Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych provést platbu do jiné banky. Mám účet u Airbank a Equabank. Chtěl bych provést platbu do jiné banky a mám na výběr mezi mBank, Česká spořitelna, ČSOB a FIO banka. Nevíte náhodou jak to je, když bych provedl platbu dnes tj. o víkendu zda bude odeslána ihned nebo až v pracovní den? Do které banky z výše zmíněných příjdou peníze nejdříve?
O víkendu ČNB neprovádí převody mezi účty jiných bank, takže platba odejde až v pondělí. Použil bych účet u Air banky a platbu směroval na účet u ČS nebo FIO, je šance že bude připsána ještě v pondělí v odpoledních hodinách
doplněno 08.11.14 23:21:@frame banky mají na převod tuším 3 pracovní dny, takže ty 2+2 se mi nezdají. Praktická zkušennost je ta, že převod trvá max. 2 dny.
Mám vyzkoušeno, že když zadám platbu z AirBank do KB o víkendu, tak je z mého účtu odepsána okolo 3:00 a.m. v pondělí.
Jednou jsem z důvodu pozdní platby pátral po tom jak transakce probíhají a bylo mi řečeno, že každá banka v ČR má na odeslání peněz 2pracovní dny a stejně tak má každá banka 2 dny na připsání.
Na infolince jsem se ptal proč transakce trvá tak dlouho, bylo mi řečeno, že neobvyklé sumy může zadržovat ČNB.
Fio a AirBank by měli být nejrychlejší, ale zdržování ČNB neobejdou.
Osobní zkušenost u FIO banky. Předpokládám že ostatní banky (jako Equabank, Airbank) to mají podobně. Platba odeslaná o víkendu se realizuje až v pracovní den. Mám možnost zadat tzv "zrychlenou platbu" cca 12:00 za symbolciký příplatek (1,50 Kč). Pokud v tomto režimu provedu platbu, banka garantuje připsání na účet příjemce ještě týž den. Pak je tam ještě "prioritní platba", která funguje obdobně s tím rozdílem že lze zadat platbu až do 17:00, poplatek je 50,- Kč. Tedy pokud chceš mít garanci ten samý den do jiné banky, pak to musí být odesláno obdobným způsobem. Jinak je to bez garance. Mám vyzkoušeno že např. běžný převod z České spořitelny do FIO banky je do druhého dne. Tzn. v pondělí odešlu a v úterý je na účtu FIO. Obráceně to trvá o den déle. Ale je to vechno bez garance pokud nepošleš v rychlém režimu
@Frame: No, podle Zákona o platebním styku doba převodu peněz mezi bankami nesmí přesáhnout 24 hodin.
Ovšem v praxi to může být i tři (pracovní) dny. Pokud zadáte platbu v jedné bance večer, kdy už neprovádí transakce, tak peníze banka odešle až druhý den ráno a na učet příjemce v jiné bance budou připsány až další (třetí) pracovní den.
Není to sice 72 hodin, ale tři dny to jsou.
No já mám práve odzkoušeno, že když odešlu z Airbank do Equabank, tak je to tam do 2 hodin a to jsem prováděl jako obyčejný příkaz. Asi zvolím právě Airbank k odeslání, ale ted netuším ve které bance by to mohli rychleji zpracovat možná i ten mBank
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.