem je potřeba probrat celou řadu dalších problémů, které mohou během pěti let oddlužení nastat. Zase to bezplatné poradny nedělají. A co je velice důležité, jejich práce opravdu končí sepsáním Návrhu. To je špatné. To je jen první krok. Pak začíná další kolo - přezkumné jednání u soudu. A tady je potřeba, aby dlužníkovi někdo radil.

Takže spíš se pozeptat v okolí lidí, kteří již jsou v oddlužení, jak jim ten, co jim Návrh sepsal, pomáhal i nadále po sepsání. V neposlední řadě si pochopitelně zjistit i to, kolik za všechny služby bylo zaplaceno.

janap*
hodnocení

0x

Nejdřív určitě aktivně jednejte s bankou nebo s tím, kdo vám poskytnul úvěr. Když nepůjde upravit podmínky splácení uvažte, zda by osobní bankrot byl pro vás řešení. Aby soud povolil osobní bankrot není vůbec jednoduché, zajděte do občanské právní poradny a žádost si nechte vypracovat. Žádost vždy musí podat dlužník.Ve vašem případě tedy asi i vy jako ručitelka. Určitě se poraďte s právníkem. Občanské právní poradny radí zdarma.

davidvozak
hodnocení

0x

Dobrý den,

pravdou je, že jste dlužníkem oba. Vy, jako ručitel, v okamžiku, kdy hlavní dlužník svůj závazek neplní. Co se týká osobního bankrotu, tak o něj můžete požádat oba, nyní, když nejste manželé, každý zvlášť. Pak je vždy důležité, abyste každý sám splňovali podmínky pro povolení oddlužení. A toto je třeba prozkoumat individuálně podle podmínek jednotlivých žadatelů. A to včetně výše příjmů potřebných pro povolení oddlužení. Je pravdou, že pokud nemá dlužník příjem, nemůže splnit podmínky pro povolení oddlužení, leda by mu s tímto někdo pomohl, například prostřednictvím darovací smlouvy.

Hezký den JUDr. David Vozák

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]